a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Rembrandt a telefonon

rijksmuseumMegnyílt az amszterdami Rijksmuseum online gyűjteménye. Rembrandt, Vermeer képeit, a színpompás csendéleteket vagy látképeket szabadon felhasználhatjuk szobánk díszítésére, formabontó lakókocsi-borításként, de akár tetoválások motívumaként is.

Egyre több múzeum hozza létre gyűjteményének online változatát. A látogatók hatalmas felbontásban tölthetik le a gyűjtemény darabjait, hogy akár otthon, akár az iskolában tanulmányozzák. Ez a lehetőség valószínűleg nem veszi el az érdeklődők kedvét az eredeti művek megtekintésétől sem.

A folyamatot Hollandia legjelenetősebb nemzeti gyűjteménye, az amszterdami Rijksmuseum esetében gyorsíthatta, hogy a múzeum jelenleg felújítás alatt áll, 2013 áprilisában fog újranyitni teljesen megújult, modernizált formában, 30 000 négyzetméteren, mintegy egymillió műtárggyal. A teljes felújítás csaknem 10 évig tartott és 375 millió euróba került. A múzeum a felújítás alatt is nyitva tart, csak egy hónapig lesz teljesen zárva, közvetlenül az újranyitás előtt. Ez idő alatt a látogatók csak online csodálhatják Rembrandt, Vermeer alkotásait, köztük a gyűjtemény talán leghíresebb darabját, Rembrandt Éjjeli őrjáratát.

rijks
Folyik az 1885-ben átadott épület teljes rekonstrukciója.

Az online gyűjteményben a felhasználók a teljes gyűjteményt végigbogarászhatják, alkotók, téma, stílus, és akár a holland történelem főbb eseményei szerint is kereshetnek. Az adatbázis több mint 125 ezer alkotást tartalmaz, böngészhető a múzeum könyvtára is.

Joachim Beuckelaer
Részlet Joachim Beuckelaer festményéből

A holland fejlesztők nemcsak a gyűjteményt digitalizálták, hanem keresik a művészet „fogyasztásának”, felhasználásának új lehetőségeit is. Ezt a célt szolgálja a Rijksstudio. A felhasználók, miután összeállították saját képgalériájukat, akár saját tárgyaikat is díszíthetik egy-egy alkotás képével. Megalkothatják saját rijksmuseumbeli díszletüket, ezek a díszletek lehetnek akár virágok (az 1600-as évek holland csendéleteinek buja rózsáiból, tulipánjaiból), a portrékon szereplő arcok, vagy Amszterdamot ábrázoló festmények. Csak ki kell választani egy festményt, és ezután szabadon fel lehet használni saját tárgyak díszítésére; tetoválásoktól kezdve tapétáig vagy az okostelefonok tokját díszítő képekig. Mindez a múzeum támogatásával jött létre, amely a megfelelő linkeket szolgálja. Egyesek úgy vélhetik, hogy egy mikrobusz oldalára felragasztott hatalmas Rembrandt-kép szentségtörésnek számít, de a Rijksmuseum ezeket az akciókat inkább támogatja.

droogdesigntetkoreijksmuseum
A Studio Droog dizájnerei Jan Davidsz de Heem virágaiból készítettek tetoválásmintát

Taco Dibbits, a gyűjtemény igazgatója így vélekedik a online gyűjteményről: „A Rijksmuseum mindenkinek a múzeuma és mindenki alkotásának a kiállítóhelye. Izgatottan indítottuk útjára a Rijks Studiót, hogy a legfejlettebb technika segítségével megoszthassuk a kiterjedt gyűjteményünket a művészet kedvelőivel a világ minden tájáról. A Rijks Studiót azzal a gondolattal hoztuk létre, hogy a művészet mindenkié. A gyűjtemény inspirációs forrás és a mindenkiben rejlő művészt szeretnénk elérni.”

telefon2
Mobiltelefonokra ragasztható mintázatokat is készíthetünk

Emellett a múzeum nemzetközileg elismert művészeket, dizájnereket és építészeket kért meg arra, hogy válasszanak ki a múzeum gyűjteményéből egy alkotást és azt átalakítva hozzanak létre új műalkotást. Ezeket folyamatosan töltik fel a gyűjteménybe egészen a múzeum új megnyitásáig.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.12.15. 14:25 • Címke: digitalizálás, képzőművészet, közgyűjtemények, múzeum