a rovat írásai

Mindig komiszul bánt a nőkkel, azok annál jobban szerették

Hogy megy az idő, nyolcvan éves lett Jack Ninholson! És eme kerek számnál ismét végigtekintve pályafutását megállapíthatjuk, hogy 3 Oscar-díjával és kilenc jelölésével minden idők egyik legnagyobb filmszínészéről van szó. Szigorúan filmszínészről, mert a színpadon nem igen jeleskedett eme hosszú pályafutás alatt. És a dicsőséget talán az is árnyalja, hogy szinte kivétel nélkül jeles rendezőkkel dolgozott. Igaz, azok is nyilván csak azért forgattak vele, mert jó, nagyon jó a szakmájában.

Cannes 70: két magyar rendező is versenyben

Két magyar rendező filmje is meghívást kapott a május 17. és 28. között zajló 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába: Mundruczó Kornél legújabb filmje az Arany Pálmáért versenyezhet, Kristóf György szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukcióban készült első játékfilmjét, az Out című alkotás pedig a második legjelentősebb szekcióba, az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásba került be – jelentette be csütörtökön Thierry Frémaux, a világ legjelentősebb filmes szemléjének művészeti igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján.

Stallone csalással vádolja a Warners Bros. filmstúdiót

Csalással, szerződésszegéssel és tisztességtelen üzleti praktikákkal vádolja a Warners Bros. filmstúdiót Sylvester Stallone.

Mel Gibson Passiója az Erkelben

Mel Gibson három Oscar-díjra jelölt A passió című filmjét vetíti nagypénteken, április 14-én az Erkel Színház.

Filmeket festett, minden kocka egy-egy önálló műalkotás

Az idő szalad, 75 éves lett Peter Greenaway, minden idők legfestőibb filmrendezője, aki négy vizuális gyönyörökben tobzódó opusz után kevésbé élvezhető alkotásokkal állt elő. Festőművésznek készült, úgy látszik, ez is kell ahhoz, hogy a történet ne nyomja agyon a látványt. mert mégis csak egy olyan médiumról van szó, ahol a képi világ a legfontosabb, talán. Greenaway persze 75 évesen is aktív, fest és multimédiás műfajokban utazik, de olyan szemet gyönyörködtető nagyjátékfilmet, mint A rajzoló szerződése, vagy a Z és két nulla, már valószínűleg nem fog készíteni.

Nolan új filmje nem lesz ott Cannes-ban

Christopher Nolan második világháborús új filmjét nem fogják vetíteni az idei cannes-i filmfesztiválon, mert a Dunkirk című alkotás egész egyszerűen nem fog elkészülni a mustráig – jelentette be az angol filmrendező, véget vetve a produkció esetleges cannes-i szereplésével kapcsolatos találgatásoknak.

Skandináv krimi jön a rókatündér után

Megkezdődött Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) második mozifilmje, az X. című skandináv típusú krimi forgatása Budapesten. A mozifilm főbb szerepeiben Kulka János, Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs lesz látható – közölték a film alkotói az MTI-vel.

A fiatal Claudia Cardinale a 70. fesztivál plakátján

A római háztetőkön táncra perdülő fiatal Claudia Cardinale látható a 70. cannes-i fesztivál hivatalos plakátján. A sajtónak szerdán bemutatott vörös hátterű plakát az olasz filmsztár egy 1959-es fotója alapján készült.

Rendező a vóság és az álom határán

Március 31-én hatvanéves Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész.

Hatvan éves a Hegylakó

Christopher Lambert francia filmszínész, a Hegylakó-filmek sztárja március 29-én lesz hatvanéves.

A Gucci-gyilkosságról forgat Vong Kar-vaj

Maurizio Gucci, a Gucci luxusmárka divatbirodalma örökösének megöléséről készít filmet Vong Kar-vaj világhírű hongkongi filmrendező.

Film összes cikke »

Mindig komiszul bánt a nőkkel, azok annál jobban szerették

jack nicholson lead

Hogy megy az idő, nyolcvan éves lett Jack Ninholson! És eme kerek számnál ismét végigtekintve pályafutását megállapíthatjuk, hogy 3 Oscar-díjával és kilenc jelölésével minden idők egyik legnagyobb filmszínészéről van szó. Szigorúan filmszínészről, mert a színpadon nem igen jeleskedett eme hosszú pályafutás alatt. És a dicsőséget talán az is árnyalja, hogy szinte kivétel nélkül jeles rendezőkkel dolgozott. Igaz, azok is nyilván csak azért forgattak vele, mert jó, nagyon jó a szakmájában.

Állítólag nőuralom volt abban a csonka családban, ahol felnőtt, de ennek nem sok köze lehetett ahhoz, hogy nem szeretett tanulni. Ott is hagyta a gimit és elment a Metro Goldwyn Mayer-hez kifutófiúnak. Majd némi iskolázódás után jöttek is a B kategóriás filmek, ahol többnyire csak a sátáni mosolyára volt szüksége a rendezőknek. Az áttörést, és az ismertséget mindjárt az első Oscar-jelölést is az 1969-es Szelíd motorosok hozta meg neki. Utolsó pillanatban került be Peter Fonda és Dennis Hopper mellé a félmillió dollár költségvetésű filmbe, és mindjárt meg is ismerte a világ a masszívan italozó lecsúszott ügyvéd szerepében. 1974-ben, néhány említésre sem érdemes munka után jött az első jó rendező, Roman Polansky és elkészült a Kínai negyed, ami még ma is nézhető film, bizton állíthatom. Aztán  egy év múlva pedig Milos Formannal megjött az első Oscar is.

jack nicholson
(Forrás: port.hu)

A Száll a kakukk fészkére főszerepéért egyszerűen neki kellett adni 1975-ben az aranyozott szobrot. A következő nagy filmre öt évet kellett várni, de Stanley Kubrick Ragyogásában ismét csak kivételeset alakított az őrült holtelportás szerepében. De hát horrorra ne nagyon osztogatnak díjakat, így a második Oscar csak három év múlva fut be a Becéző szavak ex-űrhajósának alakításáért. Közben ott van A postás mindig kétszer csenget főszerepében is, Jessica Lange-el közös konyhaasztali alakítása méretes követ hajít a prűd szocialista szexuális kultúra állóvizébe.

jack nicholson
Forrás. bumm.sk

Aztán jöhet 1987-ben az Updike könnyed művéből készült Eastwicki boszorkányok, ahol a kor három nőideálja, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer és Cher kényezteti (és Zsigmond Vilmos fényképezi). 1989-ben pedig Jokernek is kiváló, talán eddig csak a tragikusan hirtelen eltávozott Heath Ledger tudott hasonló szintet elérni. És hát ha már gonosz, akkor elképesztően jó az Egy becsületbeli ügyben is, ahol Tom Cruise és Demi Moore húzza csőbe végül. És eljátssza a farkasembert is, hogy aztán 1998-ban eljusson a harmadik Oscar-ig. Ezt egy elviselhetetlen író szerepének megformálásáért adják neki a Lesz ez még így se című vígjátékban. Nicholson egyébként az ilyen vígjátékos szerepeket tartja a legnehezebbnek, de ahogy legutóbb, A bakancslistában (2007) is láthattuk, ezek sem okoznak különösebb gondot neki. Hogy aztán a német sikerként elkönyvelt Toni Erdmann amerikai változatának főszerepét hogy fogja eljátszani 80 évesen, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy számos feleségeitől és barátnőitől öt vállalt gyermeke született, s bár mindig komiszul bánt a nőkkel, azok annál jobban szerették.

Pálffy Lajos   

 

• Publikálva: 2017.04.20. 14:37