a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

"Felfele áll, nem lekonyul"

A Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatója a Toldi moziban

bausz_lead.jpgA magyar ember bajsza legendás.

Lehet pödört, csavart, vagy hegyes, mint a paprika. A bajuszt pedig nem a tükör előtt kell formázni, hanem szalonnázás és pálinkázás közben – legalábbis ez a tévhit kering a magyar férfiak körében.

A Magyar bajusz című dokumentumfilm a magyar bajuszhoz kapcsolódó hiteket és tévhiteket járja körül. A férfiak ékét eddig nem illethette semmilyen vicc vagy gúny, pláne nem leleplező gesztus. A dokumentumfilm stábja a nálunk szervezett Bajusz Európa-bajnokság rendezőivel és résztvevőivel töltött két évet, amely idő alatt fény derült minden kulisszatitokra.

A bajnokságot a 17 fős Magyar Bajusz Társaság szervezi, a versenyen német és magyar csapatok mérik össze az összemérhetetlent. Az eseményt már hetekkel korábban stylist-workshop előzi meg, ahol megtanulhatják a résztvevők, miképpen kell pödörni, élesíteni – és nem pusztán pálinkával vagy szalonnazsírral… Talán éppen ennek a makacs tévhitnek köszönhető, hogy sajnálatos módon már szinte tíz éve német versenyző nyeri a versenyt.

verseny.jpg

A dokumentumfilmben a bajusz szentsége megtörik – ez köszönhető valószínűleg annak is, hogy mind a rendezője, a frissen végzett Lakos Nóra, mind az operatőre, Csepeli Eszter, női szemmel, külső szemlélőként figyelik és mutatják be a férfiarcok ékességét. A borostákat elszenvedő asszonyok is megszólalnak, s beszámolnak eddig titkolt élményeikről: milyen csókolózni egy bajuszos úriemberrel? Mindezen élménybeszámolókat pedig látni lehet a Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatóján a Toldi moziban, március 4-én, vasárnap 19.30-kor.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.02.29. 13:42 • Címke: trailer, videó, meghívó, program