a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Pszeudo art és bronzcipők

Pauer Gyula

pauerleadDíszleteket tervezett színházakban, látványt filmekben. Szobrai nem hiányoztak évtizedeken át egyetlen csoportos bemutatkozásról sem. Konceptuális művekkel is jelentkezett, performanszai mindig eseményszámba mentek.

Oktatott egyetemen, főiskolán, művészeti társaságok alapítója és elnöke volt. Négy alapfilmben is szerepet kapott. Végül mégis egyik utolsó köztéri szobra hozta meg neki a politika által osztogatott csúcselismerést, a Kossuth-díjat.

Pauer Gyula nem készít több pszeudo-szobrot, nem lép fel performanszával a Fiatal Művészek Klubjában. Igaz, a klub sem létezik már, no és a művésztársak, a közönség is szépen lassan megöregedett, az idő elszaladt a neoavantgárd mellett. Néhány öreg szivar motyog, szuszog még, piszmognak valamin. Pauer Gyula már nem.

Jó néhány díszlet összehozása után, 1966-ban a Hazafias Népfront székházában, Pestlőrincen rakhatta ki először munkáit, 1970-ben, az egyik nevezetes boglári kápolnatárlat után alkotta meg a pszeudo art fogalmát, ami aztán végigkísérte életét. Lenyomatokat készít a valóságról újrafelhasználásra, pszeudo előadásokat tart vidéken és a fővárosban. Mindemellett alkalmi munkásként beugrik Bereményi két korszakalkotó filmjébe, a Tanítványokba és az Eldorádóba. Pályatársai mellett a Sátántangóban is feltűnik, Fehér György Szürkületében is szerepet kap. További díszletek készülnek vezető színházaknak, és ott van még a tanítás is a Képzőn és a Színművészetin.

cipok
Fővárosi zarándokhely

Az átkosban a megtűrtek között tevékenykedik, nem tartozik Aczél elvtárs kedvencei közé. A rendszerváltás elismerést (Munkácsy-díj, 1993) és köztéri megrendeléseket is hoz. Újra elkészül, és akadémiai székfoglalóként (Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia) az Ernst Múzeumban kiállítják az 1978-ban a hatalom által megsemmisített Tüntetőtábla-erdőt. 1990-ben és 1991-ben Mosonmagyaróváron emléket állíthat az ’56-os sortűz áldozatainak és a második világháborúban hősi halált halt honvédeknek. 2005-ben pedig az 1944-ben a Dunába lőtt zsidó áldozatok emlékére 60 pár bronzcipőt csavaroz a Duna partjára, ezzel új fővárosi zarándokhelyet hozva létre.

Még ebben az évben megjött a legmagasabb elismerés, később pedig a hosszan tartó, súlyos betegség is, és néhány napja a megváltó halál.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2012.10.09. 15:41 • Címke: képzőművészet, hír