a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

moldva lead

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A Moldvai Köztársaság a Szovjetunió összeomlása után gazdaságilag és politikailag is átmeneti állapotban van. Az országnak rendkívül színes az etnikai összetétele, rengeteg az ukrán, román, gagauzi, bolgár, zsidó és cigány származású állampolgára. Az utóbbi kisebbség tudja magát a legkevésbé képviselni a tudományok és a kultúra területén, hiszen a cigány kisközösségek tagjai már a az iparosítás előtt előtt is szegény, szinte nomád körülmények között éltek, amin a szovjet a rendszernek sem sikerült változtatni, az e közösséghez tartozó gyerekek sokszor nem jutottak be az iskolai rendszerbe és nem jutottak rendes orvosi ellátáshoz sem.

roma cigany ciurari gribova http://eap.bl.uk/database/overview_item.a4d?catId=325235;r=15724
Gribovai cigány családi portré

Az utóbbi években a moldvai kisebbségkutatók 11 különböző roma kisebbségi csoportot különböztettek meg, kutatásaik során az is kiderült, hogy rengeteg családi emlékgyűjtemény van e közösségeknél, de ezek egyre rosszabb állapotba kerülnek, hiszen nem gondozza őket senki. A kései utódokat már nem érdekli a gyűjtemény és egyelőre nem állnak rendelkezésre szisztematikus digitalizálási lehetőségek.

roma moldva
Temetési kép a Cebotari-Muntean családi örökségéből

Az Endangered Archive támogatási program segítségével az 1940-es évekbőn vagy azelőttről származó családi hagyatékokat rendszereztek és digitalizáltak. Fényképfelvételek, kéziratok, folyóiratok, meghívók és egyéni munkaszerződések is találhatóak ezekben a gyűjteményekben. Leginkább családi eseményeket (temetés, esküvő illetve egyéb összejövetel) megörökítő fotográfiákat találhatunk. Az így begyűjtött darabokat a Moldvai Tudományos Akadémia Kulturális Örökséghivatala illetve a Moldvai Köztársaság Nemzeti Levéltára veszi gondozásba. Ezzel a Délkelet-Európával és az itt élő cigány kisebbséggel foglalkozó szakemberek számára is könnyebben kutathatóvá válik a moldvai roma kisebbségek története. 

cigany kozossés moldva

cigany kozosseg moldva

cigany kozosseg moldva

• Publikálva: 2016.12.26. 13:33 • Címke: digitalizálás