a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmjánló: Teddy mackó

teddy_lead

A rendező első játékfilmjében saját korábbi rövidfilmjét (Dennis, 2007) fejlesztette tovább. Még ehhez fedezte fel a főszereplőt, aki a valóságban is testépítő, de nagyon meggyőzően játszik. Az általa alakított főhőst impozáns izmai mintha akadályoznák a kapcsolatteremtésben – pedig mosolya Tom Cruise-ét idézi.

Az igazi akadály azonban, ahogy az lenni szokott, nem a test, hanem a lélek. Dennis, a 38 éves testépítő az anyjával él a rendezett, jellegtelen koppenhágai kertvárosban. Dennis már a legszebb férfikor felé tart, de még mindig lábujjhegyen óvakodik be a szobájába, ha a szokottnál később tér haza – hasztalan, mert hajdani szépségének és boldogtalanságának maradványait őrző, szálegyenes, hisztérikus, őt tökéletesen uraló anyja úgyis meghallja és kérdőre vonja. Dennis nem vallja be, hogy egy reménytelenül kudarcos randit bonyolított, vélhetően nem először (nagyon vicces nyitójelenet!). Ez a 140 kilós, tetovált, szakmájában profi, kisfiús mosolyú hústömeg minden önbizalmát elveszíti, ha egy nővel, főleg, ha az anyjával kerül szembe. Az előbbiek kinevetik és levegőnek nézik, az utóbbi megalázza és érzelmileg zsarolja. Reménytkeltő azonban, hogy Dennis az ilyen anyával töltött évtizedek dacára sem sérült jóvátehetetlenül: nem adja fel a reményt.

teddy
Anya csak egy van

Amikor nagybátyja Thaiföldről hoz magának odaadó feleséget és láthatóan boldog, Dennis is megszervez magának egy hasonló utazást. Anyjának azt mondja, hogy Düsseldorfba megy, versenyre. Alig száll le a repülőről, rákerül a nyugati férfituristákra berendezkedett thai vendéglátás futószalagjára, hogy hamarosan frissen méretre szabatott, izmain feszülő és kissé rövid zakóban a hasonló tranzakciók lebonyolítására szakosodott bárban nézegesse a lányokat. A barátságos tulajdonos egymás után vonultatja fel a kívánt mellbőségű feleségjelölteket, de Dennis ebben a szituációban nem tud magával mit kezdeni. Elefánt a porcelánboltban: kidolgozott teste tökéletesen alkalmatlan arra, hogy pusztán örömforrássá váljék. De a legfontosabb, hogy gátlásai dacára tudja, mit akar, és ehhez tartja magát: nem szexet keres, hanem valódi szerelmet. Végül, talál is valakit, aki más, mint a többi (hol másutt, mint az edzőteremben): a tulajdonosnőt. A kapcsolat óvatosan, de ígéretesen alakul. Amikor a férfi hazatér, először kettős életre rendezkedik be, de nagyon hamar szembesül azzal, hogy döntenie kell: vagy felnő végre és elkezdi élni a saját életét, vagy mindörökre a mama Teddy-macija marad.

teddy
Van remény

Ulrich Seidl szexturizmusról szóló, fájdalomküszöböt bőven meghaladó, reménytelenül kilátástalan filmjén (Paradise: Love, 2012) edződött néző számára felüdülés ez a visszafogott, humort sem nélkülöző, érzékeny dán film, amely a maga csendes módján azt az optimista meggyőződést sugallja, hogy a fogyasztásra szánt kapcsolatok világában igenis szövődhet szerelem és a legreménytelenebb alávetettségből is van kiút. A minimalista eszközökkel elbeszélt, finom, megindító történet akár első randevúra is ajánlható, az önbizalom fokozása céljából.

Ajánljuk:
•   A hiteles, emberi kapcsolatokra koncentráló, érzelemgazdag filmek kedvelőinek
•   Ha meg akarunk győződni arról, hogy a ránk nehezedő megfelelési kényszer alól igenis van szabadulás

Nem ajánljuk:
•   Szexturistáknak


Teddy mackó
(Teddy Bear)
színes, feliratos, dán–thai–angol romantikus dráma, 92 perc, 2012
rendezte: Mads Matthiesen
szereplők: Kim Kold (Dennis), Elsebeth Steentoft (Ingrid), Lamaiporn Hougaard (Toi), David Winters (Scott), John Winters (Jeff), Barbara Zatler (Sasha), Patrick Johnson (Lars)

díjak és jelölések:
Sundance Fesztivál, 2012: a legjobb rendezés díja
9. CineFest Jameson Nemzetközi Filmfesztivál: a zsűri nagydíja
Európa Filmdíj: Mads Matthiesen – az év felfedezettje jelölés

forgalmazza: Vertigo Média
bemutató: 2013. április 11.  

LE

• Publikálva: 2013.04.09. 07:00 • Címke: film, moziajánló