a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmajánló: The Master

master

Amikor elterjedt a híre, hogy Paul Thomas Anderson a szcientológia egyház vezetőjének élettörténetén alapuló filmet forgat, a téma nagy feltűnést keltett, hiszen közismert, hogy az 1952-ben L. Ron Hubbard alapította mozgalomnak erős állásai vannak Hollywoodban.

Aztán elkészült a film, bemutatták, de botránynak semmi nyoma (bár feltűnő, hogy a film a három színész-jelöléséből egyetlen Oscart sem kapott, a főszereplők kimagasló, épp-Oscarra-termett alakításának dacára). Sőt mi több, állítólag a rendező és Tom Cruise régi barátsága is töretlen. Ez nem is csoda, hiszen a film nem a gazdasági társaságként működő, máig sikeres és terjeszkedő szekta leleplezéséről szól – az összeesküvéselméletek kedvelői szerint természetesen külső nyomásra. Maga Anderson sem Hubbard alakját és életművét, hanem egy John Huston-dokumentumfilmet nevezett legfőbb inspirációforrásnak. Az 1944–46 között forgatott Let There Be Light a Hadügyminisztérium megbízásából készült, poszttraumatikus stressz szindrómát szenvedett veteránokról szól. Nem vethetett túl jó fényt a hadseregre, a bemutatója után kivonták a forgalomból és 1980-ig dobozban maradt (teljes hosszban megtekinthető itt). A film a két hőst és kettejük kapcsolatát helyezi a középpontba (mindketten veteránok). És ha rangsorolni kellene, közülük nem is a Mester, hanem a tanítvány (vagy szolga) a hangsúlyosabb.

master
Nem könnyű nézni

Őt a film kezdő képsorán a tengerparton látjuk először, amint egy hatalmas női homokszoborral obszcén mutatványt ad elő, a tengerészgyalogosok nagy örömére, ijesztő intenzitással. Freddie Quell (Joaquin Phoenix) eleve nem húzhatott túl jó lapokat, nála a háború valószínűleg csak a rontott a helyzeten. Súlyosan terhelt, alkoholista, szexfüggő és agresszív, saját magára nézve éppúgy veszélyes, mint a környezetére. Nyilvánvaló, hogy rajta nem fognak segíteni a sereg unott pszichológusai. Leszerelése után rövid ideig egy áruházban dolgozik mint fényképész, amíg meg nem veri az egyik kuncsaftot. Kallódik tovább, egy farmon szed káposztát, itt azonban saját pancsolású italával valószínűleg megmérgez egy embert, ezért elzavarják. Céltalanul kóborol a San Franciscó-i kikötőben, amikor meglát egy jachtot, ahol esküvői parti folyik éppen. Hirtelen ötlettől vezérelve felugrik a hajóra. A tulajdonos, Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) szintén veterán, de ő nyerésben van. A háború utáni korszak elbizonytalanodott, sérült tömegei vevők a gyors megváltásra, ideális terep a szektaalapításra. Lélekvándorlásból, hipnózisból, pszichoanalízisből barkácsolt „filozófiájának” lényege, hogy a magzati korba, sőt az előző életekbe vezető utazással, az onnan származó emlékek felidézésével gyógyítható minden baj, szorongás, depresszió, a lelki betegségek, még a leukémia is.

master
Nincs reménytelen eset

Dodd befogadja a potyautast, hiszen kapóra jön neki egy igazán reménytelen eset mint kísérleti alany. A terápiás ülések alatt nem szűnő lelkesedéssel fogyasztja Freddie etil-alkohol vagy higító felhasználásával készült koktéljait. De nem csak ez a közös bennük. A Mester a felszínen barátságos, kedélyes, de belőle is bármelyik pillanatban kitörhet az állat, ha felpiszkálják. Nemcsak bírálói, de legbelsőbb körének egyes tagjai is kóklernek tartják. Nem úgy Freddie, aki képes bárkit agyonverni az Ügy védelmében, amiből egy szót sem ért. A kedélyes felszín és a diktatorikus mély feszültsége a Mestert is félelmetessé teszi, de benne legalább van életöröm. Nálánál sokkal ijesztőbb a felesége, egy fiatal, jéghideg nő a nyolcadik hónapban (Amy Adams). Egy jól sikerült estén kézzel elégíti ki a férjét a mosdó felett, minden érzelem nélkül, miközben azt suttogja a fülébe, hogy hogyan kell viselkednie a közösség sikere érdekében. Majd tüchtig módon tisztára törli a mosdót és a kezét. Igazából ő irányít, alapvető befolyása van az események menetére, mégis háttérbe szorul a két főhős viszonyának lélegzetelállítóan intenzív ábrázolása mögött.

the master
Mester, tanítványai körében

Ezeket a hősöket nem könnyű nézni. Freddie-t szinte fáj. Ferde tartása, keserű, mindig támadó arckifejezése, nehezen kipréselt szavai egy vonzó sztár csodálatos fizikai átlányegüléséről, rendkívüli koncentrációs képességről tanúskodnak. Mániákus intenzitása, dühkitörései félelmetesen hitelesek, a forgatáson állítólag sokszor attól kellett tartani, hogy kárt tesz magában. Ellenszenves, idegesítő hősei és 144 perces terjedelme ellenére székhez szögező film. Ha végig tudtuk nézni, sokáig nem fogjuk elfelejteni.


Kinek ajánljuk:
• akik eddig kételkedtek P.S. Hoffmann és J. Phoenix zsenialitásában
• akiket érdekel a manipuláció működési mechanizmusa
• akik szeretik a gyönyörűen fényképezett filmeket
• akiket érdekel az ötvenes-hatvanas évek divatja

Kinek nem ajánljuk:
• türelmetleneknek
• akik a filmtől a szcientológia leleplezését várják
• akik a mozgalmas történetet és az egyenesvonalú történetvezetést preferálják


The Master
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 144 perc, 2013
rendező: Paul Thomas Anderson
szereplők: Philip Seymour Hoffman (Lancaster Dodd), Joaquin Phoenix (Freddie Sutton), Amy Adams (Mary Sue Dodd), Laura Dern (Helen), Kevin J. O'Connor (Bill White), Rami Malek (Clark), Jesse Plemons (Val Dodd)

LE

• Publikálva: 2013.04.12. 12:25 • Címke: moziajánló, film