a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Digitalizálták az Örök Várost

digital leadCsaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Az ábrázolásokat Rodolfo Lanciani (1845-1929) neves olasz régész gyűjtötte össze, aki életében a római régészet teljes dokumentálására törekedett. A Stanford Egyetem internetes oldaláról elérhető online tárlat és adatbázis a tudósok szerint segítheti az olasz főváros évszázadok alatt végbement változásainak tanulmányozását. Rodolfo Lanciani halála után a római nemzeti régészeti és művészettörténeti intézet vásárolta meg a több mint 21 ezer darabos gyűjteményt, amelyet régészek, történészek, építészek és más tudósok használtak sikerrel ahhoz, hogy értékes információkat szerezzenek Róma történetéről és építészeti struktúrájáról.

róma
A Forum Romanum romjai

Bár a gyűjteményt alkotó anyag nagyon fontos, a hozzáférhetősége igencsak korlátozott, mondta Giovanni Svevo római régész, a projekt munkatársa. A Lanciani-kollekció tanulmányozásához ugyanis a 15. században épült Palazzo Veneziát kell felkeresni az olasz főváros központjában, ahol a gyűjteményhez tartozó kutatószoba hétköznap is csak napi néhány órát tart nyitva, ráadásul egyszerre mindössze egyetlen dossziét lehet átnézni. A kutatók az olasz kormányzat támogatásával magas felbontású képeket készítettek a több ezer dokumentumról, amelyeket az azonosíthatóság és kereshetőség érdekében számos információval ellátva tettek közzé az interneten.

róma
A Pantheon metszete

Erik Steiner, a Stanford Egyetem térbeli és textuális elemzés központjának (CESTA) munkatársa szerint a digitalizálás nem csupán a kutatók munkáját könnyíti meg világszerte, hanem egyben biztosítja a gyűjtemény jövőjét is. Róma egy rétegzett város. Ahhoz, hogy lásd a történetét, keresztül kell nézned a rétegeken. Ezt a folyamatot segíti a gyűjtemény – fűzte hozzá.

(mti)

• Publikálva: 2017.07.05. 09:25