a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Filmajánló: Sötétségben – Star Trek

Újra repül a kétnyelű palacsintasütő

startrek_lead

Elöljáróban illik leszögeznem, hogy nem igazán érintett meg a Star Trek-világ. Bele-bele néztem néhány sorozatepizódba (több mint 700 van belőlük), és az egész estés filmek (a most tárgyalttal együtt már 12!) közül is láttam néhányat – de nem lettem rajongó, mint sokan mások.

Akiket egyébként meg tudok érteni, hiszen tapasztalataim alapján a rajongók csak jól járnak, amikor a mindig megújuló állandó szereplőkkel és formavilággal operáló végtelen történetet nézik. Biztosak lehetnek benne, ha megjelenik a kétnyelű, fedős palacsintasütőre hajazó űrhajó, akkor izgalmas dolgok fognak történni. Így van ez a 2009-ben indult új folyam második egész estés filmjével, a Sötétségbennel is.

startrek
Állandó szereplőkkel és formavilággal operáló végtelen történet

Amely, már csak az alkotók által bőségesen használt számítógépes valóságfejlesztés mára már „csillagászati” lehetőségeiből adódóan is, igazán impozánsra sikeredett. A gonosz szuperember által elfoglalt hajó IMAX 3D lezuhanása a San Franciscó-i öbölbe, ahogy átfordulva letarolja a fél várost, hát nem semmi, az biztos. De ne szaladjunk ennyire előre. Jó tudni, hogy a Sötétségben előzménye a 2009-ben bemutatott, a játékfilmek közül a tizenegyedik, egyszerűen csak Star Trek címmel futó opusz, amelynek megtekintése (tele van a világháló vele) a Sötétségben előtt már csak azért is javallott, mert megismerhetjük belőle az ismert karaktereket játszó új színészekkel, dizájnnal együtt az új rendezői koncepciót is. Amely persze nem tartalmaz hatalmas meglepetéseket, csak – mint ahogy fogalmaznak – igyekszik megszólítani a bennünk lakozó, csillagok közé vágyó embert. Mert ki ne szeretne a hatalmas űrtávcsövek segítségével megismert és lefotózott gázfelhők körül röpdösni, vagy elképesztő felszínű bolygókon landolni, esetleg bizonyos gombok megnyomásával mindent elsöprő lézertüzet zúdítani. (A Sötétségben bevezető képsorainak Nibiru dzsungelbolygója a fehérre meszelt bennszülöttekkel és a vörös levelet/virágot hozó nyírfaszerű ligettel kicsit halovány lett, de a tengerből kiemelkedő Enterprise látványa azért ott van rendesen.)

startrek
A keret, a karakterek és a motívumok adottak

Ha jobban belegondolunk, nem is annyira egyszerű ez az egész. Mert a keret, a karakterek és a motívumok – a főszereplőkkel, bizonyos helyszínekkel, forgatókönyvi elemekkel – adottak. Van a kapitány (most James T. Kirk – Chris Pine), az első tiszt (itt Spock – Zachary Quinto), a hajóorvos és a főgépész. Ezek mindig vannak. No és van az Enterprise, immár ha minden igaz (kis változtatásokkal megtartva jellegzetes formáját), a kilencedik. Amelynek a hídja, ahol az események nagy része történik, ismét csak állandó darab a kapitányi székkel és a hipertérbe ugrasztó kallantyúval együtt. Csak a kijelzők és képernyők mentek át nagyfokú változáson az idők folyamán a valós elektrotechnikai fejlődést követve. Szóval, valami olyan egyensúlyt kell itt találni, hogy új is legyen, meg ne is. Tudja a néző, hogy hol jár, de ne mondhassa azt, hogy ezt már ezerszer láttam. Nos, ezt a problémát a rendező, J. J. Abrams és a forgatókönyvírók most is sikeresen oldották meg. Ami korábbi munkáik, a Mission Impossible 3, vagy a Lost és az Alias sorozatok minősége után nem is olyan meglepő. Ugyanakkor a film jellegéből adódó, uralkodó zöld hátteres felvételek mellett jól láthatóan törekedtek eredeti helyszíneket is találni, meg- és átépíteni. Dicséretes módon nagy figyelmet fordítottak a jelmezekre és a használati tárgyakra is. Talán csak a Csillagflottánál rendszeresített sugárfegyverek lettek/maradtak kicsit viccesek a műfaj hasonló produktumaihoz mérten.

startrek
Fagyasztásból felmelegített szuperharcos

Az új történet szerint nem sok új van a Nap alatt a távoli jövőben sem. Mert – a BBC modern Sherlock Holmes-adaptációjában világhírűvé vált – Benedict Cumberbatch által kiválóan alakított, fagyasztásból felmelegített szuperharcos (Khan) bizony ártatlan embereket robbant céljainak elérésére és vélt igazára hivatkozva – éppúgy, mint egy mostani terrorista. A távoli múltban, valami félresiklott program által alkotott tökéletesen immorális gyilkológépet ébreszti fel a Csillagflotta zakkant admirálisa, hogy segítségével végre összehozzon egy jó kis háborút a sötétben bujkáló, gonosz romulánok ellen. Khan természetesen elszabadul és teremtői ellen fordul, az admirális fejét egyszerűen összeroppantja, miközben az Enterprise durván leamortizálódik és zuhanórepülésbe megy át. Kirk újraindítandó a központi reaktort, bemászik a hajó sugárzó szívébe, ahol végül is szó szerint helyrerugdossa a dolgokat. Innen már nincs kiút, így hát Spock üldözi a friscói öbölben zajosan landoló Khant. És kiderül, hogy nemcsak okoskodni, hanem verekedni is tud. Spock történetéhez amúgy az egyszerű nézőnek megint csak nem árt ismerni a 2009-es előzményt, mert abban egyebek mellett elég sokat megtudunk a denevérfülű félig ember félig vulkániról. És a romulánokról, akik ebbe a részben csak egy rövidke, de jól megkomponált közelharc erejéig tűnnek fel. Hogy aztán mi lesz a történet vége, az sejthető, de az alkotók az epilógusban már a harmadik részről is biztosítottak. Azért nem várom körömrágva...


Ajánljuk:
• a rajongóknak
• akik szeretnének látni egy akciójelenetekkel felturbózott sci-fit
• az IMAX 3D látvány híveinek
• kikapcsolódni vágyóknak

Nem ajánljuk annak:
• aki nem tartja sokra a Star Trek-univerzumot
• aki meg van győződve arról, hogy az űrsiklóktól jobbra sosem lesz képes az emberiség
• akinek nincs két órája csak nézni, mint a moziban


Sötétségben – Star Trek
rendezte: J.J. Abrams, forgatókönyv: Gene Roddenberry eredeti tévésorozatának karakterei és motívumai alapján Robert Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof
szereplők: Chris Pine (James T. Kirk), Zachary Quinto (Spock), John Cho (John Cho), Bruce Greenwood (Christopher Pike), Simon Pegg (Scotty), Benedict Cumberbatch (John Harrison)

Forgalmazzó: UIP-Duna Film
Bemutató: 2013. május 16.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2013.05.15. 14:40 • Címke: moziajánló