a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Café Budapest – Kortárs galériák éjszakája Budapesten

kortarsgaleria

Csütörtökön első alkalommal rendezik meg a Kortárs galériák éjszakáját Budapesten. Az érdeklődőket filmvetítés, borbemutató és tárlatvezetések várják a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében szervezett eseményen. 

 

A Pintér Sonja Kortárs Galériában Asztalos Zsolt, Bondor Csilla, Imre Mariann, Lovas Ilona, Menasági Péter, Péterfy Ábel és Szotyory László alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, emellett művészeti kerekasztal-beszélgetés és a Grencsó Kollektíva koncertje szerepel a programban.

A Stúdió Galéria ad otthont Orbán Gergely Kristóf performanszának, de a látogatókat filmvetítés és In duplo – az egyformaság látszata címmel kiállítás is várja, amelyet Kenéz Réka és Salamon Júlia kurátorok vezetésével láthatnak az érdeklődők – olvasható a www.cafebudapestfest.hu oldalon.

cseke2
Jobcentre East a Molnár Ani Galériában

A Molnár Ani Galériában Cseke Szilárd tárlata látható Jankó Anna művészettörténész vezetésével, a Dovin Galériában a holland Lotte Geeven, az osztrák Miriam Laussegger, valamint Szigeti G. Csongor és Tóth Márton Emil művei várják a látogatókat.

A TAT Contemporary Art Gallery programjai között szerepel Zsemlye Ildikó szobrászművész kamarakiállítása, Bodor Lilla, Könyv Kata, Solt András, Lukács Andrea, Köves Éva, Ázbej Kristóf, Fürjesi Csaba, Czimbalmos Márta Cendenka, Zsemlye Ildikó és Szobotka Imre kollektív tárlata, valamint portrébeszélgetés Könyv Kata festőművésszel.

A B55 Kortárs Galériában Red and White címmel tíz amerikai és tíz magyar absztrakt művész kiállítása látható, és borbemutatót is tartanak Bálint László borakadémikus vezetésével.

A Kálmán Makláry Fine Arts Magyar festő Párizsban címmel Paul Hargittai alkotásait vonultatja fel, és bemutatják a Hantai 1949–1959 című kötetet.

A Memoart Galériában Elekes Károly alkotásai, a NextArt Galériában Csáki László filmje és művei, a Várfok Galériában Herman Levente kiállítása és rendhagyó tárlatvezetése várja az érdeklődőket. A KuglerArt Galériában Bogdán János (Amigo), Balázs János, Balázs András, Oláh Jolán, Bada Márta műveit tekinthetik meg a látogatók, a BumBumban Dallos Ádám és Szolnoki Szabolcs, a Faur Zsófi Galériában Bak Imre és Barabás Zsófi kiállítása szerepel a programban.

A Koller Galéria Szenteleki Gábor műveit, az ArtBLOKK Gergely-Farnos Lilla, Hangay Enikő, Leitner Levente, Melkovics Tamás, Misetics Mátyás, Pelcz Benjámin, Christiane Peschek, Portolani Gina és Tóth Szilvi alkotásait mutatja be, a VILTIN Galériában pedig Szabó Attila festőművész kiállításának finisszázsát rendezik a Kortárs galériák éjszakáján.

A Próféta Galéria programját színesíti Kováts Borbála kiállítása, dada performansz Menich-Horváth István előadásában, valamint pódiumbeszélgetés Kappanyos Andrással, Menich-Horváth Istvánnal és Szőke Annamáriával.

MTI

• Publikálva: 2012.10.10. 11:08 • Címke: fesztivál, beszélgetés, kiállítás, hír, program