a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Helyszínelés

A terror háza a Svábhegyen

villa_lead1956. november 2-án a Magyar Híradó és Dokumentum Filmgyár Könyves Kálmán körúti központjából a gyár egyik stábautójával két operatőr: Csák János, Mikó József és egy gépkocsivezető indult az akkori Szabadság-hegy irányába.

Előző este megbeszélték, hogy mozgóképen dokumentálni fogják a pártvezetők és az ÁVH üresen hagyott ingatlanjait. Azért mentek ketten, mert két objektumot választottak ki: Rákosi Mátyás villáját a Lóránt utcában és egy titokzatos államvédelmis épületet az Eötvös úton.

Mind a ketten a volt pártvezér lakhelyét akarták felvenni, és így fej vagy írás alapon döntötték el, hogy Csák szálljon-e ki előbb a Lóránt utcánál, vagy Mikó. A sors úgy hozta, hogy Mikó József ment tovább az Eötvös út felé. Az elsőként kiszállt operatőr anyaga elveszett, vagy lappang valahol, de Mikó felvételei fennmaradtak. Már 1990-ben felleltem az anyag nagy részét és televíziós kollégáim segítségével egy dokumentumfilm keretében közreadtam (Mérei Anna: A villa titka, 1990).

video

Azóta előkerült még néhány filmkocka, ezzel teljesebbé vált az ÁVH-villa filmes dokumentációja. Az operatőr kívülről minden irányból megörökítette a házat, a garázson keresztül lement kamerájával a cellabörtönné alakított pincébe is. Majd felment a hallba és a szalonszerű nagyszobába, ahol megrendítő, kínzásokkal kísért kihallgatások is folytak. A látvány önmagáért beszél.

Szász Béla Minden kényszer nélkül című könyvéből már tudtunk a villa létezéséről, amelynek alapján Nádas Péter Helyszínelés című írása tárta fel hallatlan empátiával a részleteket, még a szamizdat-korszakban. A villa azonban tartogat még titkokat: nem tudjuk, hogy a házban a Rajk-peren és a hozzá kapcsolt pereken kívül még milyen szörnyűségek történtek. Nem tartom valószínűnek, hogy a villát 1953 után is ilyen célokra használták, de az sem valószínű, hogy csak a Rajk-per céljaira alakították át börtönné. A terror háza volt ez a Svábhegyen! A feltartott kezű ember, aki ekkor egyedül tartózkodott a házban, Takscherer József, aki a ház gondnoka lehetett és csak ebben a minőségében tartozik a képsorokhoz.

Az 1970-es évek közepén, mint az MTA Történettudományi Intézetének ezzel a korszakkal foglalkozó szakembere, megfelelő önbizalommal vitatkoztam Nádas Péterrel a Nemzeti Múzeum előtt, hogy az általa akkor vizionált titkos villa nem ott volt. Azóta tudjuk, látjuk, tévedtem!

Varga János

• Publikálva: 2013.01.28. 11:54 • Címke: videó, épület, történelem