a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Egy makacs keresztapa

Ridley Scott 75

ridleyscottlead

Valószínűleg kevesen vannak, akiknek ne lenne legalább egy kedvenc Ridley Scott-filmje. „Csak meg kell csinálni. Nincs mentség” – mondta erre a rendező-producer.

Több munkája korszakalkotó kultuszfilm, néha azonnali közönségsikerrel társulva, mint A nyolcadik utas: a Halál, a Thelma és Louise vagy a Gladiátor, máskor, mint a Szárnyas fejvadász esetében, évekkel a megjelenést követően. Az első egész estés filmjét (Párbajhősök, 1977) 39 évesen rendezte, el is nyerte érte a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat Cannes-ban. Ekkor már megújította a reklámfilm műfaját (az Egyesült Királyságban mai napig kedvelt klasszikusok a Hovis cégnek készült reklámfilmjei), miután testvérével, Tony Scott-tal (akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Top Gun, a Tiszta románc vagy a Közellenség) 1968-ban megalapították a Ridley Scott Associates produkciós céget, ahol többek közt olyanokkal dolgoztak együtt, mint Alan Parker. Említésre méltó még az 1984, az Apple Macintosh első számítógépét bemutató reklámfilmje, amely, ahogy a cím is utal rá, a George Orwell könyvét parafrazeálja és sokan mesterműként tartják számon. Egyik interjújában azt mondja, hogy a reklámfilmes időszak volt az ő tulajdonképpeni filmiskolája.

Az 1937. november 30-án katonai családba született rendezőt a rendezői változat úttörőjének is tartják. Jellemző módon általában évekig simítgat még filmjein a bemutató után, mielőtt megelégedne a végső változattal. A Szárnyas fejvadász (1982) esetében például az első változat egy próbavetítésen negatív visszhangot kapott, és a producerek nyomására Scott hozzátoldotta a főszereplői narrációt és egy heppiendet a moziváltozathoz. Ám a film így sem hozta meg a várt kasszasikert egészen a kilencvenes évekig, amikor megjelent az eredeti, rendezői változat videón, amely immár elfoglalta helyét a kihagyhatatlan klasszikusok sorában. De Scott ezzel sem volt elégedett: a végső változat (Blade Runner – The Final Cut) 2007-ben jelent meg, az eredeti bemutató 25. évfordulója alkalmából. Jól szemlélteti ez Scott makacsságát: ragaszkodik az elképzeléseihez. Bár ma úgy tartják számon, mint akit szeretnek a színészei és nyitott a javaslatokra, eleinte sok színész panaszkodott hajthatatlanságára és szigorúságára, hogy nehéz vele együtt dolgozni: Harrison Ford például a Szárnyas fejvadász forgatására úgy emlékezett vissza, mint élete legrosszabb élményére a szakmában.

Mivel eredeti végzettsége szerint grafikus tervező, általában saját kezűleg szokta megrajzolni filmjeihez a storyboardot. Köztudott is róla, hogy képi világa elkápráztató, a filmjeiben megjelenő tájak, városok feledhetetlen élményt nyújtanak.

Ridley Scott olyan rendező-producer, akit – bármilyen lényegesebb zsánerről lenne szó – lehetetlen megkerülni. Hol magasztalják, hol dicsérik, hol közömbösek vele szemben - markáns arcvonásaival, tiszteletet parancsoló, határozott beszédmodorával egy szigorú keresztapa benyomását kelti, akit hidegen hagynak Hollywood csatlósai és a negatív kritikák, szemmel láthatólag a saját útját járja és tudja mit akar.

Horváth Benjámin

• Publikálva: 2012.12.08. 07:00 • Címke: évforduló, film

Magyar játékfilmek