a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Éhezők viadala – Futótűz: Jó film gerincproblémákkal

ehezokA filmekkel, Az éhezők viadalával és a Futótűzzel nincs semmi baj, állapíthatjuk meg nyugodtan a második rész után is. A forgatókönyv, annak is a gerince hibás valahol. Ami nagy baj, mert az emberben a film nézése közben is csak ott motoszkál, hogy mennyire képtelen, minden racionalitást mellőző dolog ez a viadal.

Nem tudom, hogy a nagy tengeren túl  mennyire vannak tisztában úgy általában az emberiség történetével. Azt feltételezem, hogy ha mégoly leegyszerűsítetten is, de ott van a tananyagban a Római Birodalom és a hozzá kapcsolódó egyik, napjainkban is működő elv: Kenyeret és cirkuszt! És melyik is a fontosabb a kettő közül? Nos, a forgatókönyv valamiért (írói szabadság?) csak a cirkuszra helyezte a hangsúlyt, de még arra sem valami jól. Abból kellene kiindulnunk, hogy minden diktatúra arra törekszik, hogy a hatalmat mindenáron megtartsa. Ehhez olyan racionális tettekre van szükség, mint például az alattvalók megfelelő táplálkozásának biztosítása. (Tele hassal nem lázad senki, bár az 1932-es ukrajnai holodomor, 7-10 millió ember éhenhalása sem vezetett lázadásokhoz. A diktatúra elég erős volt ahhoz, hogy elérje célját, begyűjtse a kivitelre szánt gabonát megszabaduljon a nacionalista parasztoktól.)

ehezok

Az USA területén a romokból létrehozott Panem (kenyér!) nevű diktatúra viszont csak a cirkuszra, annak is egy irracionális formájára koncentrál. Mert az Éhezők viadala a kisorsolt 12 és 18 év közötti versenyzőivel logikusan egy pillanatok alatt lezajló mészárlásba torkollott volna. Még a játékmester rendelkezésére álló lehetőségek ellenére is. Rómában erejük teljében lévő, tökéletesen kiképzett gladiátorok küzdöttek a porondon, ami még látványos is lehetett. Itt a könyv szerint az amúgy is gyűlölt központ, a Kapitólium kényszerítésére szinte gyermekek gyilkolászták egymást évtizedeken keresztül. És a körzetek kivezényelt nézői láthatóan a második részben sem voltak oda a programért. Se kenyér, se igazi cirkusz: hogy lehet így hatalmat bebiztosítani?

ehezok

No, de lépjünk túl a könyvön, a Lionsgate megvette a jogot, és ragaszkodva Collins képtelenségeihez, időközben elkészült a második résszel is. Amelyben Katniss Everdeen és Peeta Mellark, a Viadal első részéből ismert győztesei mégsem élvezhetik a nekik járó kiváltságokat, sőt, újra harcolniuk kell, ezúttal a korábbi győztesekből összeállított válogatott csapattal. Csak azért, mert Snow elnök veszélyt szimatol, és el akarja tüntetni a körzetek elnyomott népének szemében egyre népszerűbb, a még csak sejthetően létező lázadók által a mozgalom élére szánt Katnisst. Katniss és Peeta majdnem másfél órán keresztül készül a viadalra, nem is sikerül a rendezőnek (Francis Lawrence) így a feszültséget mindvégig fenntartania. Az utolsó 50–60 perc, maga a viadal viszont jól felpörög, elég kegyetlen és látványos, hogy aztán kurtán-furcsán véget érjen minden.

ehezok

Tehát szurkolhatunk, hogy a 2015-re tervezett folytatás idejére az 1935-ös születésű Donald Sutherland még jó formában legyen, hogy majd Katniss jól megölhesse. Más dolgunk nem nagyon van, mert a Lionsgate biztos, hogy jól megcsinálja a harmadik részt is. Amelyben még több lesz majd a CGI, mert a könyv szerint jórészt a Kapitóliumban játszódik a történet. Még jobban elengedhetik magukat a kreatívok, akik már az első két rész kosztümjeivel, frizuráival és lakberendezésével is nagyot alkottak. Talán ebben is rejlik e filmek ereje, de ne essünk azért hasra, mert hasonlóan erős kontrasztokat láthatunk, ha a szilveszteri Times Square mostani közönségét és mondjuk egy walesi bányásztelepülés kormos arcait egymás mellé rakjuk. A következetesen kidolgozott és fenntartott látványvilág mellett erőssége még a két filmnek, különösen a másodiknak a jelenen alapuló jövőbeni médiavilág elképesztően jó bemutatása. Igaz, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási kapacitását látván a Kapitólium technikája vélhetően a nem is annyira távoli jövőt jelenti.

ehezok

Még annyit, hogy mégiscsak Collins trilógiája taszította le a Harry Pottert a beststellerlista éléről. A filmes változat vélhetően hasonló bravúrra nem lesz képes, de ettől még igencsak nézhető mozi, 16 éven felülieknek ajánlva.



Ajánljuk annak,
• aki szereti az elgondolkodtató fantasy filmeket
• aki képes türelemmel kivárni az annál gyorsabb végkifejletet
• aki észreveszi és értékeli a gondosan kidolgozott részleteket

Nem ajánljuk annak,
• aki már az első 10 percben vért és halált akar látni
• akinek nem jut soha eszébe, hogy honnan jött és hová tart
• aki utálta az első részt


Az éhezők viadala: Futótűz
The Hunger Games: Catching Fire, színes, feliratos, amerikai sci-fi akciófilm, 146 perc, 2013
rendező: Francis Lawrence, író: Suzanne Collins, forgatókönyvíró: Simon Beaufoy, Michael Arndt, zeneszerző: James Newton Howard, operatőr: Jo Willems, szereplők: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Donald Sutherland (Snow elnök), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne)

Bemutató: 2013. november 21.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2013.11.21. 11:01 • Címke: moziajánló, film