a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A szerelem tényleg vak

Filmajánló: Senki többet

senkiVirgil Oldman (Geoffrey Rush) egy műkereskedelmi aukciósház vezetője, elismert szakember, a műtárgyak világában tévedhetetlenül felismeri, mi a valódi és mi a hamisítvány.

Pazarul berendezett lakásban lakik, vacsoráját luxusétteremben költi el, születésnapján is egyedül. Haját gondosan festeti, kesztyűgyűjteménye külön gardróbot igényel, mivel semmit nem érint meg puszta kézzel. Legnagyobb titka, hogy egy rejtett szobában női portrékat gyűjt a művészettörténet minden korszakából: Dürer, Raffaello, Tiziano, Renoir, Modigliani, Rossetti elbűvölő és talányos nőalakjai tekintenek le rá a padlótól a plafonig megtöltött falakról. Ő pedig magányos estéin ezeket a nőket szemléli, mivel a valóságban kevés kapcsolata van: régi barátja (Donald Sutherland), akivel összejátszva magának szerzi meg az árveréseken a vágyott festményeket és egy fiatal ezermester–restaurátor (Jim Sturgess), aki mellesleg nőügyekben is tanácsokkal szolgálhat.

senki
Semmit nem érint meg puszta kézzel

A beszélő nevű Oldman élete fordulatot vesz, amikor egy fiatal örökös (Sylvia Hoeks) keresi meg telefonon és felkéri, hogy elhunyt szüleinek antikvitásait becsülje fel. A titokzatos Claire személyesen sosem jelenik meg, ha jelen van is a villában, egy zárt lakrészből szól csak ki a fal mögül. Apránként kiderül róla, hogy egy ritka betegségben, agorafóbiában szenved (retteg a nyílt terektől), így felnőtt életét a négy fal között töltötte. Az idős férfi számára itt az alkalom, hogy a sok festményből összerakott ideált egy hús-vér nőre cserélje, akit tökéletesnek – ugyanakkor, különcségei miatt rokon léleknek lát. Vonzza az is, hogy az elhagyatott villa kincsei közt megtalálja egy elveszettnek hitt, legendás ember alakú automata darabjait. Pszichothrillerről lévén szó, a történetről nem árulhatunk el többet. Az biztos, hogy a nézőre vár néhány fordulat.

senki
Minden percében élvezet nézni

Az epikusan hömpölygő romantikus drámákkal világhírűvé vált (Cinema Paradiso, Maléna, Az óceánjáró zongorista…) rendező ezúttal kimozdult szülőhelyéről, Szicíliából. Ebben a filmben a helyszín névtelen, absztrakt marad. (A filmet többek között Triesztben, Bolzanoban, Bécsben és Prágában forgatták, angol nyelven – a környezet észak-olasz, de minden autónak osztrák rendszáma van). Visszaköszönnek Tornatore jellegzetes motívumai, a férfi számára elérhetetlen, idealizált nő, a művészet és a valós élet élményeinek egyenértékűsége, valamint a nosztalgia, amely most a klasszikus zsánermozi felidézésében van jelen. Sok tekintetben Hitchcock Vertigóját idézi a film, némi misztikummal, a suspense adagolásával és egy James Stewart-szerű antihőssel. Aki kezdetben nem éppen rokonszenves, szinte embergyűlölő csodabogár, átváltozását a rendező megértéssel és empátiával követi. Mert ebben a thrillerben egy teljes életút és egy nagy kísérlet is benne van: egy zárt, távolságtartó, tökéletes önkontrollal bíró személyiség elesettségében is tiszteletreméltó próbálkozása, hogy legyőzze excentrikus hajlamait, kimerészkedjen mániái biztonságából és visszataláljon az emberek közé.

senki
Az elérhetetlen szépség nyomában

Bár a történet (kinek mennyire) meglepő végkifejlete hagy maga után nyitott kérdéseket, az biztos, hogy az év egyik legvérfagyasztóbb pillanatát ennek a filmnek köszönhetem (noha természetesen egyáltalán nincs benne vér). Mint ahogy megállapítható az is, hogy ezt a filmet minden percében élvezet nézni, pedig nem rövid: a nyugodt, látványos képek, a háttérben szinte mindig jelen lévő, mégis diszkrét, finom zene (Ennio Morricone), Geoffrey Rush (A király beszéde, Ragyogj!) most is zseniális alakítása megannyi örömforrás. És említsünk meg még egy apróságot: a főszereplő elegáns, szinte színpadias nyelvezete adekvát magyar változatban jelenik meg a feliratokon, köszönet ezért a fordítónak és a forgalmazónak.

Ajánljuk:
• a Hitchcock-filmek és Patricia Highsmith-krimik kedvelőinek
• akik szeretik az okos, látványos filmeket, a nagy emberi drámákat és a meglepetéseket
• akik szeretnek elmerülni az észak-olasz nagypolgári/arisztokrata miliő látványvilágában, legyen az ódon villa vagy tökéletes kétsoros öltöny
• műgyűjtőknek


Senki többet
La migliore offerta / The Best Offer
színes, feliratos, olasz romantikus dráma, 124 perc, 2013
rendező, forgatókönyv: Giuseppe Tornatore, zeneszerző: Ennio Morricone, operatőr: Fabio Zamarion, szereplő: Geoffrey Rush (Virgil Oldman), Jim Sturgess (Robert), Sylvia Hoeks (Claire), Donald Sutherland (Billy Whistler)

bemutató: 2013.07.11.
forgalmazó: Forum Hungary

LE

• Publikálva: 2013.07.11. 08:33 • Címke: film, moziajánló