a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

II miklos car leadMegtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

A film bemutatóját márciusra tervezték, ám vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték a pravoszláv egyház által szentté avatott cár emlékének megsértése miatt. Az illetékes orosz hatóságok engedélyezték a film forgalmazását, ám a többszöri halasztás miatt csak október 26-án kerülhet a mozikba. Ahhoz, hogy a filmet nevezzék az amerikai filmakadémia díjára, október elsejéig be kellene mutatni hazai filmszínházban. A Goszfilmfond, amelynek kezelésében van a moszkvai mozi, ahol levetítették volna a hónapok óta viták, tiltakozások kereszttüzében álló filmet, technikai okokkal indokolta a lemondást az után, hogy Moszkva központjában ismeretlenek felgyújtottak két gépkocsit, hátrahagyott üzenetükben azt írták, hogy a Matilda miatt gyújtottak tüzet. Kedden újabb mozihálózatok jelentették be a nézők biztonságára hivatkozva, hogy elállnak a film vetítésétől. A Cinema park és a Formula kino egyesített filmszínházlánc sajtószolgálata a film ellenségeinek fenyegetőzéseivel és a nézők biztonságának megóvásával indokolta, hogy nem tűzi műsorra az alkotást. Kényszerűségből cselekedtünk így, nagyon sok filmszínházunk van Oroszország 28 városában, mi felelünk értük, jelentette ki Alekszandra Artamonova, a cég szóvivője. A mozihálózat keddi sajtószolgálati közleménye idézte Roman Linyint, a cég igazgatóját, aki szerint lehet, hogy a közelmúlt eseményei megnövelték a film kereskedelmi potenciálját, de számunkra nézőink biztonsága marad a prioritás.

II. miklós

Alekszej Ucsityel kedden a vlagyivosztoki előzetes vetítés után elmondta, hogy a távol-keleti városban 40 perc alatt elkapkodták a jegyeket, amelynek egyik filmszínháza öt termében egy időben mutatták be a filmet. Semmilyen incidens nem történt. Az egészet felnagyították, biztos vagyok abban, hogy nem is lesz semmilyen incidens. Vlagyivosztok ezt megmutatta – hangoztatta, hozzátéve, hogy a film végén minden teremben zúgott a „bravo″. A látványosnak ígérkező Matildát, amelyről a nagyközönség eddig csak a némi meztelenséggel fűszerezett előzetes alapján alkothatott fogalmat, hónapokkal ezelőtt Natalja Poklonszkaja volt krími ügyész, orosz alsóházi képviselő támadta meg elsőként, azt állítva, hogy az sérti a keresztény hívők érzéseit. Poklonszkaja megpróbálta elérni az alkotás betiltását. A Keresztény Állam - Szent Oroszország elnevezésű szervezet az év elején levelében országszerte gyújtogatással fenyegette meg a moziigazgatókat arra az esetre, ha a film műsorra tűzése mellett döntenének. Szélsőséges hívők és keményvonalas nacionalista csoportok látatlanul is oroszellenesnek és szentségtörőnek bélyegezték az alkotást. (A bolsevikok által 1918-ban Jekatyerinburgban meggyilkolt uralkodót az orosz ortodox egyház szentté avatta, az ugyancsak a vörös terror áldozatává vált családjával együtt.) A bírálók egyebek között azt is kifogásolták, hogy az év kasszasikereként beharangozott filmben a cárt a német Lars Eidinger, a balett-táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska alakítja. Mintegy félszáz orosz filmalkotó februárban nyílt levélben tiltakozott a cenzúra ellen, hangsúlyozva, hogy világi, demokratikus államban kívánnak élni. Vlagyimir Putyin elnök július közepén élő adásban kijelentette, hogy a Matildát senki sem akarja betiltani. Elmondta, hogy személyesen ismeri és tiszteli Ucsityelt, akit hazafias érzelmű embernek tart. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kíván beavatkozni a rendező és a képviselő vitájába, akinek az elnök szerint szintén joga van saját véleményhez. Az orosz ortodox egyház elhatárolódott a filmre hivatkozó támadásoktól.

(mti)

• Publikálva: 2017.09.13. 08:43