a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmajánló: A házban

Ezt láttuk a héten

hazbanFrançois Ozon ismét megmutatja az európai filmnek azt a tipikus és szép jellemzőjét, hogy nem tudjuk előre, mi fog történni.

A francia film egyik legismertebb, legsikeresebb rendezőjének új filmje egy tizenhat éves gimnazista fiúról szól, aki rendkívüli képzelőerővel van megáldva. E fantáziát egy irodalomdolgozat kapcsán kamatoztatja, egyben szeretné bizonyítani tanárának, hogy van tehetsége az íráshoz.

Claude története azzal kezdődik, hogy eleinte csak képzeletben, majd fizikailag is beköltözik egyik osztálytársa családi házába, elkezdi megfigyelni, és szubjektív szemszögből leírni az ott lakók életét és saját benyomásait. Claude hasonló otthonra és családra vágyik, mint amilyen barátjának, Rafának van, ezért gyakran álmodozik és fantáziál erről a miliőről. Később barátja ott marasztalja egy éjszakára, és lehetősége nyílik a családtagokat jobban megismernie. Titokban megfigyeli életük apró kis rezzenéseit. Különösen a ház asszonya tesz rá mély benyomást, benne a nőiség eszményét tanulmányozza, vagy éppen a többi családtag ügyes-bajos dolgait kutatja és sajátos stílusban, a saját szemszögéből le is írja.

házban
Egyedülálló jellem (Ernst Umhauer)

A történet felkelti az irodalomprofesszor érdeklődését, aki szeretné megismerni a kis írónövendék szándékait és a történet folytatását. Nyomon követi a fiatal és kiforratlan, ámbár tehetséges Claude személyiségének és stílusának alakulását és segít neki az írás és az önismeret útjain eligazodni. Lassan megismerhetjük a szereplőket közelebbről is, és a szálak egyre bonyolultabbá válnak. Egyszer csak azt vesszük észre, már nem vagyunk teljesen biztosak, mi a képzelet szüleménye és mi a valóság.

hazban
A fiú gondolatai alakítani kezdik tanára hétköznapjait is (Kristin Scott Thomas, Fabrice Luchini)

A történet mellőzi a hasonló témájú filmek kliséit, elgondolkoztat, és több stílust ötvözve érdekes műfajt hoz létre. François Ozon ismét megmutatja az európai filmnek azt a tipikus és szép jellemzőjét, hogy nem tudjuk előre, mi fog történni, mindvégig a szereplők szeszélyes és kiismerhetetlen útjain járunk, szereplőkkel való azonosulásunk is folyamatosan változiuk. À suivre… au ciné! (folytatás következik)… a moziban!



Ajánljuk:
•    azoknak, akik érdeklődnek a pszichológia, a feminizmus és a voyeurizmus iránt
•    azoknak, akik szeretik a váratlan befejezést
•    azoknak, akik humorra vágynak
•    valamint azoknak, akik szimplán csak szeretik a francia filmeket

Nem ajánljuk:
•    az erősebb nem képviselőinek
•    a hollywoodi-film rajongóknak
•    akik vérfagyasztó thrillerre vágynak


A házban
Dans la maison, francia, 2012, 105 perc rendezte: François Ozon
szereplők: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Menochet

Díjak és jelölések:
César-díj jelölés hét kategóriában
Londoni Filmfesztivál legjobb film jelölés
San Sebastían Nemzetközi Filmfesztivál Arany Kagyló-díj és a Zsűri különdíja
Toronto Nemzetközi Filmfesztivál FIPRESCI-díj

Forgalmazza: Vertigo Média Kft.
Bemutató: 2013. március 14.

Kiss Szilvia

Írások Ozonról a Filmkultúrán:
8 nő
5x2
Beszélgetés François Ozon filmrendezővel

• Publikálva: 2013.03.13. 08:54 • Címke: film, moziajánló