a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Mindenütt nő

leadmindenuttnoA Mindenütt nő országos programsorozathoz kapcsolódott a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, hogy a maga eszközeivel színesítse az alkalmat, és valódi ünneppé tegye a nőnapot.

Bár évtizedes hagyománya van a márciusi nőnap ünnepének, mégis az utóbbi időkben a megemlékezés nem kapta meg azt a rangját, amelyet valóban megérdemel. Hogy miért kell a nőket egyáltalán ünnepelni? Mitől mások, mint a férfiak? Azt mondják, a női lélek örök titok, egy megfejthetetlen rejtély. Ez tévedés. A bezárt ajtókat ki lehet nyitni, csupán a megfelelő kulcsok kellenek hozzá. Minden kulcs egy lakatot old fel; a gyengédségtől a vágyon át a szerelemig. Az Örökmozgó filmes programja a rejtélyt kínálja: különös, izgalmas és feledhetetlen nőket. A vetítést követő beszélgetések pedig – talán – az utat ezekhez a női alakokhoz.

mindenutt_no

Program:

Március 8., péntek 18.30
Örök titok, egy megfejthetetlen rejtély – Női lélek
Film: Jadviga párnája (2000), rendezte, Deák Krisztina (130 perc, 2000)
Az egyszerű Ondris elnyeri a nagyvilági Jadviga kezét, de a boldogsághoz ez kevés. A valóság ennél sokkal bonyolultabb.
Vendégeink: Závada Pál író; Bozóki Mara jelmez-, és díszlettervező; Esze Dóra író

Március 9., szombat 17.00
Különösek, izgalmasak és feledhetetlenek – Női báj
Film: Tanulmány a nőkről (1967), rendezte: Keleti Márton, 91 perc
Zsuzsa, Éva és Jolán válni akar, de fordul a kocka, mert a férjeik beleszeretnek a szép válóperes ügyvédbe, Verába. Sok bonyodalom után minden marad a régiben és Vera is párt talál magának.

Vendégeink: Karafiáth Orsolya író; Hrivnák Tünde divattervező; Mosolyka blogger

Március 10., vasárnap 18.00
Tetőtől talpig élet – Női szépség  
Film: Filmes divattörténeti utazás (1920–1980)
Archív anyagokból összeállított divattörténet 1920-tól 1990-ig. 80 perc
Vendégeink: Parádi Gabriella stylist; Takács Nóra szépségszakértő; Fodor Annamária színésznő

mindenuttnologo

További vetítések:

Március 1. Magdolna
Március 2. Az utolsó Wereczkey
Március 3. Madárkák
Március 4. Sok hűség semmiért
Március 5. Özvegy menasszonyok
Március 6. Az özvegy és a százados
Március 7. Makrancos hölgy

Helyszín: Örökmozgó (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39; Tel: 342 21 67)
Tovább az Örökmozgó programjához. Az eseményhez kapcsolódó hírek, nyereményjáték a Facebook-on.

További ajánló a Mindenütt nő programjaiból:

Március 8-án este 19.30-tól Góbi Rita fiatal és nagyon ígéretes táncost és társulatát láthatjuk a Bethlen téri színházban. Előadása középpontjában az önismeret és a tánc kapcsolata áll.

„Tudunk-e mindannyian táncolni? Vagy csak az táncol, aki hódítani akar? Tudunk-e bárkinek táncolni? Vagy csak az általunk kiválasztottaknak? Kell-e mindenkinek táncolnunk, vagy elég, ha csak mások táncát nézzük? Be tudunk-e fogadni minden táncot? Mindenki táncát? Ki tudunk-e nyílni mindenki táncára? Vagy csak annak táncára nyílunk meg, aki nekünk táncol? Vagy attól táncol nekünk, hogy észrevettük? Hol indul el egy tánc? Hol kezdődik a kölcsönhatás? És meddig tart? Van-e örök tánc? Vagy csak a tánc örök, de a táncolók változnak?”

 gobiritaplakat

Az est első felében három énekesnő, Takáts Eszter, Gáspár Szilvi és Dányi Krisztina, valamint két zenész, Dóczy Gabriella és Gyulai Csaba keresi a hangot, s a művészi érintést a táncosokkal: egymásra figyelve, hallgatva, improvizálva. A produkció második részét koreográfusként a szemtelenül fiatal, mindössze húszéves táncművész, Samu Kristóf jegyzi.

További részletek itt.

A Fővárosi Képtár és a Kiscelli Múzeum közös szervezésében megnyílik március 7-én csütörtökön 18 órakor Szigethy Anna Nők, portrék, pongyolák című kiállítása. Megnyitja: Csatlós Judit, kulturális antropológus.

szigethyannameghivo

További részletek itt.

FK-BÁ

• Publikálva: 2013.02.27. 10:33 • Címke: ajánló, program

Kapcsolódó dokumentumok