a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A kalandvágyó magyar pilóta

120 éve született Endresz György

endreszlead1931-ben Justice for Hungary nevű repülőgépén rekordidő alatt repülte át az óceánt, a következő évben azonban tragikus balesetet szenvedett.

120 éve a bánáti Perjámoson született az első magyar pilóta, aki gépével átszelte az óceánt. Ma már kevés magyar lakik ebben a helységben, amely eredetileg a mitikus trójai királyról, Priamoszról kapta a nevét.

Az Amerikába kivándorló magyarok felhívást tettek közzé: felajánlottak 10 ezer dollárt annak a magyar pilótának, aki átszeli az óceánt. Először egydolláros képeslapokat bocsátottak ki a repülés költségeinek a fedezésére, de így csak ötezer dollár gyűlt össze, a hiányzó 70 ezer magánfelajánlásokból gyűlt össze – utoljára Szalay Emil, egy amerikai nagyiparos ajánlott fel 25 ezret.

endreszgyorgy
A vállalkozást közadakozásból finanszírozták

A felhívásra jelentkezett Endresz György is, aki Magyar Sándor navigátor segítségével, valamint az Amerikába kiutazó Bánhidi Antal műszaki támogatásával elkezdett készülődni az útra.

Az új-fundlandi Harbour Grace repülőtérről indultak egyfedelű Lockheed Sirius típusú gépükkel 1931. július 15-én. A táv több mint a felén a gép és vezetői kiválóan teljesítettek, 13 óra 50 perc alatt elérték az ír partokat. Ezután azonban légörvénybe kerültek, ráadásul a benzinvezetékek is akadoztak, ezért nem Mátyásföldön landoltak, ahol már több, mint ezren várakoztak rájuk, hanem Győr mellett hajtottak végre kényszerleszállást július 16-án. Az 5770 km-es távot így is rekordidő, 25 óra 20 perc alatt teljesítették. Mindezt a magyar filmhíradó is megörökítette.

Endresz György és társa 1932-ben Rómába készültek az óceánjáró pilóták világtalálkozójára. Ebből a célból kijavították a Justice for Hungary nevű gépüket. Május 21-én érkeztek a római repülőtérre, de leszállás előtt a gép lezuhant, kigyulladt, a pilóták pedig szörnyethaltak. Az alábbi híradórészletből kiderül, hogy az olasz kormány május 25-én táviratban értesítette a magyarokat, hogy emlékművet fognak felállítani azon a helyen, ahol a repülő lezuhant és egy másik repülőgépet is felajánlanak. Az olasz követ útján pedig pénzbeli segítséget is küldtek Endresz és navigátortársa hozzátartozóinak.

• Publikálva: 2013.01.14. 11:13 • Címke: technika, történelem, évforduló

Magyar játékfilmek