a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

5. Szinkronos Közönségtalálkozó

szinkron leadHa nem csak az érdekel, hogy Sztankay István vagy Gáti Oszkár volt-e többször Belmondo magyar hangja (egyébként 13-13).

Ötödik alkalommal rendez közönségtalálkozót az Egyesület a Magyar Szinkronért április 14-én 13.30-tól. A helyszín ezúttal a Hotel Hunguest Platánus lesz; az épület akadálymentesített, parkolási lehetőségek biztosítva.

Tavaly olyan nevekkel találkozhatott az érdeklődő, mint Aprics László, Bognár Gyula, Borbíró András, Dallos Szilvia, Kemendi Balázs, vagy Molnár Ilona. A közönségtalálkozó előtt, 10 órától pedig az egyesület rendes évi közgyűlését tartja. Az egyesület üzemelteti a rendkívül használható és unikális Internetes Szinkron Adatbázist. Mindkét esemény nyilvános és ingyenes.

szinkron

emsz 
Az Egyesület a Magyar Szinkronért egy szakmától független, a magyar szinkront kedvelő embereket tömörítő szervezet. Azért jött létre, hogy a magyar szinkront népszerűsítse, a szakmát támogassa, illetve, hogy bizonyos ügyekben hivatalosabban lehessen eljárni, és ezáltal esetleg javítani lehessen a mai szinkron helyzetén. Az Egyesület általános célja a magyar szinkronizálás kultúrájának elsősorban honi népszerűsítése, és a szakmában dolgozó szakemberek, művészek munkájának és személyének bemutatása, illetve elismerése, valamint így a szakmabeliek minőségi munkavégzésre való ösztönzése. Az Egyesület kiemelt célja az iszdb.hu című weboldal támogatása, népszerűsítése, és széleskörű szakmai igénybevételének előmozdítása. Az Egyesület 2007-ben alakult. 2008-ban vásárolt egy saját szervergépet, melyre a beüzemelés és telepítés után az Internetes Szinkron Adatbázis (ISzDb, iszdb.hu) weboldal átköltözött, annak érdekében, hogy ne legyen lassú és, hogy bármit korlátlanul lehessen fejleszteni. 2009 szeptemberétől működik az ISzDb az Egyesület szerveréről. Az Egyesület 2009 óta minden év tavaszán szervez egy Szinkronos Közönségtalálkozót, melyre a szinkronban dolgozó szakmabelieket (színészeket és stábtagokat) hív meg és velük tart egy beszélgetést.

iszdb
Az oldal ötlete még 2005 év végén merült fel, majd néhány napos egyeztetés és megbeszélés után 2006 januárjának elején megindult a programozása. Az első adatok 2006. március 27-én kerültek feltöltésre az adatbázisba, így ezt a napot nevezzük az Internetes Szinkron Adatbázis születésnapjának. Az évek folyamán a módosítások, fejlesztések közepette folyamatosan bővült a megjelenített adatok mennyisége is. Még az első év vége előtt, 2006 decemberében sikeresen elindítottuk a látogatók számára a regisztrációs lehetőséget, valamint az ehhez kapcsolódó funkciókat (visszajelzés nyomon követése, szinkronok értékelése stb.), melyek azóta is működnek. Mivel az oldal lassan kinőtte az ingyenes tárhelyszolgáltató által nyújtott kereteket és sajnos emiatt tapasztalható volt az oldalbetöltések hosszának igen nagymértékű növekedése, ezért az adatbázist új helyre kellett költöztetni. A költözés előkészítése és a vele járó nagy munka végül meghozta a gyümölcsét, hiszen 2009 szeptemberétől az ISzDb az Egyesület által üzemeltetett szerverről működik és azóta lényegesen gyorsabban tudjuk az oldalainkat megjeleníteni. 2011 októberében megkezdődött az oldal átalakítása annak érdekében, hogy minél pontosabban tudjuk kezelni és megjeleníteni a szinkronok adatait.

• Publikálva: 2013.04.11. 13:06 • Címke: ajánló, beszélgetés, program