a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

"Felfele áll, nem lekonyul"

A Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatója a Toldi moziban

bausz_lead.jpgA magyar ember bajsza legendás.

Lehet pödört, csavart, vagy hegyes, mint a paprika. A bajuszt pedig nem a tükör előtt kell formázni, hanem szalonnázás és pálinkázás közben – legalábbis ez a tévhit kering a magyar férfiak körében.

A Magyar bajusz című dokumentumfilm a magyar bajuszhoz kapcsolódó hiteket és tévhiteket járja körül. A férfiak ékét eddig nem illethette semmilyen vicc vagy gúny, pláne nem leleplező gesztus. A dokumentumfilm stábja a nálunk szervezett Bajusz Európa-bajnokság rendezőivel és résztvevőivel töltött két évet, amely idő alatt fény derült minden kulisszatitokra.

A bajnokságot a 17 fős Magyar Bajusz Társaság szervezi, a versenyen német és magyar csapatok mérik össze az összemérhetetlent. Az eseményt már hetekkel korábban stylist-workshop előzi meg, ahol megtanulhatják a résztvevők, miképpen kell pödörni, élesíteni – és nem pusztán pálinkával vagy szalonnazsírral… Talán éppen ennek a makacs tévhitnek köszönhető, hogy sajnálatos módon már szinte tíz éve német versenyző nyeri a versenyt.

verseny.jpg

A dokumentumfilmben a bajusz szentsége megtörik – ez köszönhető valószínűleg annak is, hogy mind a rendezője, a frissen végzett Lakos Nóra, mind az operatőre, Csepeli Eszter, női szemmel, külső szemlélőként figyelik és mutatják be a férfiarcok ékességét. A borostákat elszenvedő asszonyok is megszólalnak, s beszámolnak eddig titkolt élményeikről: milyen csókolózni egy bajuszos úriemberrel? Mindezen élménybeszámolókat pedig látni lehet a Magyar bajusz című dokumentumfilm bemutatóján a Toldi moziban, március 4-én, vasárnap 19.30-kor.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.02.29. 13:42 • Címke: trailer, videó, meghívó, program

Magyar játékfilmek