a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

"Felfele áll, nem lekonyul"

A Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatója a Toldi moziban

bausz_lead.jpgA magyar ember bajsza legendás.

Lehet pödört, csavart, vagy hegyes, mint a paprika. A bajuszt pedig nem a tükör előtt kell formázni, hanem szalonnázás és pálinkázás közben – legalábbis ez a tévhit kering a magyar férfiak körében.

A Magyar bajusz című dokumentumfilm a magyar bajuszhoz kapcsolódó hiteket és tévhiteket járja körül. A férfiak ékét eddig nem illethette semmilyen vicc vagy gúny, pláne nem leleplező gesztus. A dokumentumfilm stábja a nálunk szervezett Bajusz Európa-bajnokság rendezőivel és résztvevőivel töltött két évet, amely idő alatt fény derült minden kulisszatitokra.

A bajnokságot a 17 fős Magyar Bajusz Társaság szervezi, a versenyen német és magyar csapatok mérik össze az összemérhetetlent. Az eseményt már hetekkel korábban stylist-workshop előzi meg, ahol megtanulhatják a résztvevők, miképpen kell pödörni, élesíteni – és nem pusztán pálinkával vagy szalonnazsírral… Talán éppen ennek a makacs tévhitnek köszönhető, hogy sajnálatos módon már szinte tíz éve német versenyző nyeri a versenyt.

verseny.jpg

A dokumentumfilmben a bajusz szentsége megtörik – ez köszönhető valószínűleg annak is, hogy mind a rendezője, a frissen végzett Lakos Nóra, mind az operatőre, Csepeli Eszter, női szemmel, külső szemlélőként figyelik és mutatják be a férfiarcok ékességét. A borostákat elszenvedő asszonyok is megszólalnak, s beszámolnak eddig titkolt élményeikről: milyen csókolózni egy bajuszos úriemberrel? Mindezen élménybeszámolókat pedig látni lehet a Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatóján a Toldi moziban, március 4-én, vasárnap 19.30-kor.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.02.29. 13:42 • Címke: trailer, videó, meghívó, program

Magyar játékfilmek