a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Magyarország, hősök és mítoszok

Magyar filmesek Washingtonban

amerikaiForgács Péter Hunky Blues-a nyitja meg és a Szabadság, szerelem zárja a washingtoni National Gallery of Artban megrendezendő vetítéssorozatot, amelyen Forgács Péter és Zsigmond Vilmos is részt vesz.


Magyarország, hősök és mítoszok: a bevándorlók élményei és a művész szeme (Hungary, Hero and Myth: Immigrant Experience and the Artist’s Eye) címmel kezdődik vetítéssorozat Washingtonban június 29-én. A National Gallery of Artban megrendezendő filmes program a Smithsonian Folklife Festivalhoz kapcsolódik, amelynek díszvendége most először Magyarország. Az Egyesült Államok fővárosának legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett szabadtéri kulturális fesztiválján ezúttal a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia is bemutatkozik.

A washingtoni nemzeti galériában megrendezendő filmes program vezérfonala a szülőföld és a hozzá kapcsolódó mitológiák a bevándorló művészek szemszögéből. A vetítéssorozatot Forgács Péter 1890–1921 között az Egyesült Államokba érkező sok százezer magyar sorsát bemutató Hunky Blues – Az Amerikai Álom (2009) című, amatőr filmfelvételeket és fotókat tablóvá szövő nagyszabású alkotása nyitja meg a rendező jelenlétében június 29-én.

hunky
Forgács Péter: Hunky Blues – Az amerikai álom (2009)

Látható lesz Bódy Gábor az amerikai polgárháborúban harcoló negyvennyolcas magyar emigrációnak emléket állító, Cserhalmi György főszereplésével 1975-ben készült Amerikai anzix című legendás rendezése. Továbbá Hules Endre táncfilmje, A halálba táncoltatott leány (2011), amely egy táncosból lett impresszárió története, aki húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra, és úgy dönt, hogy volt szerelmével és öccsével felújítják utolsó közös sikerüket, balladából készült táncdarabot.

amerikai
Bódy Gábor: Amerikai anzix (1975)

Az amerikai film meghatározó magyar származású operatőrei, Zsigmond Vilmos és Kovács László munkássága előtt tisztelegve tűzik műsorra James Chressanthis Nincs szükség feliratra: László és Vilmos (No Subtitles Necessary: Vilmos and László) című dokumentumfilmjét. Káel Csaba nagyszabású Bánk bán feldolgozása (2002), az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos által fényképezett operafilm szintén látható lesz a washingtoni rendezvényen. Zsigmond Vilmos mindkét vetítésen jelen lesz.

szabadsag
Goda Krisztina: Szabadság, szerelem (2006)

A filmsorozatot 2006 legsikeresebb magyar mozifilmje, Goda Krisztina rendezése, a Szabadság, szerelem vetítése zárja július 7-én. Az 1956-ban játszódó, Dobó Kata, Fenyő Iván és Csányi Sándor főszereplésével készült látványos film producere Andy Vajna volt.

A vetítéssorozat a National Gallery of Art szervezésében a Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió, Magyarország Washingtoni Nagykövetsége, a Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, a MaNDA és Smithsonian Folklife Festival közreműködésével valósul meg.

Bővebb információ

Sajtóközlemény, Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap

• Publikálva: 2013.06.26. 12:25 • Címke: manda, fesztivál, hír, film