a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Jean Marais, a hódító

jeanmaraislead100 éve született Jean Marais, a kosztümös francia kalandfilmek karizmatikus sztárja. Több mint 100 szerepben tűnt fel, de íróként, festőként és szobrászként is tevékeny volt. Marcel Aymé-szobra például a Montmartre-on áll.

Jean-Alfred Villain-Marais 1913. december 11-én született Cherbourgban. Édesapja az első világháború miatt elhagyta a családját, ezért a négyéves fiút édesanyja elvitte Párizsba. A Lycée Condorcet-be járt, Jean Cocteau-val és Louis de Funès-vel együtt, de hamarosan kicsapták az iskolából, sehova máshova nem akarták felvenni, ezért édesanyja egy katolikus bentlakásos iskolába iratta. 16 évesen azonban otthagyta ezt az iskolát is, megpróbált felvételizni a színiiskolába, de mivel nem vették fel, fotográfus asszisztensnek állt.

Végül 1933-ban feltűnt a L'épervier című filmben, amely bár nem tette híressé, de bekerült a filmszakmába. Kisebb filmekben és előadásokban is feltűnt. Jean Cocteau-val 1937-ben találkozott újból, egy Oidipusz-rendezés kapcsán. Cocteau fedezte fel, az író haláláig szoros kapcsolatban maradtak, Marais szinte az összes filmjében szerepelt, közülük az Örök visszatérés (1943, rendezte: Jean Delannoy) tette igazán ismertté. Cocteau apafigura, szerető és barát volt számára egyszerre, élettársak voltak egy olyan korszakban, amikor a homoszexuális kapcsolat nyílt vállalása még egyáltalán nem volt magától értetődő.

cocteaumarais
Cocteau oldalán a Szépség és a szörnyeteg forgatásán. Cocteau 1963-ban hunyt el, Marais haláláig ápolta mentora emlékét.

Párizs német megszállása alatt Marais mindvégig színészként dolgozott. A felszabadulás után a francia hadseregnek szolgált kamionsofőrként. Közben Cocteau tanácsára elvette Mila Parély színésznőt, de házasságuk csak két évig tartott. Később Luchino Visconti is hívta a filmjeibe játszani.

marais1993
1991-ben a César-díj átadásán

A hatvanas-hetvenes években kardozós kalandfilmek (A púpos, A kapitány, A vasálarcos, Monte Christo grófja) sorát tette emlékezetessé, mindig kaszkadőr nélkül. Az akció-vígjáték műfaj úttörőjét, a Fantômas-trilógiát Louis de Funès oldalán vitte sikerre. Emellett a Théâtre de Paris-ban, Théâtre de l'Atelier-ben és a Comédie Française-ben is játszott és rendezett is. Utolsó éveiben visszavonult festeni dél-franciaországi házába. De itt sem élt magányosan, gyakorta voltak vendégei, többek között Picasso is, akivel néha megmutatta a saját festményeit. Utolsó filmszerepét Bertolucci Lopott szépség című filmjében játszotta, 1995-ben. 1998-ban hunyt el, szívelégtelenségben.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2013.12.11. 12:13 • Címke: évforduló