a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Digitális nemzedék 2013

digitalisMár elérhető a Digitális nemzedék konferencia 2013 programja, hamarosan regisztrálni is lehet a szakmai rendezvényre.

Az elmúlt években számos szakmai diskurzus indult a digitális generációk oktatásának és nevelésének témaköréhez kapcsolódóan. A Digitális nemzedék konferencia egy olyan szakmai konferenciasorozat, amely pedagógusok, oktatáskutatók, nevelésszociológusok, pszichológusok, szociális szakemberek, szülők és leendő tanárok párbeszédére teremt lehetőséget, amely párbeszéd keretében megpróbálják azonosítani és leírni azokat a jelenségeket, amelyek az általuk tanított és nevelt digitális generációra jellemzőek. A különböző digitális generációkat leíró elméletek egy része meginogni látszik, mások új kategóriákkal bővítik a már kialakult csoportosításokat, de abban mindenki egyetért, hogy a digitális generációkat a korábbiaktól eltérő módszerekkel, más tanári attitűddel, szemléletváltással kell tanítani.

A tavalyi konferencia (felvétele megtekinthető itt) egy sorozat kezdete volt, az idei rendezvény ismét értékes elméleti előadásokat és gyakorlati bemutatókat, műhelyeket kínál majd.

A Digitális nemzedék konferencia 2013 kiemelt témakörei:

    Digitális állampolgárság
    Életkori különbségek a netgeneráció tagjai között
    Hátrányos helyzet és esélyegyenlőség
    Digitális írástudás
    A Microsoft eszközei és tanulástámogató lehetőségei
    Fókuszban a közösség. A megújult Sulinet portál lehetőségei
    Magyartanítás a digitális generációk körében
    Médiaoktatás a digitális generációk körében

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (A regisztrációs oldal hamarosan elérhető.)
A konferencia időpontja: 2013. március 2.
A konferencia helyszíne: ELTE-PPK, 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27.

Programbizottság:

Lévai Dóra (a programbizottság elnöke, ELTE PPK Iskolapedagógiai Központ)
Ollé János (ELTE PPK Iskolapedagógiai Központ)
Tóth-Mózer Szilvia (Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.)
Főző Attila László (Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.)
Szekszárdi Júlia (Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete)
Peer Krisztina (Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete)
Fenyő D. György (Magyartanárok Egyesülete)

Szervezők:
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Iskolapedagógiai Központ, Információs Társadalom Oktató- és Kutatócsoport
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Magyartanárok Egyesülete

• Publikálva: 2013.01.18. 11:05 • Címke: konferencia, hír, digitalizálás