a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Itt az új Lánchíd-adatbázis

lanchidlead

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

A londoni Institution of Civil Engineers és a Budapesti Történelmi Múzeum közreműködésének köszönhetően online is elérhetjük a Lánchíd építéshez kapcsolódó angol nyelvű dokumentumokat. A virtuális gyűjtemény tartalmazza a Kiscelli Múzeum, a Duna Múzeum, az ICE Archive, London Metropolitan Archives, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és az MTA anyagának idevonatkozó gyűjteményi darabjait.

lanchid

A Lánchíd nemcsak az első állandó híd Pest és Buda között, de az angol technológia vívmányainak meghonosítására tett első kísérlet is. A híd tervezője, William Tirney Clark angol építőmérnök hagyatéka nagyrészt megsemmisült, de a híd tervezésével és építésével kapcsolatban számos dokumentum fennmaradt, ezeket nagy felbontásban tanulmányozhatjuk most az adatbázisban. Így megtalálhatjuk a híd eredeti, Hammersmithben készült terveit, az építés során keletkezett rajzokat és a versenytársak terveit; valamint az építkezés során keletkezett szerződéseket, levelezést és más dokumentációt, ami a tervező, a kivitelező (a kivitelezés vezetője a skót Adam Clark volt), a beruházó (elsősorban Sina György báró), és az egész építkezés kezdeményezője és motorja, gróf Széchenyi István között keletkezett. A gyűjtemény szabadon felhasználható Creative Commons licensz alatt teszi közzé a források egy részét és szabadszöveges kereséssel, de szerzőre, címzettre, időintervallumra is rákereshetünk. Nem csak írott dokumentumokat böngészhetünk (mint pl. szerződés vagy levél, akár családi ügyekről szólóakat), hanem tervrajzokat, metszeteket és térképeket is nézhetünk.

lánchíd térkép
Egy 1852-es térkép, amelyet W.T. Clark készített

lanchid vedfal
A Lánchíd építésekor tervezett gátfal


• Publikálva: 2016.12.05. 15:18