a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Világszínvonalú szkennerek az Országos Levéltárban

ZeutschelAz elavuló eszközpark pótlása nemcsak minőségileg, hanem mennyiségét tekintve is jelentős előrelépést tesz lehetővé.

Március végéig két nagyteljesítményű digitalizálóeszközzel gyarapodik a Magyar Országos Levéltár. A szkennerek, amelyek beszerzése az elektronikus levéltár projekt keretében történik, lehetővé teszik, hogy a Magyar Országos Levéltár rangjához méltó színvonalon készítsen másolatot iratairól. Az elavuló eszközpark pótlása nemcsak minőségileg, hanem mennyiségét tekintve is jelentős előrelépést tesz lehetővé.

A Zeutschel cég Omniscan 14000 A1 gépe a világon jelenleg kapható legkorszerűbb könyvszkenner. Egészen A1-es méretig teszi lehetővé a nagyméretű kötetek szkennelését, így a közgyűjtemények tekintetében a MOL az egész országban egyedülálló eszközzel gyarapodik.

Ennél is nagyobb jelentőségű az ugyancsak Zeutschel gyártmányú OM1600 mikrofilmszkenner, amely percenként 600 felvételt készít. Ez a sebesség azt jelenti, hogy a levéltár különböző anyagairól az elmúlt évtizedekben készült közel 80 millió felvétel digitalizálásán keresztül a levéltár a minisztertanácsi jegyzőkönyvek, pártiratok, anyakönyvek gyors hozzáférését tudja biztosítani a közeljövőben a kutatók számára.

A Magyar Országos Levéltár jelenleg 4 447 171 digitális fájlt őriz, amelyek meghatározó része saját anyagáról készült másolat. Interneten kutatható többek között valamennyi középkori oklevél és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) iratainak jelentős része is. A tervek szerint a március végére üzembe helyezett gépeken az anyakönyvi mikrofilmek négymillió felvételének digitalizálása kezdődik meg.

Forrás: Magyar Országos Levéltár

• Publikálva: 2012.02.29. 13:54 • Címke: könyvtár, technika, digitalizálás, hír