a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Még több operát a mozikba!

Egyre népszerűbb az opera- és a balettelőadások élő közvetítése

met leadNagy-Britanniában az utóbbi hetekben ezeknek az előadásoknak a nézettsége túlszárnyalta a legújabb hollywoodi filmekét, Magyarországon is teltházakat vonzanak a produkciók. Egyre jobban szereti a közönség az opera-, a balett- és a színházi előadások élő közvetítését a filmszínházakban mind külföldön, mind Magyarországon.

Az elmúlt hetekben több tízezer brit látogatott el a szigetország mozijaiba, hogy balett-, opera- vagy színházi előadások élő közvetítéseit láthassa. Giacomo Puccini Bohémélet című operája harmadik helyre szorította vissza a Gengszterosztag című amerikai krimit a január 15-i bevételi listán, összesen 330 ezer font (114 millió forint) összegű jegyeladást produkálva. Tavaly év végi premierjét követően a Diótörő balettből készült mozi James Bond legújabb kalandját is maga mögé utasította, amikor december 13-án 290 ezer font (100,2 millió forint) bevétellel zárt A hobbit című mozi mögött – adta hírül a The Independent című brit napilap internetes oldala.

Az opera- és a balettelőadások mellett a színházi darabok is jól profitálnak az élő közvetítések iránti növekvő érdeklődésből: a brit Alan Bennett People című darabjának márciusi élő közvetítésére – az előadás a brit Nemzeti Színházban lesz – már húszezer mozijegyet értékesítettek. Elemzők szerint 2015-re évente kétmillió – vagyis a jelenleginél kétszer több – brit fog jegyet váltani valamilyen színházi előadás vagy egyéb esemény élő mozis közvetítésére.

sacré
Sztravinszkij: Tavaszi áldozat, a Bolsoj Balett előadásában. Forrás: urania-nf.hu

Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendenek az opera-, a balett- és a színházi előadások élő közvetítései. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2010 októbere óta folynak a közvetítések. Először a New York-i Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítéssorozatának darabjait láthatta a közönség – tájékoztatta az MTI-t az intézmény illetékese.

A kínálat később egyedi előadásokkal, háromdimenziós és kétdimenziós balettekkel – immár a Bolsoj Balett teljes 2012–13-as évadával –, színházi közvetítésekkel, koncertfilmekkel, múzeumi tárlatvezetésekkel és élőzenés jégtáncrevükkel bővült. A legtöbb élő közvetítés teltházas és a nagy érdeklődésre való tekintettel általában ismétléseket is beiktatnak. A 2010-es kezdés óta 32 500 jegyet váltottak a közvetítésekre: ez éves szinten 10–16 ezer nézőt jelent.

rigoletto
Verdi: Rigoletto, Metropolitan Opera. Forrás: mupa.hu

A Művészetek Palotája csatlakozott Magyarországon először (2008-ban) a Metropolitan Opera élő közvetítéseihez. Az 2012–2013-as évadban tizenkét előadást láthat a közönség. A közvetítéseket egyszerre vetítik az Előadóteremben és a Fesztivál Színházban (utóbbi ad otthont az ismétléseknek is). A Müpa tájékoztatása szerint az Előadóterem méreteiből adódóan kezdetben 135 fő láthatta a közvetítéseket, ám ma már egy produkciót az ismétlésekkel együtt nagyjából ezren látnak. Mint hozzátette: nagyon ritka kivételtől eltekintve mindegyik közvetítés teltházas.

MTI

• Publikálva: 2013.01.30. 12:42 • Címke: digitalizálás, színház, zene