a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmajánló: Vasember 3.

​Inkább a Bádogember

vasember_leadA Bádogember és a Vasember között több nyilvánvaló különbség is van. Az egyik, hogy az utóbbinak van szíve. Ez abból is tudható, hogy meg akarja menteni a világot, és némi gonoszkodás után mégis jóindulattal viseltetik a félárva gyerkőc iránt, akivel egy kontrollálatlan repülés és landolás után találkozik.

Aztán ránézésre nem hasonlítanak, mert a Vasembernek feltűnően nincs tölcsér a fején. Viszont L. Frank Baum halhatatlan meséje inkább javallott a felnövekvő generációknak, mint a Vasember-széria újabb, immár harmadik opusza. Mert az előbbiben komoly értékeket azonosíthatunk, míg Shane Black filmjében az USA elnökének és mellesleg az egész világnak a megmentése mellett csak annyi jót találtunk, hogy akár egy csavarhúzóval is újra lehet kezdeni mindent.

Igen, a harmadik részben, annyi más amerikai filmhez hasonlóan, ismét az Egyesült Államok elnökét szeretné látványosan elpusztítani egy őrült elme, aki ennek következtében vélhetően a világ urává is válna egyben. Nos, itt már azért megtorpan az ember keze a klaviatúrán, mert ezek szerint kimondva-kimondatlanul az is ott van a filmben, hogy Amerika a világ ura? Eme kérdéshez aztán szorosan hozzátartozik, hogy a főgonosz, Aldrich Killian (Guy Pearce) egy nyilvánvalóan Osama bin Ladenre hajazó terroristavezér mögé bújva fejti ki tevékenységét. Még jó, hogy kiderül idővel, hogy a Mandarin csak egy lecsúszott drogos és sörös színész – akit egyébként Ben Kingsley alakít zseniálisan, sajnos csak néhány felejthetetlen percig. Annyira zseniálisan, hogy Robert Downey Juniornak is lenne mit tanulnia tőle, pedig elég jól hozza ismét Tony Stark ismert figuráját. (Gwyneth Paltrow pedig éppen olyan, mint akinek már negyven éve mondogatják, hogy „gyönyörűen nézel ki ma, drágám”.)

vasember

A történetről csak annyit, hogy most egy olyan, katonákon végzett genetikai módosítás sodorja halálos veszedelembe az elnököt/Amerikát/a Földet, amely után valósággal felizzanak és fantasztikus erőkifejtésekre lesznek képesek a csodaszerrel beinjekciózott hadfiak. A szer labilitása miatt azonban két lábon járó bombaként is funkcionálhatnak, aminek lehetőségével a főgonosz minden lelkiismeretfurdalás nélkül él is. Persze a főgonosznak nem is szokott lelkiismerete lenni, de mindegy. A lényeg, hogy a hivatalos szervek ismét tehetetlenek, sőt, az alelnök egyenesen árulóvá válik, így a depresszióval és más bajokkal küzdő Tony Starknak kell csatasorba állnia úgy, hogy tengerparti sziklára épült szupervillájával együtt a vízbe lövik és legújabb fejlesztésű páncélzata sincs még készen. Nem kell félni, megoldja a problémákat, legyőzi a felizzó gonosz teremtményeket az unalmában összebarkácsolt Vasember-gyűjteményével együtt röpködve.

vasember
Nem kell félni, megoldja a problémákat

A film annyira látványos, hogy tulajdonképpen nincs is szüksége az IMAX 3D turbójára. A tengerparti villa lerombolása, vagy a kikötőben játszódó és szokás szerint jó hosszan elhúzódó végkifejlet olyan precizitással előállított illúzió, amelyet vélhetően nem nagyon lehet túlszárnyalni. Hogy kiknek csinálják ezeket a filmeket, azon viszont érdemes kicsit elgondolkodni. Ugyan gondosan rákerült erre a filmre is a 12-es karika, de biztosak lehetünk benne, hogy néhány felvilágosult apuka és anyuka nem foglalkozik azzal, hogy repülnek a végtagok és fröcsög a vér. Megnézik tehát a jobb sorsra érdemes nebulók, de jegyet vesznek rá a mamával élő örök gyerekek is. Akik képregényeken, majd pedig az interneten nőttek fel. Akiknek már nem sokat mond L. Frank Baum neve, hacsak nem a közelmúltban bemutatott „családy fantasyból”, amely a ma már kevéssé izgalmas regény előtörténetét találja ki és turbózza fel, természetesen 3D-ben.


Ajánljuk:
•  azoknak, akik képregényeken nőttek fel és ez visszafordíthatatlan változásokat indított el bennük
•  azoknak, akiket nyugalommal tölt el, hogy a legnagyobb bajban is akad valaki, aki megmenti az amerikai elnököt és így a világot
•  azoknak, akik a leegyszerűsített üzeneteket figyelmen kívül hagyva jól tudnak szórakozni látványos mozikon.

Nem ajánljuk:
•  14 év alattiaknak 
•  azoknak, akiket gyermekkorukban nem ültettek a tévé elé, hanem színezőt és képeskönyvet kaptak


Vasember 3.
Irom Man 3
színes, magyarul beszélő, amerikai-kínai sci-fi, 109 perc, 2013
rendező: Shane Black
szereplők: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Vasember), Guy Pearce (Aldrich Killian), Gwyneth Paltrow (Virginia 'Pepper' Potts), Sir Ben Kingsley (a Mandarin)

Forgalmazó: Fórum Hungary
Bemutató: 2013. április 25.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2013.04.26. 09:27 • Címke: film, moziajánló