a rovat írásai

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

​Nemsokára szavaznak is helyettünk?

November 29-én rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tizedik Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciáját, ahol nem csak robotokról és drónokról hallhatott a közönség, hanem olyan gondolatébresztő kérdésekről is, mint az ember és gép viszonya és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

Online lapozgatható középkori bestiárium

A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

Már a szomszédban is digitalizálnak

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

Régi mesterek portréi az új smileyk

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Digitalizálás összes cikke »

A független Burma a helyi lakosok fotóin

endangered archive lead

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Burma brit gyarmat volt, majd a felszabadulás után, 1948-tól 1962-ig független demokratikus köztársaságként fejlődött tovább. 1962-ben Ne Win tábornok katonai puccsal jutott hatalomra és 26 évig maradt az ország vezetője. Ez idő alatt megkezdték a szocializmus építését, a gazdaságot államosították vagy a kormányzat közvetlen ellenőrzése alá helyezték, egypártrendszert vezettek be. Mindennek következményeképpen Burma a világ egyik legszegényebb országává vált.

bellay studio endangered archive

Most a kutatók a helyi lakosok tulajdonában álló negatívokat gyűjtötték össze két helyszínen, Yangonban (Mianmar korábbi fővárosában) és Mandalajban (az egykori királyi székhelyen). Elsősorban két yangoni stúdió negatívjait digitazálták: a Bellay Fotóstúdió, valamint a Asia Studio anyagát. A Bellay Stúdió egykori tulajdonosa a katonai puccs (1962) után kezdett el tevékenykedni, ezért az ő fotóin az „elveszett évtizedek” képei láthatóak. Ez ritkaság, mivel Mianmarban nincsenek ezt az időszakot gyűjtő archívumok. A Bellay stúdiót egy kínai család vezeti, és ügyfeleik is elsősorban kínai-burmaiak. Ezek a családok rengeteg szenvedést éltek át a puccs utáni időszakban, tulajdonukat államosították, végül a kínai nyelv használatát is betiltották. A projekt keretében most 4464 negatívról több mint 6000 képet digitalizáltak, ezek főképp 1963 és 1982 között készültek.

bellay studio endangered archive

Kezdettől fogva voltak szórványos, sikertelen tiltakozások a katonai uralom ellen, amelyeket leginkább a diákok szerveztek. Az 1962. július 7-én a rangooni egyetemen kitört tüntetés során 15 diákot öltek meg. 1974-ben U Thant temetéséhez kapcsolódó kormányellenes tüntetést is katonai erőszakkal verték szét, az 1975-ben, 1976-ban és 1977-ben kitört kormányellenes tüntetéseket is leverték. 1988-ban a rossz gazdaságirányítás és a politikai elnyomás ellen az egész országban demokráciát követelő tüntetések kezdődtek, tüntetők ezreit ölték meg. Saw Maunk tábornok államcsínyt hajtott végre és megalakította a Jog és Rend Helyreállításának Bizottságát és hadiállapotot hirdetett. 1989-ben a szocialista kísérlet véget ért, de a katonai diktatúra folytatódott. A következő években aztán gyakran lehetett hallani megfélemlítésekről, felkelésekről, kisebbségek elleni irtóhadjáratokról, sőt vegyi fegyverek használatáról is. A véres népirtások miatt a burmai kisebbségek közül többen függetlenségre törekszenek.

aung san endangered archive
Aung San

Az Asia Studio tulajdonosa is a digitalizálók rendelkezésére bocsátotta képörökségének egy részét. Ezek között például Aung Sanról, a modern Mianmar megteremtőjéről készült sajtófotók 1940-ből. Ne Win generálisról, a szocialista katonai puccs vezetőjéről is közölnek portrét, de buddhista szerzeteseket, családi összejöveteleket is megörökítettek.

endangered archive myanmar

A gyűjtemény nem csak a burmai, hanem a nyugati kutatók számára is egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy az ázsiai ország vizuális kultúrtörténetébe is betekintést nyerjenek. A teljes gyűjtemény itt tekinthető meg.

endangered archive burma myanmar

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.12.12. 08:45 • Címke: fotó, digitalizálás