a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Veszélyeztetett archívumok online

digitalizalas lead

A Veszélyeztetett Archívumok (Endangered Archives) program segítségével olyan archívumok gyűjteményei menthető meg az enyészettől vagy a felejtéstől, mint például az észak-kelet indiai Miroamban található gyűjtemény, ahol a rendkívül magas páratartalom és a rovarkártevők miatt szemmel láthatólag napról napra romlik az iratok állaga.

A British Library és az Arcadia Fund segítségével mára több mint négymillió kép őrzi a veszélyeztetett archívumokban található gyűjteményi darabokat. A 11. éve folyó program eredményeit From Dust to Digital: Ten Years Endangered Archives Programme (A porostól a digitálisig: A Veszélyeztetett archívumok program tíz éve) tette közzé. 2004-es alapításuk óta a programnak 246 projektje volt 78 országban, ahol az archívumok gyűjteményei nagy veszélynek vannak kitéve, akár időjárási viszontagságok, akár háborúk miatt, vagy ha a fenntartó egyszerűen már nem tud az archívummal törődni. A program segítségével a kutatók és a digitalizálással foglalkozó szakemberek megörökíthetik a veszélyeztetett darabokat. Az intézmények és közösségek, amelyeknek nincs forrása digitalizálásra, megtarthatják gyűjteményüket, mivel a British Library számukra is biztosít egy-egy digitális példányt. Az eddig digitalizált iratok között található sziklafelirat, kéziratok, újságok, fotók, hanganyagok.

djenne regi kezirat
A Djenné-i könyvtárban csak ilyen körülmények között tudták tárolni az értékes kéziratokat (forrás: http://eap.bl.uk/)

A projekt keretében digitalizálták a gazdag kulturális örökséggel rendelkező, iszlám fenyegetettségben élő Mali régi muszlim kéziratait: a Djenné-i Könyvtár a nagy értékű kéziratok pusztulását és elfeledését megelőzvén eddig több mint 4000 kézirattal, összesen több mint 200 000 oldallal gazdagította a projekt weboldalát. Nagy jelentőségű digitalizálási projekt folyt a Kelet-Jeruzsálemi Al-Aqsa Mosque könyvtárában is, ahol 12. századi kéziratokat és palesztin újságokat őriznek. Líbiai sziklafeliratokat is digitalizáltak, ezáltal az ott kétezer éve élők emlékezetét őrzik meg az utókor számára.

Legfrissebb digitalizálási projektekről pedig a British Library blogján olvashatunk.

• Publikálva: 2015.03.23. 11:06 • Címke: digitalizálás, hír