a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Még csak betiltani sem lehetett – A kis Valentinó

DVD-bemutató

valentino

A közelmúltban jelent meg Jeles András Kis Valentinója DVD-n, különleges extrák kíséretében. A kiadványt múlt szerdán mutattuk be az Írók Boltjában.

A bemutatón vendégünk volt a rendező, Jeles András és Gelencsér Gábor filmesztéta. Fazekas Eszter kiadványszerkesztő először arra kérdezett rá, hogy hogyan születtek meg a film teljesen improvizatívnak ható jelenetei. Megtudhattuk, hogy a dialógusok a jelenetben születtek meg, a forgatókönyvben csak a történet menete volt rögzítve. Jeles a film keletkezéséről elmondta azt is, hogy addig minden forgatókönyvét visszadobták. Ezért határozta el, hogy egy valóságfeltáró kommerszfilmet csinál, legalábbis annak szánta... aztán másmilyen lett. A szereplők nagy része amatőr volt, és ahogy a filmekben lenni szokott, a főszerepet alakító Opotzki János csak elkísért valakit a szereplőválogatásra, úgy kellett rábeszélni a szereplésre. Pedig a rendező rögtön látta, hogy ő lesz az igazi: nem kellett instruálni, ösztönösen tudta, miről van szó. Valósággal a létezésmódja volt ez a film.

4
Jeles András, Fazekas Eszter, Gelencsér Gábor

Ebből is következett, hogy nem volt szükség a korban szokásos 6-8-szoros túlforgatásra. Az így megtakarított nyersanyagot „elágazások” leforgatására használták fel, azaz továbbgondolták az egyes figurák történetét. Így egy hosszabb, négy órás változat is elkészülhetett volna, de ez nem tetszett a stúdiónak, sokat kivágtak belőle. A stúdió nem szerette ezt a filmet, nem akarta provokálni „az elvtársakat”. Sajnos a kivágott anyagok nem maradtak meg, kidobták őket. Fazekas Eszter hozzátette: a werkfilmekből, próbafelvételekből sem maradt meg semmi ebből a korszakból.

5
Jeles András

Gelencsér Gábor a film különlegességét abban látta, hogy a korszak lényege van benne, de nem analitikusan, nem politikai regiszterben. Benne van a Kádár-rendszer megváltoztathatatlannak tűnő valósága. Végig nem tudni, hogy honnan hová haladunk benne: egy céltalan road movie, amely a létezésről szól egy adott közegben. Ebben a közegben pedig semmi sem változik, sem a hősben, sem a világban. A filmet még csak betiltani sem lehetett, mert nem támadta a rendszert, hanem negligálta.

6

A közönség soraiból megszólalt egy egykori zalaegerszegi forgalmazó, aki elvitte a filmet egy díszbemutatóra, ahol a főszereplő is ott volt, beült a fiatalok közé. Úgy emlékezett, hogy az akkori fiatalokat megfogta a film hangulata, bár a kritika nem igazán tudott vele mit kezdeni, a forgalmazók is furcsának találták.

valentino
Sokakat érdekelt, hogy mi történt a főszereplővel azóta, de erre a rendező nem tudott választ adni.

A dvd-hez ezúttal is gazdag extrák kapcsolódnak. Jeles harmadéves vizsgafilmje, az Így fog leperegni a maga idején nem jelenhetett meg, mert egy téves ítéletről szól, egy gyilkosságért elítélt nő történetével. Már csak ezért is érdemes megvenni a dvd-t. Gelencsér Gábor audiokommentárja pedig gazdag elemzés mindenkinek, akit érdekel ez a korszak. 

kisvalentino3d
Megjelent!


„A film hőstelen hőse a társadalom perifériájáról való. Ahogyan ugyane perifériáról valók személyes környezetének alakjai, az életét formáló szűkebb világ képviselői is. Ha Jeles semmi többet nem tesz, mint ábrázolásra érdemesíti ezt a világot – már akkor is sokat tett. Elkészítette az első magyar filmet, amelyben a »számon kívül maradtak« tömege (elaggottak, deviáns fiatalok, szegények, alkoholisták, stb.) nem érdekes vagy nyugtalanító színfoltként, egzotikumként jelennek meg (ahogyan ezt a sokrétű társadalmi jelenségeket ösztönös apologetikával ábrázolni szokták), hanem saját lényeggel rendelkező emberi világként. Művészi igazságot szolgáltat ezeknek az embereknek – és a hazai játékfilmkészítésünkben ez fölfedezés számba megy.” (Petri György, Mozgó Világ, 1980/3)

extrák:
Jeles András rövidfilmjei:
Meghallgatás, (1969) 15 perc
Így fog leperegni, (1970) 39 perc
Vasárnap, április 12., (1973) 17 perc

Löwensohn Enikő

A DVD-bemutató teljes hosszban megtekinthető itt.

• Publikálva: 2013.11.19. 15:36 • Címke: dvd-bemutató, filmtörténet, manda, dvd