a rovat írásai

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

​Nemsokára szavaznak is helyettünk?

November 29-én rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tizedik Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciáját, ahol nem csak robotokról és drónokról hallhatott a közönség, hanem olyan gondolatébresztő kérdésekről is, mint az ember és gép viszonya és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

Online lapozgatható középkori bestiárium

A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

Már a szomszédban is digitalizálnak

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

Régi mesterek portréi az új smileyk

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Digitalizálás összes cikke »

Online Argentína régi és rejtett arca

annemarie heinrich leadA British Library most a Heinrich Sanguetti Archívumot digitalizálta és tette szabadon elérhetővé. Argentína új arcai tárulnak elénk.

Annemarie Heinrich német fotográfus az 1930-as években nyitotta meg második hazájában, Argentínában fotóstúdióját. Az ország akkor épp egy jelentős változáson ment át. Heinrich több száz fotót készített a az átváltozó Buenos Airesről és keresztül-kasul utazta Dél-Amerikát az 1930-as és 50-es évek között. Az ekkor készített fotói majdnem elvesztek, de az Endangeres Archive Program segítségével mondhatni utolsó pillanatban megmenekültek a negatívok és a fotók, és most már mi is időutazásban vehetünk részt segítségükkel.

endangeres archive argentina  Annemarie Heinrich
Egy csapat mosolygó munkás (EAP755/1/1/37/3)

endangered archive argentina annemarie heinrich
Majdnem egy zsiráfszelfi (EAP755/1/1/35/19)

A British Library Endangered Archives Program részeként nemrég megosztotta oldalán a dél-amerikai fotográfus képeit, amelyek azóta a Creative Commonsként is használhatóak: A modern gaze on old cultural practices in Argentina: relocation and preservation of the ‘Heinrich Sanguinetti Archive’ (1930–1956) (Argentína régi kulturális szokásai modern szemlélettel – a Heinrich Sanguinetti Archive áthelyezése és megőrzése).

endangered archive argentina annermarie heinrich
Fiatal nő fest (EAP755/1/1/38)

annemarie heinrich korabeli graffiti argentina
Perón elnök megdöntésekor készült graffiti 1955-ből (EAP755/1/1/229)

Amint a projektáttekintésben olvasható, Argentínában nincs kidolgozott rendszer a fotográfiák megőrzésére, akár magán-, akár közgyűjteményekben találhatóak azok. Ezért rengeteg gyűjtemény megy tönkre. A Heinrich Sanguetti-gyűjtemény darabjait is rossz körülmények között tárolták, károsította a nedvesség és a rossz hőmérséklet, megtekintésük is nehézségbe ütközött – olvashatjuk a British Library blogján.

annemarie heinrich
Annemarie Heinrich

Bár egyre több az online elérhető képarchívum, így is szinte naponta több fotógyűjtemény megy tönkre. Ezek a fotók örökre az enyészetté válnak, ezért 2004-ben a British Library kezdeményezésére és az Arcadia Fund támogatásával megalakult a digitalizálási program, melynek köszönhetően mára már négymillió képet mentettek meg és digitalizáltak az eltűnőben lévő fotóarchívumok közül. A programról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

A 2005-ben elhunyt Annemarie Heinrich végigfotózta a városi és a vidéki élet mindennapjait, Buenos Aires modern utcáit és az Andok-hegység tövében lakó bennszülöttek kultúráját. Olyan híres személyeket is megörökített, mint a fiatal, akkor még színésznő Eva Duarte (a későbbi Eva Perón). Halála után merész aktfotóiról lett híres, amelyet később a Buenos Aires-i Museo de Arte Latinoamericanóban is kiállítottak. A harmincas és hatvanas évek között készített képeket életében sehol nem állították ki, és jelentős előrelépést jelentettek a női egyenjogúsági  mozgalomban.

eva duarte annemarie heinrich
Eva Duarté Heinrich kameráján keresztül

A gyűjtemény több mint 100 000 fotográfiát tartalmaz, többek között több mint 5000 képet Heinrichtól.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.02.05. 10:37 • Címke: digitalizálás, fotó, hír

Kapcsolódó írások