a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​53 magyar film

Barangolás a huszadik század magyar filmművészetében

53film_leadMelyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei?

Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta tagságát a számukra legértékesebb filmekről. Nem egyszerű játék vagy kíváncsiság munkált a kérdés mögött, inkább az értékőrzés és -közvetítés szándéka. A magyar film ugyanis, bár vitathatatlan művészi értékeket teremtett, érezhetően kezd kikopni a kulturális emlékezetből.

A válogatásba nemcsak a toplistás klasszikusok – Emberek a havason, A tanú, Körhinta, Hannibál tanár úr, Tízezer nap, Szindbád, Szerelem, Mephisto, vagy Sára Sándor Feldobott kő című filmje – kerültek be, de a nagy mozisikerek (Hyppolit, a lakáj, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, A tizedes meg a többiek) és filmtörténeti csemegék, így Dárday István Jutalomutazása és Bódy Gábor Psychéje is. A magyar film századvégi megújulásának bizonyítékaként a félszáz mű között szerepel ugyanakkor többek között Az én XX. századom, a Woyczek és Tarr Béla Sátántangó című munkája. Ahogyan a körkérdésekre adott válaszok, úgy természetesen ez az összeállítás sem etalonértékű, néhány szempontból akár vitatható is, de arra mindenképp alkalmas, hogy bizonyítsa a magyar filmművészet folytonosságát, tartalmi és formai megújulását.

A filmeket – az azonos szavazatot kapott filmek száma miatt 53-at – nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít. Ezzel párhuzamosan, más sorrend szerint a Duna Televízió is bemutatja a válogatást. A televíziós sorozat és az Uránia moziban párhuzamosan folyó összeállításának fogadtatásából, visszhangjából majd kiderül, hogy megcsalta-e néha az emlékezete a szavazókat, s került-e az összeállításba olyan film, amely mai szemmel nézve, vagy az újabb generációk ízlése, szemlélete alapján már kiesne a rostán és nem kerülne be egy ilyen válogatásba.

A filmeket vasárnap esténként vetíti a Duna Televízió, az Uránia Nemzeti Filmszínház filmklubjának tematikus sorozata pedig hétfő esténként várja a nézőket. Az Uránia 2013-as első válogatása a Paraszti élet – szolgasors címet viseli. A vetítéseket előadások, beszélgetések követik Gelencsér Gábor filmesztéta és Pintér Judit filmkritikus moderálásával. Vendégünk lesz többek között Kovács András filmrendező, Vasy Géza irodalomtörténész, Törőcsik Mari színművész és Kósa Ferenc filmrendező.

Második bérlet: Paraszti élet – szolgasors
Jegyek vagy bérletek a helyszínen vásárolhatók. A bérlet ára: 4000 Ft. Helyár: 600 Ft.

Duna Televízió
2013. január 13. Hannibál tanár úr
2013. január 20. A kis Valentino
2013. január 27. Angi Vera
2013. február 3. Az én XX. századom
2013. február 10. Redl ezredes
2013. február 17. Mephisto
2013. február 24. Csillagosok, katonák
2013. március 3. Szegénylegények

Uránia Nemzeti Filmszínház
2013. január 14. Talpalatnyi föld
2013. január 21. Magyarok
2013. január 28. Körhinta
2013. február 4. Tízezer nap
2013. február 11. Húsz óra
2013. február 18. Bakaruhában
2013. február 25. Édes Anna
2013. március 4. Lúdas Matyi

53film

• Publikálva: 2013.01.11. 13:08 • Címke: manda, hír, ajánló, fesztivál, film