a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​A gondolkodás dicsérete – Filmajánló: Hannah Arendt

hannah_leadAz idei Szemrevaló fesztivál kiemelt eseménye volt Margarethe von Trotta új filmjének premierje a Művész moziban. A vetítés után Ungváry Krisztián és Pető Andrea közreműködésével beszélgetésen is részt vehettek az érdeklődők.

Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a cím sugallata ellenére ez nem egy életrajzi film. A forgatókönyv a címszereplő életének egyetlen epizódját, mintegy öt évét ragadja ki: Hannah Arendt máig vitatott művének (Eichmann Jeruzsálemben. Jelentés a gonosz banalitásáról) születését és annak viharos fogadtatását. Másrészt nem is egy tárgyilagos portré, hanem egy személyes interpretáció, Trotta olvasata Hannah Arendtről, a huszadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodójáról (aki az „igazi” Hannah Arendtre kíváncsi, nézze meg például ezt a híres interjút vele.)

hannah

A történet azon a ponton kezdődik, amikor az izraeli titkosszolgálat elrabolja Adolf Eichmannt, az Argentínában bujkáló náci háborús bűnöst, a kelet-európai deportálások lebonyolításának legfőbb irányítóját. Egy évvel később, 1961-ben Jeruzsálemben állítják bíróság elé. A legendás magazin, a New Yorker a híres zsidó származású német filozófust, Hannah Arendtet bízta meg, hogy tudósítson a perről. Arendt egykor maga is üldözött volt, a nácik elől menekült Amerikába, ahol ekkor már 18 éve él. Jeruzsálembe utazik és végignézi a pert, majd hazaszállít és elolvas egy szobányi periratot. A cikksorozat megírása a kiadó nagy bosszúságára teljes két évet vesz igénybe.

hannah
Arendt Jeruzsálemben

A megjelenő cikk (majd a könyv) két állításával hatalmas botrányt vált ki. Arendt szerint Eichmann nem a démoni Gonosz reinkarnációja, nincs benne meg az ehhez szükséges formátum és mélység, hanem egy önálló gondolkodásra képtelen hivatalnok, egy végrehajtó. Arendt felveti a zsidótanácsok felelősségét is a holokauszt megvalósításában. Ezek a tabusértő gondolatok sokkolják a közvéleményt, különösen az érintetteket (ne feledjük, csak 18 évvel vagyunk a holokauszt után). A túlélők közül sokan úgy érezhették, Arendt a démoni Eichmann-kép lerombolásával felmentést is ad. Médiakampány indult ellene, az egyetemről el akarták bocsátani, fenyegető levelek százait kapta. Személyes tragédiája, hogy a legjobb, legrégibb barátai is elfordultak tőle. Őt azonban sem a kiadó félelmei, sem a személyét ért drasztikus következmények nem tántorították el meggyőződésétől, lenyűgöző védőbeszédet tartott a Columbia Egyetemen.


arendt
Ungváry Krisztián, Pető Andrea és Buglya Zsófia a kerekasztalbeszélgetésen

Mint a premiert követő beszélgetés egyik résztvevője, Ungváry Krisztián elmondta, a történeti kutatások, a tetteskutatás azóta bizonyította, hogy Eichmann nem volt parancsot követő bürokrata, hanem a végső megoldás szenvedélyes, személyes elkötelezettje, épp magyarországi ténykedése bizonyítja ezt. A gonosz banalitásának gondolata azonban valós jelenséget fogalmaz meg, a könyv erkölcsfilozófiai gondolatmenete érvényes, csak a példa rossz.


hannah
Hannah Arendt (1906-1975)

A csaknem kétórás film száraznak tűnő és súlyos témája ellenére feszültséggel teli és fenntartja az érdeklődést. Holott túlnyomórészt egyetemi előadókban és egy értelmiségi lakásban játszódik, digitálisan létrehozott manhattani panorámával a háttérben. Arendt – végig cigarettával a kézben – gondolkodik, gépel, vitatkozik. De hogyan! Barbara Sukowa szenvedélyes alakítása fantasztikus. A visszaemlékezések szerint Arendt egészen kivételes jelenség volt, előadás, vita közben szinte sistergett körülötte a levegő, amit ez a színészi alakítás képes is érzékeltetni. Margarethe von Trotta már sokszor bizonyította, hogy a női történelmi hősök specialistája (Ólomidő, Rosa Luxemburg – az Ólomidőben Sukowa játszotta az egyik terroristát, majd Rosa Luxemburgot is). Ebben a filmjében (Pam Katz forgatókönyvíróval közösen) sikerül az értelmiségi vitákat élettel megtöltenie, és egy rokonszenves, sőt csodálatra méltó nőalakot teremtenie, aki nemcsak intellektusával és erejével kápráztat el, hanem a szellemességével is. Sokoldalú képet rajzol magáról a személyiségről, érzékelteti gyengéd, hosszútávú és nyitott kapcsolatát a férjével (Axel Milberg); az európai menekültekből és amerikai egyetemi közegből származó barátaival (Ulrich Noethen, Janet McTeer), fiatal titkárnőjével (Julia Jensch), öreg cionista barátjával (Michael Degen).

hannah
Az atyai barát, aki a halálos ágyán sem bocsátott meg

Bár Arendt életének banalitásáiból néha kevesebb is elég lett volna. Nemcsak dohányzik, iszik és biliárdozik, de egy jelenetben még káposztát is aprít, ami igazán túlzás. A női értelmiségi léttel kapcsolatos sztereotípiákat a beszélgetés másik résztvevője, a genderkutató Pető Andrea is sokallta. Az Arendt egykori tanárával, a filozófus Martin Heideggerrel folytatott szerelmi viszonyáról szóló flashbackek sem megvilágosító erejűek, ennek a szálnak a megértése előzetes tudást feltételez. Jól működik viszont, hogy a per ábrázolását eredeti archív felvételek beépítésével oldották meg, amelyek zökkenőmentesen illeszkednek-váltakoznak a tudósító képeivel. Ezek a ma már kevesek által ismert, megrázó dokumentumfelvételek lehetővé teszik, hogy a néző közvetlenül is megalkothassa a maga Eichmann-képét.

eichmann
Eichmann Jeruzsálemben

Igazán reményt keltő, hogy a bemutatóra a terem zsúfolásig megtelt, és nem csak az újbaloldalon nevelkedett idősebb generáció képviselőivel, hanem fiatalokkal is. Nem tudom, hogy a moziba járók számára Hannah Arendt neve ma mennyire hívószó. Sokatmondó számadat, hogy míg a német Wikipédia 172 000 karakterben (!) tárgyalja a filozófus pályafutását, addig a magyaron önálló szócikke sincs. Így a róla szóló filmet akár holokausztfilmként, akár egy nagyformátumú női gondolkodó portréjaként, akár gondolkodástörténeti adalékként nézzük, mindenképpen hiányt pótol. A filmet mától a mozikban is láthatjuk, a Cirkofilmnek köszönhetően.

arendt
A könyv magyarul is olvasható. A fordítás megjelenésekor Bence György írt róla egy kiváló cikket itt.



Ajánljuk:
• igazságkeresőknek
• akit foglalkoztat a holokauszt
• akit érdekel a történetfilozófia
• akiket érdekel egy kivételes női sors
• aki kíváncsi egy kiemelkedő színészi teljesítményre

Nem ajánljuk:
• akik nem bírják az olyan filmeket, amelyekben végig beszélnek
• akik lebecsülik a nőket
• akik éppen most szoktak le a dohányzásról
• aki a cikkben említett személyek egyikéről sem hallott még. Vagy mégis, annak leginkább.


Hannah Arendt
színes, feliratos, német–luxemburgi–francia filmdráma, 113 perc, 2012
rendező: Margarethe von Trotta, forgatókönyvíró: Margarethe von Trotta, Pam Katz, zeneszerző: André Mergenthaler, operatőr: Caroline Champetier, szereplők: Barbara Sukowa (Hannah Arendt), Axel Milberg (Heinrich Blücher), Janet McTeer (Mary McCarthy), Julia Jentsch (Lotte Köhler), Ulrich Noethen (Hans Jonas), Michael Degen (Kurt Blumenfeld), Nicholas Woodeson (William Shawn)

arendt

Bemutató: 2013. október 3. (premier a Szemrevaló fesztiválon)
Forgalmazó: Cirkofilm

LE

• Publikálva: 2013.10.03. 12:03 • Címke: nők, történelem, film, moziajánló