a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Kortárs építészeti túrák okostelefonnal

arturleadOnline városi túrák Budapesten és Pécs városában.

Budapest és Pécs elmúlt 25 évének ikonikus építészeti alkotásait járhatjuk végig gyalog, biciklivel vagy akár kutyát sétáltatva az artur.org.hu oldalon található útvonalak segítségével. A projekt kurátora Kovács Dániel művészettörténész, a hg.hu főszerkesztője, a társkurátor Gyabronka Péter építész volt. A projektet a KÉK, a Kortárs Építészeti Központtal közreműködve hozták létre még 2009-ben. A KÉK célja az volt, hogy könnyen használható, látványos, ugyanakkor információban gazdag oldalt hozzon létre, amely éppúgy alkalmas virtuális kalandozásra, mint valódi túrák segédanyagának, magyar vagy angol nyelven. A főváros újabb építészeti alkotásait hét túra mutatja be, ezek mindegyike önálló grafikai arculatot kapott. Fontos szempont volt, hogy a válogatás leképezze a főváros kortárs építészetének stilisztikai és funkcionális sokféleségét, ügyelve az építészeti minőségre is.

arturbelso

A pécsi túrákat a Pécs 2010-es kulturális fővárosi eseménysorozatához kapcsolódva hozták létre, de azok nem csak a kulturális főváros-projekt keretében megvalósult beruházásokra koncentrálnak: három gyalogos és egy kerékpáros túrát állítottak össze a téma szakértői, a kerékpáros túra egyik állomása a Pécs közeli Pellérd, amelynek új faluközpontjával ismeretik meg a túrázókat. Az interaktív oldalon 59 pécsi kortárs építészeti alkotást ismerhetnek meg az érdeklődők.

Az épületekről egy rövid leírás és a pontos adatok (építész neve, építés ideje, cím, gps-koordináták, látogathatóság) mellett három fotó és egy Google-térkép segít a tájékozódásban. Akár anélkül, hogy a szobából kimozdulnánk, sok figyelemreméltó épületről tudhatunk meg többet, legyen az a Fény utcai piac, vagy az Ipoly utcai ENSZ adminisztrációs központ.

varosiplakat

A projektben az egyes útvonalakhoz tartozó helyszíneket QR-kóddal látták el, így az arra járók a mobiltelefonjuk segítségével azonnali információhoz juthatnak az adott épülettel kapcsolatban.

A kortárs kultúra értékeinek bemutatásához a Kitchen Budapest adott megfelelő technológiai hátteret. Az eddig ismert prezentációs szoftverektől teljesen eltérő, hazai fejlesztésű, flash alapú Prezi motor az artur révén elsőként szolgált egy honlap működtetésének alapjául.

KÉK/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2013.07.11. 11:21 • Címke: digitalizálás, város