a rovat írásai

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

A fogason marad a surdasapka

Meghalt Ljubisa Samardzic szerb színész, akit a magyar közönség leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismerhet. A 81 éves színész halálhírét péntek éjjel jelentette a szerb sajtó.

Arany Oroszlánt ért A víz alakja

Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje – egy nő és egy tengeri teremtmény kapcsolatának története – nyerte el a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt szombat este.

Nem egészen két hónap és itt a Budapest Noir

2017. november 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült, főszereplői Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska.

Csak nem akar összejönni az a dákóromán sorozat

A stábon belüli viták miatt ismét elakadt a román történetírás által a románok őseinek tekintett géto-dákokról készülő első történelmi filmsorozat forgatása.

Film összes cikke »

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

II miklos car leadÓrákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

A Goszfilmfond, amelynek kezelésében van a moszkvai mozi, ahol levetítették volna a hónapok óta viták, tiltakozások kereszttüzében álló filmet, részletek ismertetése nélkül, technikai okokkal indokolta a lemondást. A film oroszországi forgalmazását az illetékes hatóságok engedélyezték, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték. Alekszej Ucsityel romantikus filmje többszöri halasztás után október 26-án kerülhet a mozikba. Ám ahhoz, hogy a filmet nevezzék az amerikai filmakadémia díjára, október elsejéig be kellene mutatni hazai filmszínházban. Ezt a célt szolgálta volna a hétfőre kitűzött moszkvai vetítés.

II. miklós
A film

Kosztantyin Dorinyin, Alekszej Ucsityel jogi képviselője a vetítés lemondásával kapcsolatban a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a nap folyamán a Moszkva központjában lévő irodája közelében három fiatal férfi felgyújtott két gépkocsit, hátrahagyott üzenetükben azt írták hogy a Matilda miatt gyújtottak tüzet. Eközben egy szentpétervári bírósághoz fordult az orosz cári család egy közeli rokona, Olga Kulikovszkaja-Romanova, aki azzal vádolta meg a Matilda rendezőjét, hogy filmjével megsértette II. Miklós cár becsületét és méltóságát. A néhai orosz cár egyik unokatestvérének 91 éves, Kanadában élő özvegye keresetét az Ucsityel igazgatása alatt álló Rok filmstúdió ellen még augusztus 21-én nyújtotta be. A bíróság hétfőn szeptember 30-ig adott neki határidőt arra, hogy kiegészítse a polgári törvénykönyv megsértésére vonatkozó keresetét. 

II Miklos es Alexandra Fyodorovna
A valóság

A film ellen hónapok óta heves kampányt folytatnak pravoszláv aktivisták, mondván az meggyalázza a kivégzett és a pravoszláv egyház által szentté avatott cár emlékét és sérti a hívők vallási érzelmeit. Júliusban ortodox hívek ezrei gyűltek össze éjszakai imára a film ellen, egy csoport a filmet vetítő mozik felgyújtásával fenyegetőzött.  Natalja Poklonszkaja, a Krím félszigeti parlamenti képviselő pedig többször is az ügyészséget küldte a rendezőre különféle ürügyekkel. Egyik különösen heves ellenzője lett a filmnek Ramzan Kadirov csecsen vezető. Miután támadást intéztek a Rok filmstúdió ellen, Ucsityel a múlt héten felszólította a hatóságokat, biztosítsák azoknak a moziknak a biztonságát, ahol filmjét bemutatják. A filmben a német Lars Eidinger alakítja a cárevicset, a táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska.

(mti)

• Publikálva: 2017.09.12. 08:52

Magyar játékfilmek