a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Senki szigete – Új filmet forgat Török Ferenc

senkiszigetelead

Harminchárom napig forog Török Ferenc Senki szigete című filmje, amely egy szökött menyasszony, egy taxisofőrként dolgozó lány és egy nőcsábász kosárlabdázó találkozásáról szól. A rendező az MTI-nek elmondta: őrült történetet forgat, amelyet a véletlenek irányítanak.

A stáb jelenleg egy VI. kerületi szórakozóhelyen dolgozik, korábban forgattak vidéken, a film záró képsorait az Adrián, Horvátországban veszik fel – mondta Sándor Pál, a film producere az MTI-nek. Felidézte, hogy Szekér András forgatókönyvét ő kapta meg először, de mivel koránál fogva már nem ismeri kellőképpen azt a világot, amelyben a cselekmény játszódik, inkább Török Ferencet kérte fel a rendezésre. Sándor Pál hozzátette: nagyon szereti a rendező filmjeit, a Szezont és a Moszkva teret, sőt a forgatás során gyakran úgy érzi, ő is tanul a rendező módszeréből.

senkiszigete
Keresztes Tamás (János), Stohl András (üzletember), Bánfalvi Eszter (Vera)  és Török Ferenc (fotó: Kallos Bea)

„Ha 30-40 évvel fiatalabb lennék, azonnal leforgatnám ezt a filmet” – magyarázta Sándor Pál, aki korábban olyan mozikat készített rendezőként, mint a Szerencsés Dániel, a Régi idők focija vagy a Noé bárkája. „Feri nem zsáner- vagy művészfilmet csinál, hanem mozit: szerethető emberekről forgat szerethető filmet” – értékelt a producer.

A Senki szigete 33 nap alatt forog a Filmstreet Kft. gyártásában a Magyar Nemzeti Filmalap 236 millió forintos támogatásával, az összköltségvetés 339 millió forint lesz. A filmbemutatót 2014 tavaszára tervezik, de a producer szerint a vágás elhúzódhat. Török Ferenc a forgatás szünetében elmondta, hogy a film címe az elvágyódásra utal. A főszereplő hallott arról, hogy létezik egy sziget, amely egyik államhoz sem tartozik. Szerinte ugyanakkor a Senki szigete budapesti film lesz, azaz főként a fővárosban, annak a filmbeli, stilizált változatában játszódik.

„Ez a történet a mese és a realitás határán billeg, ezt a kettősséget a díszletek, a jelmezek is erősítik” – magyarázta a rendező, hozzátéve, hogy a filmben az élénk színek dominálnak. Megjegyezte, hogy a díszletek festésében Stark Attila képzőművész, street art alkotó is részt vesz, az ő hatalmas cethalat ábrázoló képe miatt esett a választás a VI. kerületi romkocsmára, ahol éppen dolgoznak.

„Budapest turisztikai vonzerejében lassan többet számítanak a romkocsmák, mint mondjuk a Lánchíd. És mivel Stark Attila művei számos romkocsmában megtalálhatók, képei legalább annyira bevésődnek a turisták emlékeibe, mint a hagyományos látványosságok” – tette hozzá ironikusan. A festés amúgy is hangsúlyos eleme lesz a filmnek: a főhős is fest, a taxislány meg pénz híján kénytelen maga sárgára mázolni a kocsiját.

senkiszigete
Jelenet a filmből (fotó: Kallos Bea)

A Senki szigetében három fiatal, egy szökött menyasszony, egy taxisofőr lány és egy kosárlabdázó fiú találkozik Budapesten, és a véletlenek által irányított esemény után egyikük élete sem lesz már olyan, mint volt. A szökött menyasszonyt Jakab Juli alakítja, a vad taxisofőrt Bánfalvi Eszter, a hazudozó, nőcsábász kosarast Mohai Tamás. Török Ferenc szerint a cselekmény leginkább az abszurdhoz áll közel, mindhárman menekülnek a valóság elől, szeretnék valóra váltani álmaikat. A főszerepet alakító Jakab Juli Török tanítványa volt és forgatókönyvíró szakot végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. „Több vizsgafilmben szerepelt, ezek során kiderült, hogy nagyon jól bírja a kamerát. A filmben egy titokzatos lányt alakít, aki már-már angyali tulajdonságokkal rendelkezik” – tette hozzá. A másik két főszereplő, Bánfalvi Eszter és Mohai Tamás mellett Margitai Ági, Schell Judit, Stohl András, Keresztes Tamás, Thuróczy Szabolcs, Znamenák István és Bán János játszik a filmben. Az operatőr Szecsanov Martin, aki korábban olyan filmeket fényképezett, mint a Lora vagy a Szobafogság. A rendező kiemelte: hangsúlyos szerepet szán a zenének, a főbb karakterekhez más-más zenei stílust társít, emellett olyan slágereket is felhasználnak, mint a Bizottság Szerelem című száma, vagy Presser Gábor Várlak című szerzeménye, amelyet Kovács Kati énekelt.

MTI

• Publikálva: 2013.09.26. 13:30 • Címke: hír