a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Bortnyik Sándor, a filmkészítő

bortnyik120 éve született Bortnyik Sándor tervezőgrafikus, festőművész – és rajzfilmkészítő?

A konstruktivizmus elveit alkalmazó grafikusművészről, Bortnyik Sándorról kevesen tudják, hogy filmkészítéssel is foglalkozott. 1893-ban született Marosvásárhelyen, tagja volt a modern művészeti törekvések műhelyének számító avantgárd Kassák-körnek és a Kassák által szerkesztett Ma című folyóiratnak. Bécsben, illetve a Bauhausnak otthont adó Weimarban töltött ötévnyi emigrációját követően 1925-ben tért vissza Budapestre, ahol 1928-ban Műhely néven magániskolát alapított. Több jelentős animátor, például Halász János (John Halas) és Macskássy Gyula, a brit, illetve a magyar animációs filmgyártás megteremtője is az ő tanítványai voltak.

bortnyik
Mr. Pipe rettenetes éjszakája

Noha a rajzfilmkészítés nem szerepelt a Műhely tantervében, Halász János visszaemlékezései és néhány korabeli beszámoló alapján tudjuk, hogy az iskolában folytak ilyen jellegű kísérletek. Egy magángyűjteményből nemrégiben került elő egy filmtekercs Mr. Pipe rettenetes éjszakája címmel, amely a visszaemlékezések és a korabeli híradások alapján az 1930-as évek elején készült. A szürreális montázzsá összeollózott film tulajdonképpen több elkezdett történet – Bortnyik tervbe vett, de befejezetlenül maradt rajzfilm-ötleteinek – katalógusát nyújtja, legyen az népmese-feldolgozás vagy detektívtörténet. Külön érdekesség, hogy Bortnyik rajzfilm-kísérleteiben tanítványai is közreműködtek. A filmről Orosz Márton művészettörténész tartott előadást a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon júniusban.

bortnyik
Bortnyik Sándor és felesége rajzfilmkészítés közben

OAI

• Publikálva: 2013.07.04. 12:20 • Címke: animáció, évforduló, képzőművészet