a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmajánló: Holy Motors

holy_motorsLeos Carax, a francia film formabontó tehetsége 13 után tért vissza a mozikba, nagyszabású vízióval és vállalkozó kedvű sztárokkal.

Az 53 éves francia filmrendező eddigi életműve mindössze öt filmből áll, mégis ő számít a mai francia filmművészet legeredetibb, legkülönösebb művészének. Hírnevét három kultikussá vált filmnek köszönheti: ezek a Boy meets Girl (Egy fiú és egy lány címmel játszotta a magyar tévé, 1984), a Rossz vér (1986) és a A Pont-Neuf szerelmesei (1991). Gyönyörű, érzékeny filmek, főhajtások a mozi, az új hullám, az avantgárd előtt, sok filmes és irodalmi idézettel, lángoló szerelemmel, szenvedélyes, végletes hősökkel. Látszik rajtuk, hogy Carax kamaszkorát a párizsi Cinémathèque mozijában töltötte, a némafilmek és a francia új hullám bűvöletében. A harmadik, a Pont-Neuf gigantikus vállalkozás volt, a francia filmtörténet addigi legdrágább filmje, de három év forgatás és iszonyatos erőfeszítés után óriási bukás lett; a közönség szerette, de a kritikusok, akik addig zseniként ünnepelték, most kegyetlenül lehúzták. Ezután kilenc évig hallgatott, majd egy újabb mega-giga filmmel jelentkezett (Pola-X, 1999), ez is megbukott. Ezután újabb 13 évig (majdnem) néma csend.

holy

És most: nagy visszatérés egy (viszonylag) alacsony költségvetésű filmmel. Egy különös, misztikus figura, Oscar egy napját kísérhetjük végig, aki átváltozóművészként lép át egyik életből a másikba egy hatalmas fehér limuzinban, amely tele van az átváltozáshoz szükséges kellékekkel. Ismeretlen megrendelők megrendeléseit teljesíti, mint egy profi bérgyilkos, csak éppen életeket cserél. Menedzserből merénylővé, koldusból Szépséget rabló Szörnyeteggé, lányát buliról hazafuvarozó aggódó és kegyetlen családapává, gumitestű táncosból haldokló öregemberré válik. Tökéletesen átlényegülten játssza szerepeit – de nincs kamera, sem közönség. Azt sem tudni, melyik a valódi énje, van-e olyan egyáltalán.

holy_motors
Szépség és Szörnyeteg. Eva Mendes és Denis Lavant

A film nagy erőssége a színészi játék. Először is az abszolút főszereplő, Denis Levant. Ő a Carax-filmek visszatérő főszereplője, sőt állítólag a rendező alteregója (Carax neve az Oscar és az Alex névből származik; a Lavant-alakította főszereplőket is Alexnak, illetve most: Oscarnak hívják). Elsősorban színpadi színész, és utcaszínházzal kezdte: zsonglőr, akrobata, pantomimos, tűznyelő volt, ebből sejthető, hogy rendkívüli fizikai adottságai vannak. Durva, roncsolt arca, rendkívüli fizikai és színészi képességei nélkül nem lehetett volna ezt a szerepgalériát eljátszani. A nap során egyedüli társa limuzinsofőrje, a gépezetet irányító asszisztens, Céline – egy idősebb, törékeny, szőke hölgy – Edit Scob játssza, ő is színpadi színész, valóságos ikon a franciáknál. Carax presztízsét jelzi, hogy milyen nagy sztárok vállaltak a filmben epizódszerepet: Eva Mendes bizarr epizódszerepben topmodell, Kylie Minogue musical-szerű betétdalt énekel, Michel Piccoli is feltűnik a limuzinban. A rendező is megjelenik egy kis cameo-szerepben: ő a film kezdő képsorában a pizsamás férfi.

holy
Ki ül a kormány mögött? (Edit Scob)

Főszerepet játszik továbbá maga a város, Párizs, amelynek utcáin a limuzin végiggördül, megidézve Carax előző filmjeinek jellegzetes helyszíneit: a Szajna-partot, a Samaritaine áruházat, a Pont-Neuf hidat, a Rossz vér mellékutcáját a földig húzott redőnyökkel, a Père Lachaise temetőt.

holy

Adjuk át magunkat a szürreális, kissé nyomasztó hangulatnak, gondolkodjunk közben az élet értelméről és működésének titkairól, csodáljuk a főszereplő kaméleon-képességeit és Párizst. Ha nem keresünk mindenre racionális magyarázatot, jól fogunk szórakozni.

 

Ajánljuk azoknak:

•    akik szeretik a (nem amerikai stílusú) világ- és életmagyarázatokat
•    akik szeretik az európai művészfilmeket
•    akiktől nem idegen a szürrealista, avantgárd stílus
•    akik szeretik a francia új hullámot, Buñuelt és Godard-t
•    akik szeretik Párizst
•    akik nyitottak a groteszk humorra

Nem ajánljuk:
•    akiket mindez idegesít
•    akik mindig mindent meg akarnak érteni


Holy Motors
Holy Motors, francia, 2012, 115 perc, rendezte: Leos Carax
szereplők: Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Michel Piccoli, Kylie Minogue

Díjak és jelölések:
Cannes 2012: a Fiatalság Díja, Aranypálma-jelölés
Chichagói Filmfesztivál 2012: fődíj
César-jelölés 9 kategóriában

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2013. március 14.

LE

• Publikálva: 2013.03.14. 10:54 • Címke: film, moziajánló

Kapcsolódó írások