a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Csak a fröccs hiányzott

Filmajánló: ​A bűn éjszakája

bun_ejszakajaHét közben, este 10 körül a kereskedelmi tévéken lehet látni ilyen filmeket – jutott eszembe A bűn éjszakája című James DeMonaco-film vetítésének elején. Véleményem a főcím lepergéséig nem sokat változott, de ahogy a tévé előtt elnyúlva, itt is jól szórakoztam, csak a fröccsöm hiányzott.

Pedig DeMonaco írt már két új ízvilágot hozó, ragyogó filmet is ebben a műfajban. A Nincs alkut Samuel L. Jacksonnal, és A 13-as rendőrőrsöt, ahol még Jean-François Richet rendező instruálta DeMonaco mostani főszereplőjét, Ethan Hawke-ot.

Mint ahogy arra sincs semmi garancia, hogy a jó színészek jó filmeket, vagy színdarabokat is tudnak rendezni, úgy ez a forgatókönyvírókra is igaz. Mert a fent említett forgatókönyvek tényleg jól sikerültek, A bűn éjszakája könyvileg is csak eldöcög valahogy. Jó, tudjuk, hogy Jason Blum producersége egyet jelent a majdnemnulla (mikrobudget) költségvetéssel, de azért néhány turbót bele lehetett volna írni/tenni ebbe a filmbe. Például kifejezetten hiányzik valami megrázó, csontig hatoló felütés. Jó, tudom, a thriller szabályai szerint kicsit altatni illik a jónépet, hogy aztán ugorjon a fotelben egyet mindenki az első vérnél, halálnál. De ez végül is nincs kőbe vésve, és talán itt néhány tízezer dollárból össze lehetett volna hozni valami brutált, hogy ne csak ipari kamerák homályos felvételei illusztrálják a bűn éjszakájának rettenetes valóságát.

bun_ejszakaja

Az alapötlet pedig tényleg jó, mert korunk embere a nap 24 órájában tele van feszültséggel, amit ki így, ki úgy vezet le. Van, aki durván bekattan, mint Michael Douglas az Összeomlásban, van, aki a családját öli, vagy a kocsmában engedi ki a gőzt, és még hosszasan sorolhatnánk. Az Államokban meg ugye ott az a rengeteg kézifegyver, az ország egyik legnagyobb és legbefolyásosabb szervezete a Nemzeti Lőfegyverszövetség (National Rifle Association, NRA), és most már szinte minden hétre esik egy iskolai mészárlás vagy más ámokfutás. (És akkor még nem is gondolkodtunk el a letölthető és 3D-ben nyomtatható egészen ügyes kis puskákban rejlő óriási lehetőségeken.)

bun_ejszakaja

Hát DeMonaco szerint 2022-ben, az Új Alapító Atyák jóvoltából, a 28. alkotmánykiegészítés szentesítésével mindenki úgy vezet le, hogy egy éjszakára elszabadíthatja démonait, gyilkolhat, azt tehet embertársával, amit akar. Minden év március 22-én este héttől 12 órán át tart az őrület, amivel a filmből ezek a közelebbről meg nem ismerhető elfuserált „atyák” egy csapásra meg is oldják az életellenes bűnök mellett a szegénység és a munkanélküliség problémáit is. (Ami persze nettó hülyeség, egy frankó hirtelen felindulásos VIII. kerületi késelést nem lehet ilyen módon megelőzni, de mindegy.) Vannak aztán akik előre fenik a késeket, olajozzák a puskákat erre az estére, míg mások megerődítik otthonaikat jó sok pénzért. A főhős, a biztonsági rendszerekkel kereskedő James Sandin meg is tollasodik ez utóbbi fajtából, ennek persze nem lesz jó vége, de nézzük inkább a rengeteg lehetőséget hordozó, mégis kamaradrámává spórolt filmet az elejétől.

bun_ejszakaja

A Sandin család (hiába minden, nekem az anyukát játszó Lena Headley-ről már csak Cersei Lannister jut eszembe!) tehát szuperul bezárkózik, de a még romlatlannak mondható fiú az utolsó pillanatban beenged egy – mint később kiderül – gonosz és tehetős fehérek által üldözött afroamerikai, dögcéduláiból következtethetően katonaviselt hajléktalant. Természetesen az egyáltalán nem megnyerő ábrázatú férfiból elsőszámú megmentő lesz, de addig még sok minden történik. Például Sandin lányának szerelme, kihasználva a lehetőséget, pisztollyal szabadulna meg a kapcsolatot gáncsoló családapától. (Kérdem én, lehet olyan 16 éves lány, aki a nyakába borulna apja füstölgő pisztolyt tartó gyilkosának?) Aztán megjönnek az Eszelősök kifogástalan modorú, valamelyik patinás főiskola egyenruháját viselő szőke vezérükkel a katonaviselt afroamerikaiért, akit saját prédájuknak tartanak. Az ultimátum hosszú percekre megosztja a családot, de végül is felveszik a harcot a többszörös túlerővel, és rendesen elszabadul a pokol. Lesújtanak a tűzoltófejszék és mellkasokat robbantanak a durva sörétesek. Fröcsög sokáig a vér, sőt a végére marad még slusszpoén is.

Amit, tekintettel a forgalmazóra, nem árulnék most el. A lényeg, hogy egészen jól elvoltam 85 percig, csak a jó hideg fröccsöm hiányzott, de ezt még ki lehet bírni.

Ajánljuk:
• azoknak, akiket mindig megborzongat a sötét házban lopakodó tűzoltófejszés gyilkosok árnyéka
• azoknak, akik töretlenül hisznek a jó győzelmében, abban, hogy le lehet győzni az emberben lakó vadállatot
• azoknak, akik még nem vették észre, hogy a hollywoodi gonosz az szőke és kékszemű, de nem is foglalkoztatja őket ez

Nem ajánljuk:
• azoknak, akik látták és kellőképpen értékelik a Nincs alkut és A 13-as rendőrőrsöt.


A bűn éjszakája
The Purge   
színes, feliratos, amerikai thriller, 85 perc, 2013
rendező és forgatókönyvíró: James DeMonaco
szereplők: Lena Headey (Mary Sandin), Ethan Hawke (James Sandin), Tony Oller (Henry), Adelaide Kane (Zoey),

Bemutató: 2013. szeptember 5.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Pálffy Lajos  

• Publikálva: 2013.09.05. 09:47 • Címke: moziajánló