a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Megújult a Műcsarnok shopja és kávézója

mucsarnok_leadÚj könyves- és ajándékbolt nyílt Art Box néven a Műcsarnok mélyföldszintjén, ahol immár az intézmény megújult kávézója is rendezvényhelyszínként várja a látogatókat.

Mélycsarnok néven az év elején nyílt meg a Műcsarnok átépített projektgalériája az épület megújulásának első nagyobb lépéseként, majd júniusban az előcsarnokból nyíló művészeti könyvesbolt fejezte be működését, hogy az annak otthont adó díszterem visszakapja eredeti funkcióját – idézte fel a Műcsarnokban zajló átalakítási munkálatokról szóló szerdai sajtóbeszélgetésen az intézmény vezetője.

Gulyás Gábor azonban hozzátette: az addigi bérlők által üzemeltetett könyvesbolt kényszerű bezárása egyben lehetőséget nyújtott a Műcsarnok számára egy saját, modern múzeumshop létrehozására. A koncepció szerint a néhány napja megnyílt Art Box kisebb alapterületen működik, de a művészeti könyvek legfontosabb, legfrissebb szeletét kínálja majd a látogatóknak.

mucsarnok_cafe
Laminált parketta és bútorok ajándékba

„Nemzetközi tendencia, hogy a hagyományos múzeumi könyvesboltok egyre inkább átalakulnak, mivel a drága albumokat már nem a múzeumból cipelik haza a látogatók, hanem a neten rendelik meg” – emlékeztetett az igazgató. Mint kiemelte, az Art Box kínálata ezentúl jobban kötődik majd az aktuális kiállításokhoz a könyvek, kiadványok, ajándék- és dizájntárgyak terén is, a tapasztalatok szerint ugyanis a közönség igényli az ilyen, minőségben és árban is ideillő termékeket. Gulyás Gábor beszámolója szerint a múzeumshop létrehozása az intézménynek szinte nem került pénzbe – a berendezés például a debreceni Modem megszűnt könyvesboltjából való –, csakúgy, mint a szemközti kávézó átalakítása, amit nagyrészt az új üzemeltető finanszírozott.

„Az idei alagsori fejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy legyen miért lejönni; a tervek szerint a november végén a Mélycsarnokban nyíló Banksy-kiállítás alcíme is Kijárat az ajándékbolton át lesz” – árulta el az igazgató. Mint elmondta, az egybenyitott térben létrehozott új kávézó klubszerűen fog működni, nem a turistákra szabott árakkal, hosszabb nyitva tartással és rendszeres koncertekkel, beszélgetésekkel, színvonalas művészeti programokkal.

mucsarnok_cafe
Kulturális-művészeti programok is lesznek

Gulyás Gábor az MTI kérdésére közölte, a nyári tetőfelújítási munkálatok befejeződtek, az akkor befoltozott lyukakon már nem ázik be az épület, azóta viszont keletkeztek a tetőn újabb lyukak. Egy nagyobb szabású rekonstrukcióra lenne szüksége a Műcsarnoknak, ahogy az intézmény által fenntartott Ernst Múzeumnak is, ezek azonban az eddigi beruházásoknál nagyságrendekkel több forrást igényelnének – jegyezte meg.

Az igazgató hozzáfűzte: az Ernst Múzeummal egy épületben lévő – annak idején szintén Ernst Lajos által építtetett – Tivolit szeretnék a Műcsarnok üzemeltetésébe vonni, így visszaállna az alapító által elképzelt egységes működés, és egy lépcsőház helyett ismét az eredeti, most elfalazott előtér fogadná az Ernst Múzeum közönségét.

mucsarnok_cafe
A felújítás lassan halad. Gulyás Gábor igazgató.

„Már egyeztettem erről Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel, aki nyitottnak mutatkozott a felvetésre. A dolog valószínűleg azon múlik, hogy az állam tud-e csereingatlant felajánlani a fővárosnak” – számolt be.

Gulyás Gábor tervei szerint a Tivoli eredeti funkciójában, elsősorban művészmoziként működne, amely a kiállításokhoz kapcsolódó filmeknek, színházi előadásoknak, társművészeti programoknak adna otthont.

MTI/fotó: mandarchiv

• Publikálva: 2012.10.17. 16:13 • Címke: hír, közösség