a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A független Burma a helyi lakosok fotóin

endangered archive lead

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Burma brit gyarmat volt, majd a felszabadulás után, 1948-tól 1962-ig független demokratikus köztársaságként fejlődött tovább. 1962-ben Ne Win tábornok katonai puccsal jutott hatalomra és 26 évig maradt az ország vezetője. Ez idő alatt megkezdték a szocializmus építését, a gazdaságot államosították vagy a kormányzat közvetlen ellenőrzése alá helyezték, egypártrendszert vezettek be. Mindennek következményeképpen Burma a világ egyik legszegényebb országává vált.

bellay studio endangered archive

Most a kutatók a helyi lakosok tulajdonában álló negatívokat gyűjtötték össze két helyszínen, Yangonban (Mianmar korábbi fővárosában) és Mandalajban (az egykori királyi székhelyen). Elsősorban két yangoni stúdió negatívjait digitazálták: a Bellay Fotóstúdió, valamint a Asia Studio anyagát. A Bellay Stúdió egykori tulajdonosa a katonai puccs (1962) után kezdett el tevékenykedni, ezért az ő fotóin az „elveszett évtizedek” képei láthatóak. Ez ritkaság, mivel Mianmarban nincsenek ezt az időszakot gyűjtő archívumok. A Bellay stúdiót egy kínai család vezeti, és ügyfeleik is elsősorban kínai-burmaiak. Ezek a családok rengeteg szenvedést éltek át a puccs utáni időszakban, tulajdonukat államosították, végül a kínai nyelv használatát is betiltották. A projekt keretében most 4464 negatívról több mint 6000 képet digitalizáltak, ezek főképp 1963 és 1982 között készültek.

bellay studio endangered archive

Kezdettől fogva voltak szórványos, sikertelen tiltakozások a katonai uralom ellen, amelyeket leginkább a diákok szerveztek. Az 1962. július 7-én a rangooni egyetemen kitört tüntetés során 15 diákot öltek meg. 1974-ben U Thant temetéséhez kapcsolódó kormányellenes tüntetést is katonai erőszakkal verték szét, az 1975-ben, 1976-ban és 1977-ben kitört kormányellenes tüntetéseket is leverték. 1988-ban a rossz gazdaságirányítás és a politikai elnyomás ellen az egész országban demokráciát követelő tüntetések kezdődtek, tüntetők ezreit ölték meg. Saw Maunk tábornok államcsínyt hajtott végre és megalakította a Jog és Rend Helyreállításának Bizottságát és hadiállapotot hirdetett. 1989-ben a szocialista kísérlet véget ért, de a katonai diktatúra folytatódott. A következő években aztán gyakran lehetett hallani megfélemlítésekről, felkelésekről, kisebbségek elleni irtóhadjáratokról, sőt vegyi fegyverek használatáról is. A véres népirtások miatt a burmai kisebbségek közül többen függetlenségre törekszenek.

aung san endangered archive
Aung San

Az Asia Studio tulajdonosa is a digitalizálók rendelkezésére bocsátotta képörökségének egy részét. Ezek között például Aung Sanról, a modern Mianmar megteremtőjéről készült sajtófotók 1940-ből. Ne Win generálisról, a szocialista katonai puccs vezetőjéről is közölnek portrét, de buddhista szerzeteseket, családi összejöveteleket is megörökítettek.

endangered archive myanmar

A gyűjtemény nem csak a burmai, hanem a nyugati kutatók számára is egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy az ázsiai ország vizuális kultúrtörténetébe is betekintést nyerjenek. A teljes gyűjtemény itt tekinthető meg.

endangered archive burma myanmar

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.12.12. 08:45 • Címke: fotó, digitalizálás