a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

europeana_leadEgészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Az európai digitális könyvtár létrehozásáról még 2005-ben született meg a döntés, majd három éves előkészítő munka után mintegy kétmillió rekorddal indult meg a bárki számára elérhető, angol nyelvű szolgáltatás. A legnagyobb felöltő Franciaország volt ekkor, Magyarországról uniós csatlakozásunk után az Országos Széchenyi Könyvtár, majd 2011-es megalakulása után a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet lett az egyik legfontosabb feltöltő.

europeana1

Az Europeanán jelenleg 53 455 335 rekord érhető el, a térégből Ausztriáé az első hely 2 149 258 rekorddal. A második Magyarország 1 013 467 rekordos teljesítménnyel. Bennünket Szlovénia követ 564 858 rekorddal, majd Szlovákia következik 156 340 feltöltéssel. Romániának 151 402, míg Horvátországnak 114 476 rekordra futotta.

A magyarországi rekordok aggregátorai pedig jellemzően különböző Europeana-s projektek, az alábbiak szerint oszlanak meg:

A Magyarországról származó rekordok különböző Europeanás projektek vagy aggregátorok – így a Forum Hungaricum által – jelennek meg az alábbi megoszlásban:

EUscreen – 252 685 rekord

Forum Hungaricum Non-profit Ltd. – 124 956 rekord

EuroPhoto – 120 870 rekord

HOPE - Heritage of the People's Europe – 107 848 rekord

Athena – 92 311 rekord

EUInsideDA – 83 888 rekord

Linked Heritage – 60 864 rekord

ECLAP, e-library for Performing Arts – 49 174 rekord

The European Library – 39 571 rekord

AthenaPlus – 33 183 rekord

Museumap.hu – 16 110 rekord

Békés Megyei Tudásház es Könyvtár, HU 11 107 rekord

Partage Plus – 7 150 rekord

Judaica Europeana – 6 150 rekord

Europeana Food and Drink – 3 637 rekord

EFG - The European Film Gateway – 2 220 rekord

EAGLE – 651 rekord

Museu – 436 rekord

Digiphil – 389 rekord

EuropeanaTravel –254 rekord

Europeana 280 – 8 rekord

 

Az adatokból jól látható tehát, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2017 január elsejével történő megszüntetése után az unió digitális könyvtárával kapcsolatos feladatainak meghatározó részét a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. vette át.

(Forrás: Europeana  http://europeana.eu 2017. oktober 5.)

(mandarchiv.hu)

 

 

• Publikálva: 2017.10.18. 11:47

Kapcsolódó írások