a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Jason Becker: Még élek

​Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, Zene mindenkinek

jason becker lead

A világhírű akciószínész, a szintén zenész Matt Schulze (Halálos iramban, Ötödik sebesség, A megmentő, Penge 2.) dokumentumfilmet tervez forgatni barátjáról, Jason Becker gitárosról. Reméljük, az személyesebb lesz, mint az elsőfilmes Jesse Vile alkotása, aki portré helyett a Becker Alapítvány referenciafilmjét készítette el.

A Jason Becker: Még élek ugyanabba az alaphibába esik, mint annyi, valós történet alapján forgatott, jó szándékú alkotás: az absztrakt ügy szolgálata közben elveszik belőlük a konkrétum, az élet. Ős-dramaturgiai tévedés a legegyszerűbbnek tartott elbeszélési formához, a kronologikus sorrendhez való ragaszkodás, ami jelen esetben sem újított a formulán: Jason Becker élete eseményeinek ismertetése barátainak, családtagjainak visszaemlékezéseire, archív filmekre, cikkekre támaszkodva. A család nagyon figyelt a gyerekekre, archív anyag tehát volt bőven, mert a papa a mindennapok eseményei során sokat filmezett. A tehetséges Jasont (1969) édesapja ötévesen megtanította gitározni. Csodagyereknek tartották, s már tizenkét éves korától föllépett. Tizenhét évesen barátjával, Marty Friedmannel (ő később a Megadeth tagja lett) megalakították a Cacophony zenekart. Mike Varney, a Shrapnel kiadó vezetője rögtön leszerződtette Beckert. A Cacophony elsősorban szakmai körökben hamar ismert lett, két lemezt készítettek.

jason
Valódi sztár lehetett volna

Jason Becker szólólemeze, a Perpetual Burn az instrumentális gitárzene egyik legismertebb darabja, ennek az az érdekessége, hogy a dobok kivételével minden hangszert Becker vett föl, bár gitáron Friedman is besegített időnként. A betegség akkor csapott le rá, amikor húszévesen nagy ígéretből – a Guitar Magazine ekkor választotta az év reménységének – valódi sztárrá válhatott volna: meghívták az egykori Van Halen-énekes, David Lee Roth zenekarába, a távozó Steve Vai helyére. Jason csak nagyon nehezen tudott a munkára koncentrálni, mert zsibbadt a bal lába, napról napra rosszabbul lett. A diagnózis: amiotrofikus lateralis sclerosis (ALS). A más néven Lou Gehrig-szindrómaként is ismert betegség a motorikus neuronok pusztulásával a mozgásképesség leépülését eredményezi, úgy, hogy eközben az agy nem sérül, a beteg tehát mindvégig tudatában van leépülésének. A gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan folyamat legvégén a légzés szűnik meg, a diagnózistól számított 3-5 év után a beteg megfullad.

jason
Barátai, bátyja, szülei mindenben segítik

Jason ekkor Vancouverbe repült, hihetetlen erőfeszítések árán följátszotta még az A Little Ain’t Enough című lemezt, amely 1991-ben jelent meg. A munka végére az egyik keze lebénult, világossá vált, többé nem foghat gitárt a kezébe. A film ezen az életrajzi ponton romlik el, akkor és ott, amikor elérkezik ahhoz, amit a mondandójának tart. A rendezőnek sajnálatosan nincsenek megfelelő eszközei – az ájult csodálat nagyon nem az – arra, hogy a maga fölemelő voltában bemutassa azt a folyamatot, amelynek végeredménye az lett, hogy Jason Becker és a szülei nem adták fel. A zenész egyik kezét használva zongorán alkotott: gitárra, énekhangra és szimfonikus zenekarra írt zenét. Az anyagot a barátai játszották föl, s 1995-ben jelentették meg Perspectives címen. Ezt követően Becker néhány hónap leforgása alatt beszédképtelenné vált, gégemetszést követően mesterségesen táplálták, ám állapota tovább romlott. A klinikai halálból két hét után mégis magához tért, s állapota lassan javulni kezdett. Nem halt meg a diagnózis jósolta 3-5 éven belül, ma, 22 évvel később is közöttünk van.

jason
A rendező, Jesse Vile

Beszéd- és mozgásképtelen, ennek dacára képes kommunikálni egy, az apja által kifejleszett módszerrel: a számítógép betűire tekintve a gép hanggá alakítja a szemmozgását, amelyek szavakká állnak össze. Zenét is tud szerezni ezzel a módszerrel, ekkor a szemmozgáshoz hangjegyek rendelődnek. Barátai, bátyja, szülei mindenben segítik. Zenésztársa, Marty Friedman szerint újabb alkotásai csupán a legnagyobb zeneszerzők alkotásaihoz mérhetők. 1996 óta három válogatáslemez jelent meg a neve alatt. (The Raspberry Jams, 1999, The Blackberry Jams, 2003, Collection, 2008). Warmth in the Wilderness I és II címen már két tribute lemez is megjelent, olyan zenészekkel, mint Steve Vai, Paul Gilbert, Marty Friedman, Rusty Cooley vagy Mattias Eklundh.

A film 87 perce alatt többször elfogy a mondanivaló, feszengünk, s bizony unjuk is, hogy az utolsó egyharmadban annyiszor elmondják, hogy sosem szabad föladni. Látjuk a szülők fokozatosan kiégő, megtört arcát, az anya lassú elformátlanodását, de arról nem esik szó, nekik milyen az életük, tényleg annyira a fiuk szolgálatában telik-e, ahogyan akaratlanul is látszik. A film, noha tényekre alapoz, arról hallgat, miből képesek fedezni a technikai eszközök (lélegeztetőgép, számítógépek, hangszerek) nyilvánvalóan horribilis költségeit, amelyek segítségével Jasont nemcsak életben lehet tartani, hanem minőséginek nevezhető életet képes élni. A gitáros (nem mellesleg felháborítóan agyszikkasztó liftzenés!) honlapjáról is csupán annyi derül ki, létezik Jason Becker Alapítvány, s mostanában fő tevékenysége a film címéül is szolgáló, Becker születésnapjára szervezett adománygyűjtő koncert megszervezése.

A rendező így határozta meg filmjét: „Ez nem egy 'zenész, aki híres lesz, rákap a drogokra, majdnem meghal, végül megvilágosodik'-történet, amiről olyan gyakran hallunk. Azok is rendben vannak, de Jason története ennél sokkal mélyebbre megy. A történet valójában a szeretetről, a családról és az emberi szellem erejéről szól.”


Jason Becker programzenéje az életéről


Jason Becker:  Még élek
Jason Becker: Not Dead Yet
színes, amerikai–angol dokumentumfilm, 87 perc, 2012
r: Jesse Vile, o: Carl Burke, v: Gideon Gold, p: Jesse Vile, z: Jason Becker, Michael Lee Firkins, sz: Jason Becker, Ehren Becker, Gary Becker, Pat Becker
Látható még: Uránia, április 12. 19.00

Boronyák Rita

• Publikálva: 2013.04.10. 14:08 • Címke: film, zene