a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​A lelkeket festette

Elhunyt Szinte Gábor festőművész

szinte leadA lelket kell megfesteni, nem az arcvonásokat – vallotta Szinte Gábor, sajnos már csak így, múlt időben. Mert elment a jeles festő, a tanszékvezető, a műtörténész, Firenze titkainak ismerője.

1951-től olyan jeles mesterek tanítottak a Képzőn, mint Bernáth Aurél és Szőnyi István. Egyik első Derkovits-ösztöndíjasként külföldre indult volna, de a hatalom csak annyit mondott, hogy azt majd mi eldöntjük, Szinte elvtárs, hogy maga mikor és hová megy. Ő pedig Firenzébe, a titkok városába vágyott, és ment is azzal a 200 ezerrel együtt 1956 késő őszén. És Firenzében két év alatt megtudta a titkokat, kikerültek a falakra képei a Palazzo Strozziban. És hazaindult az Academia di Belle Arti diplomájával a zsebében. Amit aztán a határon 1958-ban egy hadnagy egyszerűen darabokra tépett, megjegyezve, hogy erre már nem lesz szüksége önnek, Szinte elvtárs.

Talán sejthette azért a hatalom hadnagya, hogy a gyenge papír eltépésével, későbbiekben a Képzőművészeti Alapból történő kizárással nem lehet elfojtani a tehetséget, csak hátráltatni, hogy a felszínre törjön. Szinte Gábornak, mint megannyi sorstársának, a díszlettervezés adott kenyeret, összesen 115 színdarabban dolgozott jeles rendezőkkel. Emellett az enyhülés meghozta a megrendelőket is, általános iskolák, városi tanácsok, éttermek, hotelek és művelődési házak freskóit, faintarziáit, üvegablakait és mozaikjait készíti

szinte bel
Márton Áron, 1989.

És a 60-as évek végétől ott sorakoznak a kiállítások, több, mint 70 tárlat többek között azokkal a híres portrékkal. Kodály Zoltán, Mándy Iván, Dávid Ferenc, Szenci Molnár Albert és Márton Áron. Márton Áron, mert Szinte is székely gyökerű volt, és istenhívő. És eljött 2005 is, és elkészültek Aurillac mellett a Saint-Simon templom 110 négyzetméteres pannói II. Szilveszter, a Szent Istvánnak koronát küldő pápa életéről. És mindez saját erőből, csak mert egyszer elhatároza.

És a tanítás a Színművészetin, és a tanszék vezetése a Képzőn. A titkok átadása a felnövekvő generációknak, mert nincs is annál fontosabb. A festés és tanítás 80-on túl is, egészen addig, míg a gyarló test és Isten engedi. Eddig engedte, most hite szerint magához szólította.        

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2012.10.11. 10:36 • Címke: képzőművészet, hír