a rovat írásai

75 éves lett a legjobb d'Artagnan

Michael York angol filmszínész, akit a Forsyte Saga című tévésorozat, a Kabaré és A három testőr című filmek révén ismer a közönség, március 27-én lesz hetvenöt éves.

Malajziában 13-as karikával mehet A szépség, Kuvaitban sehogyan sem

Cenzúrázatlanul, de 13-as karikával mutatják be Malajziában A szépség és a szörnyeteg című zenés ifjúsági filmet, az 1991-es animáció élőszereplős változatát – jelentette be kedden a Walt Disney filmstúdió. Kuvaitban négy nap után levették a műsorról a filmet a mozik, és már nem is fogják játszani.

Rendező mindentől elidegenítő filmekkel

Március 23-án hetvenöt éves Michael Haneke osztrák rendező, a kortárs európai filmművészet kiemelkedő alakja, a többi közt A zongoratanárnő, a Rejtély, A fehér szalag és a Szerelem alkotója, aki munkáiban az elidegenedés, a fenyegetettség érzését boncolgatja.

Eljön hozzánk a Trónok harca, igaz, csak két szereplővel

Budapestre látogat a Trónok harca című televíziós sorozat két szereplője, Gemma Whelan és Daniel Portman.

Glenn Close: akinek hat jelölés sem hozott Oscar-díjat

Március 19-én hetvenéves Glenn Close Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas amerikai színésznő, aki nemcsak a filmvásznon, hanem televíziós és színpadi szerepeiben is maradandó alakításokat nyújt.

Spike Lee és a tiszteletbeli Oscar

Március 20-án lesz hatvanéves Spike Lee tiszteletbeli Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, az afroamerikai közösség legismertebb filmes alakja.

Kivágták a „meleg pillanatot″, mégsem vetítik a filmet?

Bár Malajziában végül engedélyezték A szépség és a szörnyeteg bemutatását a filmben szereplő meleg jelenet kivágása után, a filmet gyártó Walt Disney stúdió elutasította, hogy kivágják a malajziai hatóságok által kifogásolt meleg jelenetet A szépség és a szörnyetegből, és úgy döntött, hogy inkább lemond a forgalmazásról a délkelet-ázsiai országban.

Új Mátrix Keanu Reeves nélkül

Visszatérhet a filmvászonra a Mátrix című nagysikerű sci-fi, a Hollywood Repoerter értesülése szerint a Warner Bros stúdió azt tervezi, a Wachowski-testvérek legendás filmjét újra életre kelti.

Jövőre sem lesz Avatar-folytatás

Jövőre sem készül el minden idők legnagyobb kasszasikere, az Avatar folytatása.James Cameron rendező a Toronto Star című lapnak azt mondta, jelenleg négy Avatar-filmen dolgozik párhuzamosan, és az embereknek meg kell érteniük, hogy ez óriási vállalkozás.

Elhunyt Kovács András

Életének 92. évében szombat hajnalban elhunyt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész – közölte a család.

Nem a tanárok ellen készült a Mindenki!

A Mindenki nem pedagógusok elleni kiáltványnak készült – hangsúlyozta szerdán Budapesten Deák Kristóf, az Oscar-díjas rövidfilm rendezője, aki elmondta azt is: örül, hogy a film teljesen ellentétes értelmezéseket szült.

Film összes cikke »

"Felfele áll, nem lekonyul"

A Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatója a Toldi moziban

bausz_lead.jpgA magyar ember bajsza legendás.

Lehet pödört, csavart, vagy hegyes, mint a paprika. A bajuszt pedig nem a tükör előtt kell formázni, hanem szalonnázás és pálinkázás közben – legalábbis ez a tévhit kering a magyar férfiak körében.

A Magyar bajusz című dokumentumfilm a magyar bajuszhoz kapcsolódó hiteket és tévhiteket járja körül. A férfiak ékét eddig nem illethette semmilyen vicc vagy gúny, pláne nem leleplező gesztus. A dokumentumfilm stábja a nálunk szervezett Bajusz Európa-bajnokság rendezőivel és résztvevőivel töltött két évet, amely idő alatt fény derült minden kulisszatitokra.

A bajnokságot a 17 fős Magyar Bajusz Társaság szervezi, a versenyen német és magyar csapatok mérik össze az összemérhetetlent. Az eseményt már hetekkel korábban stylist-workshop előzi meg, ahol megtanulhatják a résztvevők, miképpen kell pödörni, élesíteni – és nem pusztán pálinkával vagy szalonnazsírral… Talán éppen ennek a makacs tévhitnek köszönhető, hogy sajnálatos módon már szinte tíz éve német versenyző nyeri a versenyt.

verseny.jpg

A dokumentumfilmben a bajusz szentsége megtörik – ez köszönhető valószínűleg annak is, hogy mind a rendezője, a frissen végzett Lakos Nóra, mind az operatőre, Csepeli Eszter, női szemmel, külső szemlélőként figyelik és mutatják be a férfiarcok ékességét. A borostákat elszenvedő asszonyok is megszólalnak, s beszámolnak eddig titkolt élményeikről: milyen csókolózni egy bajuszos úriemberrel? Mindezen élménybeszámolókat pedig látni lehet a Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatóján a Toldi moziban, március 4-én, vasárnap 19.30-kor.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.02.29. 13:42 • Címke: trailer, videó, meghívó, program

Magyar játékfilmek