a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Megkezdődött a Kossuthkifli forgatása

kossuthkifli

Fehér Béla nagysikerű regénye, a Kossuthkifli alapján forgat tévésorozatot Rudolf Péter. A hatrészes, epizódonként 52 perces sorozat főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor és Haumann Péter. A több szálon futó kosztümös történet 2014 októberében kerül majd képernyőre.

A forgatás egyik fontos helyszínén, a szentendrei Skanzenben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Rudolf Péter kiemelte: az Üvegtigris után évek óta várta, hogy rátaláljon arra a témára, amelyről úgy érzi, feltétlenül meg kell csinálnia, és ez most megvalósulhat. 2012 nyarán olvasta Fehér Béla regényét és azonnal érezte, hogy ez a regény vászonra kívánkozik. Többször hangsúlyozta, hogy a regény zseniális, eklektikus, a feladat pedig az, hogy megfeleljenek a regénynek. A Skanzenben történő forgatás is azt a célt szolgálja, hogy a regény hangulatát autentikus díszletek között jeleníthessék meg.

Az 1849 májusában játszódó Fehér Béla-regényről elmondta, hogy a mű ugyanazt a plebejus indulatot, humort és lírát festi föl, amelyhez „szeretnék én is alkalmazkodni […], hiszem ugyanarról a domboldalról nézem a világot, mint a szerző”. A művet jellemezve hozzátette: alapvetően kalandregény, de mint a hagyma, újabb és újabb rétegek bukkannak elő: egyszerre Jókai-paródia, kísértettörténet, „értelmiségi Gyalog-galopp” János vitézzel, miközben „rólunk szól, de nem erőltetve. Arról, hogyan nem tudunk és hogyan tudunk összekapaszkodni” – fogalmazott a rendező. Kihívást jelent a regényt a film nyelvére lefordítani, mert Fehér Béla egy egészen különös világot teremtett – mondta el Rudolf Péter, hozzátéve, hogy az író „stíljátéka”, a regény nyelvezetének közvetítése fontos része a filmnek.

Kossuthkifli fotózás

A hatszor 52 perces történelmi road movie, amelynek elengedhetetlen kelléke egy zöld delizsánsz (postakocsi), egy-egy nap történetét beszéli el. A Pozsonyból Debrecenbe tartó csomag – benne a Kossuthkiflinek elnevezett „tizenöt diós és ugyanannyi mákos bejgli” - útját követve a néző a találkozik majd egyebek mellett Vödric Demeter cukkerbakkerrel (cukrász), akit Haumann Péter alakít,  Elepi Kőszállal, Estillával, Swappach Amadéval és Batykóval.

FehérBelaKossuthkifli

A sorozatot 107 helyszínen, több mint száz színésszel veszik fel, a forgatás nagy része a szentendrei skanzen lakóépületeiben és belső tereiben lesz. A főbb szerepeket a sajtótájékoztatón is megjelent színészek alakítják: Nagy-Kálózy Eszter Thalvizer Karolát, a púpos grófnőt játssza, aki mindenkiben meglátja az emberit. Trokán Nóra a cukrász lányát, Estillát, aki elszökik apjától szerelmesével, a Lengyel Tamás által alakított Swappach Amadéval. A további szerepekben Kőszegi Ákos, Reviczky Gábor, Kálloy Molnár Péter látható. Az epizódszerepekben is olyan nevekkel lehet találkozni, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Szabó Győző, Lukáts Andor, Balikó Tamás, Méhes László, Scherer Péter vagy Szarvas József. A rendező–producer, Rudolf Péter egy kisebb szerepet, Gracián testvért játssza. Az operatőr Kapitány Iván, a forgatókönyvet Hársing Hilda írta — ő hangsúlyozta, hogy Fehér Béla nem kívánt részt venni a forgatókönyv megírásában.

Kossuthkifli sajtótájékoztató

Rudolf Péter hangsúlyozta, hogy a Beugró műsora óta jó kapcsolatban van az MTVA munkatársaival és ennek köszönhetően is sikerült tető alá hozni a produkciót. A széria költségvetése jelenleg 740 millió forint, ebből 480 millió forintot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) finanszíroz. A produkció további támogatói a Richter Gedeon Rt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint részesül a TAO támogatásokból is. A kormány szerdán döntött a produkció 100 millió forintos támogatásáról.

A filmsorozat az Omnibus Film produkciója, Rudolf Péter a producere, aki állítása szerint a film nézőközönsége is ugyanolyan, mint az omnibuszt közlekedésre használók: mindenki megtalálhatja az alkotásban azt, ami számára szórakozást vagy kikapcsolódást jelenthet.

Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke a tájékoztatón kiemelte, hogy a közmédia szeretné a történelmi témájú filmek készítését segíteni, hiszen ennek hagyománya van a magyar televíziózásban, és emellett „minden olyan mű, amely magyar, rólunk szól és értéket teremt, kiemelten fontos”. A 74 napos forgatás után, az utómunkálatokat követően várhatóan 2014 októberében kezdi vetíteni a közmédia a tévéfilmsorozatot. A forgatást hamarosan a film Facebook oldalán is követni lehet.

MTI/Bakk Ágnes

• Publikálva: 2013.07.11. 15:04 • Címke: irodalom