a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Online Argentína régi és rejtett arca

annemarie heinrich leadA British Library most a Heinrich Sanguetti Archívumot digitalizálta és tette szabadon elérhetővé. Argentína új arcai tárulnak elénk.

Annemarie Heinrich német fotográfus az 1930-as években nyitotta meg második hazájában, Argentínában fotóstúdióját. Az ország akkor épp egy jelentős változáson ment át. Heinrich több száz fotót készített a az átváltozó Buenos Airesről és keresztül-kasul utazta Dél-Amerikát az 1930-as és 50-es évek között. Az ekkor készített fotói majdnem elvesztek, de az Endangeres Archive Program segítségével mondhatni utolsó pillanatban megmenekültek a negatívok és a fotók, és most már mi is időutazásban vehetünk részt segítségükkel.

endangeres archive argentina  Annemarie Heinrich
Egy csapat mosolygó munkás (EAP755/1/1/37/3)

endangered archive argentina annemarie heinrich
Majdnem egy zsiráfszelfi (EAP755/1/1/35/19)

A British Library Endangered Archives Program részeként nemrég megosztotta oldalán a dél-amerikai fotográfus képeit, amelyek azóta a Creative Commonsként is használhatóak: A modern gaze on old cultural practices in Argentina: relocation and preservation of the ‘Heinrich Sanguinetti Archive’ (1930–1956) (Argentína régi kulturális szokásai modern szemlélettel – a Heinrich Sanguinetti Archive áthelyezése és megőrzése).

endangered archive argentina annermarie heinrich
Fiatal nő fest (EAP755/1/1/38)

annemarie heinrich korabeli graffiti argentina
Perón elnök megdöntésekor készült graffiti 1955-ből (EAP755/1/1/229)

Amint a projektáttekintésben olvasható, Argentínában nincs kidolgozott rendszer a fotográfiák megőrzésére, akár magán-, akár közgyűjteményekben találhatóak azok. Ezért rengeteg gyűjtemény megy tönkre. A Heinrich Sanguetti-gyűjtemény darabjait is rossz körülmények között tárolták, károsította a nedvesség és a rossz hőmérséklet, megtekintésük is nehézségbe ütközött – olvashatjuk a British Library blogján.

annemarie heinrich
Annemarie Heinrich

Bár egyre több az online elérhető képarchívum, így is szinte naponta több fotógyűjtemény megy tönkre. Ezek a fotók örökre az enyészetté válnak, ezért 2004-ben a British Library kezdeményezésére és az Arcadia Fund támogatásával megalakult a digitalizálási program, melynek köszönhetően mára már négymillió képet mentettek meg és digitalizáltak az eltűnőben lévő fotóarchívumok közül. A programról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

A 2005-ben elhunyt Annemarie Heinrich végigfotózta a városi és a vidéki élet mindennapjait, Buenos Aires modern utcáit és az Andok-hegység tövében lakó bennszülöttek kultúráját. Olyan híres személyeket is megörökített, mint a fiatal, akkor még színésznő Eva Duarte (a későbbi Eva Perón). Halála után merész aktfotóiról lett híres, amelyet később a Buenos Aires-i Museo de Arte Latinoamericanóban is kiállítottak. A harmincas és hatvanas évek között készített képeket életében sehol nem állították ki, és jelentős előrelépést jelentettek a női egyenjogúsági  mozgalomban.

eva duarte annemarie heinrich
Eva Duarté Heinrich kameráján keresztül

A gyűjtemény több mint 100 000 fotográfiát tartalmaz, többek között több mint 5000 képet Heinrichtól.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.02.05. 10:37 • Címke: digitalizálás, fotó, hír

Kapcsolódó írások