a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Mire emlékezünk? – Reggeli beszélgetés a Fortepan egyik létrehozójával

fortepanlead

A Creative Mornings rendezvényén hallgattuk meg Tamási Miklós Fortepan-alapító előadását.

A Creative Mornings egy Amerikából induló kezdeményezés. 2009-ben indult New Yorkban Tina Roth Eisenberg design-blogger (swissmiss) kezdeményzésére, aki rájött, hogy a kora reggeli holtidők áthidalására a reklámszakmában dolgozó kreatívokat érdemes meghívni egy-egy érdekes és inspiráló 20 perces előadásra, amelyet villámbeszélgetés követ, és közben reggeli kávét és kis harapnivalót is kapnak a szervezőktől. Ezután mindenki kezdheti a napját. Jelenleg már több, mint 47 városban zajlanak havi rendszerességgel Creative Mornings-rendezvények.

Budapesten tavaly kezdte szervezni a franchise-rendszerben működő eseményt a hg.hu. Nemcsak designerek, hanem berendezők, szervezők, színházi emberek és társulatok is beszéltek már. Legutóbb, május 17-én a Toldi Moziban a Fortepan digitális fényképadatbázis alapítója, Tamási Miklós beszélt, abból az alkalomból, hogy a Creative Morningsnak világszerte ebben a hónapban a visszatekintés a vezérfonala, ilyen témával foglalkozó szakembereket hívnak el beszélgetni.

fortepankep
Némi szubjektív szelektálás (forrás: Fortepan)

Tamási Miklós a reggeli órákhoz talán kevésbé szokott reklámkreatívosokat is megnevetette. A tipográfus, aki az Open Society Archive munkatársa és forgatókönyvíró is, elmondta, hogy a 80-as években osztálytársával, Szepessy Ákossal kezdtek lomtalanításokon régi fényképeket gyűjteni, majd 20 évvel később átnézték gyűjteményüket és elgondolkodtak azon, hogy hogyan lehetne mindezt felhasználni, közzétenni. Lassan kialakult a Fortepan gondolata (amely a váci Forte gyárról kapta a nevét), ahová némi szubjektív szelektálás után az 1900 és 1990 között keletkezett fényképek kerülnek fel (a válogatók szerint a 80-as évektől elég sok esztétikailag és minőségileg is silány kép készült, ezért egyre kevesebb anyag kerül fel ebből az évtizedből). A fotógyűjtemény érdekessége, hogy a képek ingyen, forrásmegjelöléssel használhatóak.

creativemorningtamasimiklos
Tamási Miklós, a Creative Mornings legutóbbi előadója (fotó: stilblog.hu)

Az idő elteltével egyre több fényképadományozó kereste fel őket, akik a magángyűjteményükben található előhívott képeket és negatívokat így tették közkinccsé. A századfordulóról Schoch Frigyes fényképhagyatékát is feldolgozták – és már gondolkoznak azon, hogy előzetes terveikkel ellentéten – talán az 1870-es évekig visszamenőleg elkezdenek gyűjteni. De megkapták az Állami Építőipari Vállalat fényképhagyatékát is, amelyben a szocialista idők panellakásairól látható rengeteg fotó.

A 25 000 fotót felvonultató kezdeményezés nonprofit alapon működik (az összesen 30 000 fotót tartalmazó gyűjteményből, amelyeket napi 5-6 órában két munkatárs szkennel be). Az NKA adott egyszeri 400 000 forint támogatást, a honlapon található Donate gomb segítségével pedig eddig 10 600 forintot sikerült összegyűjteniük. Tamási Miklós a közgyűjtmények gyakorlatával ellentétesen kívánja a saját gyűjteményét működtetni – úgy, hogy közben megjegyzi, a köz pénzén működő közgyűjtemények fotótárainak kölcsönzési, használati árai magasak.

fortepanno
Földrajzilag behatárolt gyűjtemény

A Fortepan gyűjteményéről külön Index fórum is létesült, ahol különböző szubkultúrák (például az álló darukat elemző kör) is elmondják véleményüket és segítenek beazonosítani tárgyakat és helyszíneket. A helyszínbeazonosítás a fórumozók kedvenc témája, amiben segített a Google Streetview megjelenése (az előadó szerint ekkor többen nem is aludtak csak azért, hogy leellenőrizhessenek pár helyszínt). Földrajzilag egyelőre még behatárolt a gyűjtemény, mivel elsősorban magyarországi fotósokat és fotókat közölnek, amelyek a teljes Kárpát-medencében készülhettek; igaz, akadnak fotók Bécsből vagy Velencéből is. A további külföldi fényképek közreadása viszont még az üzemeltetők nagy dilemmái közé tartozik.

creativemornings

A Creative Mornings reggeli előadásairól további videók itt találhatóak.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2013.05.21. 12:27 • Címke: Fortepan, fotó, digitalizálás, program