a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Középfölde rajongói a Corvin-moziban

tolkienlead

Január 5-én kreatív napra gyűltek össze a Tolkien-rajongók. A legtöbben nem elégedtek meg a szemlélődéssel, hanem részt vettek a társasjátékokban, éneklésben, kézműves és kreatív foglalkozásokon.

A többéves hagyományhoz híven a Magyar Tolkien Társaság (MTT) egész napos rendezvénnyel ünnepelte meg a világhírű író születésnapját. Az eseménynek a Corvin mozi adott otthont, a programsorozat résztvevői mintegy 14 órán keresztül megtöltötték a Filmpalota tereit. Az érdeklődők megtekinthettek fegyver-és makettkiállításokat; részt vehettek társasjátékokon, kézműves foglalkozásokon (bábfestés, rúnaírás, figurafestés, törpnóta-tanulás), igénybe vehettek kreatív szolgáltatásokat (jelmezes fotózás, portrékészítés, tünde hajfonás); vetítéseket és élőműsorokat tekinthettek meg, ismeretterjesztő előadásokat, könyvbemutatókat hallgathattak meg.

Az "Elrond Haza Völgyzugolyban" makettje
Elrond háza Völgyzugolyban – makett

Mi tud összecsődíteni ennyi embert akár egész napra? Mi az a vonzerő, ami magával ragadja az érdeklődőket? A válasz: egy olyan író írásművészete, illetve mitológiája, amely színes, gazdag, legapróbb részleteiben kidolgozott, és mind ezidáig fölülmúlhatatlan több vonatkozásban is. Tolkien művei nyomán terjedt el a fantasyirodalom. Érdekes azonban, hogy a követők inkább csak külsőségekben utánozták a mestert (furcsa lények és helyszínek, csodás elemek), mitológiájának lényegét azonban nem tudták újra megragadni. Nem is lett volna könnyű, hiszen az oxfordi filológusprofesszor mintegy hat évtizeden keresztül írta, csiszolgatta, újraírta a középkori és még régebbi irodalmi emlékek felhasználásával a saját mitológiáját, amelynek csupán egy-egy története a könyvben és filmen számára egyaránt világhírt hozó A Gyűrűk Ura és A hobbit.

Tolkien úgy tudott szólni az élet teljességéről a huszadik századi és tulajdonképpen a mindenkori ember számára, mint amikor a mitológia még nem vált szét tudományra és művészetre. Nála győz a szerénységgel társult jóság, de nem kiszámítható úton-módon.

Tolkien-könyvek
Újonnan megjelent könyvek Tolkientől és Tolkienről

A rendezvényen mutatták be az első magyarországi tudományos Tolkien-tanulmánykötetet, Fantázia és erkölcs címmel. A kutatók közül többen kimutatták, hogy a megváltástörténetként is olvasható A Gyűrűk Ura nem sematikusnak mutatja a jó és a rossz párharcát, hanem bonyolultan és áttételesen. A legkisebbnek, a tévedőnek, sőt még a rossznak is építő szerepe van ebben a teleologikus „világtörténetben”. Közösség kell hozzá, hogy valami megoldódjon, mint a Nagyapó répája című mesében. Íme egy példa: a gonosz hatalom gyűrűjének megsemmisítéshez a legkisebb, a Frodó nevű hobbit hosszú kitartására van szükség, és csak kisebb mértékben a nagy, szép és erős hősökre: tündékre, emberekre. Azonban Frodó is elbizonytalanodik a kritikus pillanatban, és nem akarja kiadni a kezéből a gyűrűt, ami végül csak az alattomos, manószerű csúszómászó lénynek, Gollamnak köszönhetően semmisül meg.

Gondori páncélos harcos
Gondori páncélos harcos

A fantasyirodalom épp a legfontosabb kérdésben nem tudta követni Tolkient: abban, hogy történeteiben a jót hihető és szerethető módon győzelemhez segítse. Az epigonok a kiszámíthatóságot akarják elkerülni, de náluk majdnem mindig a jó és a hős bukik el, sőt, gyakran nevetségessé is lesz. Az ő történeteik mégiscsak kiszámíthatóvá válnak, és még csak reményt sem adnak az egyenlőtlen küzdelmekben és kiúttalanságban. Az ilyen művek a legjobb esetben is értékrelativisták. Az értékrelativizmus korunk, a XX. és XXI. század egyik betegsége, amelyből viszont kiutat kínál a jeles író esztétikuma és filozófiája. Erre éreznek rá a rajongói, és mélyednek el minden lehető módon az általa teremtett világban.

Ám ez az elmélyedés sem puszta követés és rácsodálkozás. Tolkien követői alkotó módon fogadják be, értelmezik újra, egészítik ki Középfölde mitológiáját. Épp az író szellemiségének megfelelően, aki a művészetet másodteremtésnek tartotta, az ember lehetőségének, hogy hozzájáruljon a világ szebbé és jobbá tételéhez. Ennek a gondolatnak a jegyében tervezték az MTT tagjai a január 5-ei maratoni eseményt. Aki csak passzív befogadásra volt kész, az elbámészkodhatott a kiállított maketteken, fegyvereken, térképeken, posztereken; megnézhette a nemrég mozikba került Tolkien-adaptációt, A hobbit című mesekönyvéből készült 3D-s filmet. A legtöbben azonban nem elégedtek meg a szemlélődéssel, hanem részt vettek a társasjátékokban, éneklésekben, kézműves és kreatív foglalkozásokban. Száznál is több közreműködő vette ki részét az amatőr művészeti megnyilatkozásokban. Fontos mozzanat, hogy ezek a rajongók amatőrök; mégis igényes, színvonalas alkotómunkát folytatnak amellett, hogy napi nyolc órában dolgoznak valahol, vagy épp nappali tagozatos diákok.

Hegyesfülő Tünde a könyvbemutatón
Hegyesfülű tünde fogadja a könyvbemutatóra érkezőket

Számos, igényesen elkészített jelmezbe öltözött fiatal fogadta a belépőket. Tündéknek, orkoknak, hobbitoknak, gondori páncélos katonáknak öltözött és maszkírozott résztvevők népesítették be a Filmpalota tereit, és adtak szíves eligazítást az érdeklődőknek. Jelmezes és nem jelmezes MTT-tagok tartották a foglalkozásokat, ők készültek különböző műsorokkal is. Már az aulában különböző csoportosulások adtak elő önmaguk és mások örömére dalokat, báb- és élőszereplős jeleneteket.

Az egyik vetítőteremben könyvbemutatót tartottak, ahol a szerkesztők ismertettek két, talán kevésbé ismert könyvet Tolkientől, és kettőt, amelyek az ő rajzait (igen tehetséges grafikus is volt), illetve műveit elemzik. A bemutatón a szerkesztők szép számmal kaptak kérdéseket, ami mutatta a könyvek iránti érdeklődést. Az aulában alkalmi vásárt tartottak, ahol meg lehetett venni az új könyveket, illetve mindenféle emlék- és ajándéktárgyat. Magam is vásároltam például egy hobbitos kártyajátékot, amelyet gyermekeimmel teszteltünk, és ötletesnek, kreatívnak találtuk.

Énektanulás a hobbittal
Énektanulás Bilbóval

A mozi vetítőtermeiben több időpontban meg lehetett tekinteni A hobbitot 3D-ben és 2D-ben is. Láthatók voltak rajongói filmek is, amelyek internetes megosztói oldalakon is népszerűek, és bizonyítják, hogy nem passzív az a tábor, amelyik lelkesedik ezért a sajátos, teremtett fantáziavilágért, amely – ha jó értelmezzük, akkor a mi világunk is. Középfölde Európa sajátos, nem didaktikusan felfogott allegóriája; a mi történetünk és életünk kreatív, illetve spirituális újraértelmezésben.

A nap egyik legérdekesebb eseménye a Tolkien Művészeti Est volt, amely méltán zárta le és összegezte a korábbiakat. Ezen a művészeti esten fellépett a Magyar Tolkien Társaság kórusa, és elénekeltek néhány dalt angolul és magyarul, amelyet Tolkien verseire írtak. Érdekesség, hogy ez az életmű összehoz embereket: közösséget kovácsol. Nem csak a szélesebb rajongótábort, hanem íme, egy kórust is, amelyik nemcsak Középfölde dalait énekli, hanem máskor, máshol egyebet is: klasszikus szerzők műveit is.

A művészeti esten láttunk sárkánytáncot színvonalas balettkoreográfia formájában. Fellépett az őszi Tolkien alkotótáborban (mert ilyen is van évente kétszer vagy háromszor is!) alakult zenekar, akik Északnyugat-Európa népi és műzenéjéből válogattak, és a kórussal közösen előadtak A hobbit filmzenéjéből is. A műsor végén az MTT amatőr, de annál lelkesebb és tehetségesebb színészei előadtak egy egyfelvonásos drámát, amelyet Tolkien egyik, több változatban is kidolgozott szüzséje nyomán írtak. A darab címe Turambar, és a történet különböző verses formában megírt töredékei mellett röviden olvasható A szilmarilokban, illetve önálló regényként Húrin gyermekei címmel. A történet vázát Tolkien is kölcsönözte: a Kalevalában olvasható egy hasonló testvérszerelem tragédiája. Mindezt elhelyezte a maga Középfölde-történelmében, mitológiájában, az úgynevezett Elsőkor eseményei között.

Turambar drámaelőadás
Turambar drámaelőadás

A Turambart az MTT-tagok gondolták tovább. A történet utolsó harmadából maguk írták a dialógusokat, állították színpadra. Nem mindennapi teljesítmény megtervezni és kivitelezni például a darab jelmezeit, amelyeknek nemcsak esztétikusaknak kellett lenniük, hanem meg kellett idézniük azt a világot, amelybe a filológusprofesszor tervezte a történetet. A rendezésben is voltak ötletes megoldások: árnyjátékok, dialogikus és kevésszavú jelenetek; illetve jellegzetes, találó kísérőzene fokozta a hangulatot. A színészi játék is több volt, mint a faluvégi művelődési házak szintje. Nyilván, némelyik színész kissé darabosan mozgott, látszott, hogy nem kenyere a színpad, és egy-két fellépő halkan és hadarva beszélt; azonban az összhatást illetően a darab jó volt, követhető és élvezető.

Számomra az egész napos programsorozat fő élménye az volt, hogy ezeknek az embereknek a kedves, kreatív rajongói magatartása abból a tiszta érzésből és gondolatból fakadt, hogy minél jobban megértsék, átérezzék, továbbgondolják és cselekedjék azt, amit egy értékközpontú esztétika és filozófia jelent: Tolkien, Középfölde és Európa mitológiája, ami annyira emberi, hogy mi magyarok is a magunkénak érezhetjük.

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2013.01.15. 10:49 • Címke: irodalom, program, film