a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Uránia Filmnapok a filmhang és a filmzene jegyében

FILMHANG_LEADFebruár első hétvégéjén, a mindenkori filmszemle idején az Uránia Nemzeti Filmszínház háromnapos rendezvény keretében – vetítésekkel, gyerekprogramokkal, élőzenei műsorokkal és szakmai beszélgetésekkel – köszönti a magyar filmet.

Sajátos „filmszemle” ez, amely nem az aktuális filmtermésre koncentrál, hanem történetében kívánja láttatni közös filmkincsünket, méghozzá egy szokatlan nézőpontból: a három nap programját a filmhang és a filmzene hívószavainak segítségével állították össze.

A film sosem volt néma, a vetítéseket a szinkronhang megjelenése előtt is kísérte beszéd, zene, zörej. A film tehát kezdettől fogva nemcsak mozgóképi, de hangélményt is jelentett, még ha erről olykor meg is feledkezünk. Az Uránia Filmnapokon viszont a filmhangé lesz a főszerep: az 1912-től napjainkig egy évszázadot felölelő, különleges filmválogatás a film hangi világára – átvitt értelemben pedig a filmkultúra „láthatatlan” dimenzióira irányítja a figyelmet.

Egy fiúnak a fele - Barry-ikrek

A program gerincét adó, harmincnál is több vetítés a filmhangban rejlő lehetőségek sokféleségét tükrözi. A kínálat a filmhang-történeti ritkaságoktól kezdve – mint például az első, részben hangos egész estés magyar film, a Csak egy kislány van a világon... 1929-ből – a bő nyolc évtized közönségsikerein át (Állami áruház, Kopaszkutya, Sose halunk meg) az elmúlt évtized díjnyertes fesztiválfilmjeiig (Hukkle, Varga Katalin balladája, A torinói ló) összesen mintegy 50 játék-, dokumentum- és rövidfilmet ölel fel. A filmvetítések jelképes, 50 Ft-os belépőjeggyel látogathatók.

Jegyek január 24-étől válthatók a mozi jegypénztárában (jegyfoglalási lehetőség az Uránia honlapján).

A gazdag választékból kiemelkedik néhány különlegesség. Február 1-jén mindjárt két kuriózummal indul a Filmnapok programja. Este 7 órától némafilmes összeállítás keretében, élőzenei kíséret mellett látható a sokáig elveszettnek hitt Egy fiúnak a fele című 1924-es Bolváry Géza film, melynek digitális felújítása most fejeződött be a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetben.

 

Egy fiúnak a fele - Barry-ikrek

A fesztivál keretében lesz az Egy fiúnak a fele című, 1924-ben készült magyar film restaurált kópiájának premierje. 89 év után most láthatja először a magyar közönség Mikszáth Kálmán azonos című novellájának némafilm változatát, melyet a Jugoslovenska Kinoteka (Belgrád) gyűjteményéből előkerült nitrokópia alapján a MaNDA és Filmintézet restaurált 2012-ben. A filmhang és a filmzene jegyében rendezett program nyitó előadásán a mintegy félszáz film zeneszerzője, Darvas Ferenc zongorakíséretével mutatják be a filmet, annak illusztrálására, hogy a némafilm sem volt néma. A programban megnézhetjük a Mikszáth-novellából húsz évvel később készült hangosfilm-változatot is, amelyet Hamza D. Ákos rendezett.

 

Ezt követően, 9 órától Pálfi György Final Cut című filmjét vetítik, szintén az Uránia Dísztermében. A csak kivételes alkalmakkor, zárt körben látható alkotás 2012-ben egyedüliként képviselte a magyar filmet Cannes-ban.

FinalCutplakat

A felejthetetlen filmzenék – a vetítéseken túl – élőben is felcsendülnek a moziban: február 2-án, szombaton 5 órától Darvas Ferenc zenei improvizációi az ötvenes-hatvanas-hetvenes éveket idézik meg a Kávézóban. Este 7 órakor pedig a Hot Jazz Band ad koncertet a harmincas-negyvenes évek magyar filmslágereiből a Díszteremben.

Vasárnap délelőtt 10 órától rajzfilmes program várja a családokat, a gyerekeket. A főként az 5-10 éves korosztálynak szóló műsorban olyan klasszikusok elevenednek meg a vásznon, mint a Magyar népmesék és Lázár Ervin örökzöld történetei. A jól ismert meséket és dallamokat maguk a rendezők és a zeneszerzők mutatják be a kicsiknek.

A filmszakma képviselőit szólaltatja meg az a két kerekasztal-beszélgetés, amelyre az Uránia Kávézóban kerül sor a Filmnapok keretében. Február 2-án, szombaton 15 órától a Mozgóképes archívumok a digitális korban című beszélgetés vendégei arra keresik a választ, mit, miért és kinek lehet és kell gyűjteni a digitális korban. A meghívott vendégek a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA), a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), NAVA-MTVA Digitalizációs Műhely, a Médiatanács, az Országos Széchenyi Könyvtár Történeti Interjúk Tára és az Open Society Archives (OSA) képviselői.

Február 3-án, vasárnap délelőtt 11 órától a filmhangi tematikához kapcsolódóan A magyar filmhang jelene és jövője címmel szervezett  beszélgetésen neves hangmérnökök és kritikusok elemzik közösen a magyar filmhang-iskola rangját, helyzetét, olyan kérdésekre összpontosítva, hogy vajon szerzői munka-e a filmhang, miért nem jellemző Magyarországon a filmhang-kritika, s hogy egyáltalán mit hall a néző a magyar mozikban.

Az Uránia Filmnapok ideje alatt, február 2-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajlik a Magyar Filmművészek Szövetségének rendkívüli közgyűlése is, amelynek részletes programjáról a szövetség értesíti a meghívottakat.

Az Uránia Filmnapok támogatói, szakmai partnerei:

MMA
MaNDA
MTVA
NMHH
Kecskemétfilm Kft.

A program további részletei az Uránia honlapján és Facebook-oldalán.

 

• Publikálva: 2013.01.23. 14:50 • Címke: hír, zene, fesztivál, program, film