a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

coen leadHatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

A Minnesota állambeli Minneapolisban született. Közgazdász apja és történész professzor anyja három évvel idősebb bátyjával és Debora nevű nővérével együtt a zsidó hagyományok szerint nevelték. Még gyerek volt, amikor Super 8-as kamerát vásárolt fűnyírással keresett pénzéből, hogy öccsével filmet forgathassanak. A Princeton Egyetemen filozófiát hallgatott, oklevelét 1979-ben kapta meg, diplomamunkáját a 20. század egyik legnagyobb filozófusáról, Ludwig Wittgensteinről írta. A két testvér együtt vágott bele a filmkészítésbe. Általában Joel ül a rendezői székben, Ethan pedig a forgatókönyvet szállítja, de többször is felcserélték a szerepeket. Közös munkájukat az egyik legsajátosabb művészeti látásmódként tartják számon: a klasszikus amerikai film, elsősorban a film noir hagyományai előtt tisztelegnek, miközben a posztmodern kultúrából táplálkoznak, mesterien ötvözve a fanyar humort a kegyetlen erőszakkal. Első közös munkájuk, a fekete humorú Véresen egyszerű sötét, félelemmel teli világba vezeti a nézőt, ahol nyüzsögnek a házasságtörők és a gyilkosok. A főszerepet Frances McDormand játszotta, aki még ugyanebben az évben Joel felesége lett. 1985-ben Bűnözési hullám címmel vígjátékot forgattak, két évvel később a Nicolas Cage és Holly Hunter főszereplésével készült szerelmi-bűnügyi komédia, az Arizonai ördögfióka bizonyította, hogy nem esik nehezükre a műfajváltás.

coen
Testvérével

1990-ben A halál keresztútján című thriller főszerepére John Turturrót kérték fel, akivel még négyszer dolgoztak együtt. A színész a Hollywoodi lidércnyomásban az írói válsággal küzdő Barton Finket alakította. Jutalma 1991-ben a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb színésznek járó díj lett, Joel elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, a film pedig az Arany Pálmát kapta meg. Ethan számára ez az esztendő magánélete szempontjából is fontos állomás volt, feleségül vette Tricia Cooke vágót, aki később több filmjükben is közreműködött. A házasságból két gyermek született. A Coen testvérek egyik legismertebb filmje a Fargo, melynek forgatókönyvéért 1996-ban megkapták első Oscar-díjukat, a főszerepet játszó Frances McDormand pedig a legjobb színésznőnek járó aranyszoborral távozott a gáláról. Két évvel később készült az akkoriban vegyes fogadtatásban részesülő, de mára kultuszfilmmé vált A nagy Lebowski, Jeff Bridges főszereplésével. A két testvér 2000-ben az Ó, testvér, merre visz az utad? című modern Odüsszeusz-történetben elegyített izgalmat humorral és szívfacsaró érzelmekkel, a főszerepet George Clooney és John Turturro játszotta. A fekete-fehér Az ember, aki ott sem volt (2001) Billy Bob Thornton és Frances McDormand főszereplésével a már bevált módszert követve közös forgatókönyvükre épült, mégsem számított önismétlésnek, mert a chandleri krimiket idéző történetvezetés (egy szűkszavú borbély döntésével megváltoztatja néhány ember sorsát, miközben hullákkal szegélyzett útján halad végzete felé) meglepetést okozott. Két évvel később újra George Clooneyval forgatták a Kegyetlen bánásmód című romantikus vígjátékot, a szerelmes filmek összes kötelező elemével, a női főszerepben Catherine Zeta-Jones komédiázott.

coen
1995-ben, a Fargo forgatásán

2004-ben készítették első remake-jüket, a Betörő az albérlőm című angol vígjátékot forgatták újra, s először osztották meg a rendezői feladatokat. Hosszabb szünet után, 2007-ben rukkoltak elő a kortárs amerikai próza egyik vezéregyénisége, Cormac McCarthy történetéből készült Nem vénnek való vidékkel. A modern vadnyugaton játszódó, komor hangulatú, szűkszavú, erőszakos alkotás tarolt az Oscar-gálán: a testvérpáros a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb film kategóriában is diadalmaskodott, Javier Bardem a legjobb mellékszereplő lett. A 2008-ban készült Égető bizonyíték szórakoztató és könnyed, csak rájuk jellemzően abszurd elemekkel teletűzdelt krimi-vígjáték, de végkicsengése ugyanaz: az életnek, a világnak nincs semmi értelme. A következő évben az Egy komoly ember című filmjüket jelölték Oscar-díjra, 2010-ben A félszemű című klasszikus western remake-je tíz jelölést kapott. 2013-ban a Llewyn Davis világa című filmdrámában a kompromisszumképtelenségébe belebukó művész hiteles portréját rajzolták meg fanyar humorral, jóllehet ők maguk azon kevesek közé tartoznak, akik nem buktak bele kísérletezéseikbe. A tavaly forgatott, abszurd fordulatokkal tűzdelt Ave Caesar Hollywood aranykorába repíti a nézőt.

2014-ben ők jegyezték az Angelina Jolie által rendezett Rendíthetetlen forgatókönyvét, amely a hosszútávfutó olimpikon, második világháborús hadifogoly Louis Zamperini kalandokban bővelkedő életét meséli el, majd Steven Spielberg hidegháborús kémfilmjének, a Kémek hídjának forgatókönyvét készítették el, 2016-ban a Fox Stúdió Dark Web című thrillerének forgatókönyvét tették le az asztalra. Az idén vágtak bele első tévésorozatuk rendezésébe, ráadásul saját ötletükből a forgatókönyvet is ők írják. Az alkotás részleteiről még keveset tudni, de annyi bizonyos, hogy egy klasszikus westernnel lepik meg a nézőket.

(mti)

• Publikálva: 2017.09.20. 08:42