a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

​Genius loci és Szőnyi Zebegényben

szonyikertipadleadA genius loci, a hely szelleme a Dunakanyart járva talán Zebegényben hat a legerőteljesebben ránk, de itt e szellem már korábban is működött. Így került ide a 120 éve, 1894. január 14-én Újpesten született Szőnyi István is, vagy még korábban a világpolgár Maróti Géza.

Míg az építész/szobrász Maróti a Duna partjához közel épített magának impozáns villát, addig Szőnyi beérte az apósa által 1905-ben nyaralónak vásárolt parasztház átalakításával. A Képzőművészeti Főiskoláról forradalmárkodása miatt kicsapott Szőnyi (1898-ig Schmidt) még a Képző előtt főhadnagyként végigharcolta a világháborút, majd Ferenczy Károly és Réti István tanítványaként sokat festett Nagybányán.

társaságzebegénybenszőnyi
Szőnyi István, Jeges Ernő, Aba-Novák Vilmos és egy ismeretlen

1920-ban már több mint 80 munkáját állította ki az Ernst Múzeumban, a tárlat minősége és sikere meghozta neki a Szinyei Társaság nagydíját is. (Díjakból amúgy bőségesen kijutott neki nem is annyira hosszú élete során: 1941-ben Corvin-koszorút, 1949-ben Kossuth-díjat, 1954-ben pedig Munka érdemrendet kapott, hogy csak a fontosabbakat említsem. 1986-ban pedig a második világháború alatti tevékenységéért posztumusz a Világ Igaza lett családtagjaival együtt.) A művészi pálya olasz (római ösztöndíj) és német tanulmányutakkal folytatódott, majd 1923-tól Zebegényben jutott révbe. Második feleségének apja, Bartóky József író és földművelésügyi államtitkár nyaralójába költöztek, de volt egy budapesti műteremlakásuk is.

zebegényi háza
A zebegényi ház

Zebegényben és a fővárosban foglalkozott tanítványaival, közülük a tehetségét aprópénzre váltó Szász Endrével és későbbi vejével, Triznya Mátyással. Zebegény gyakori látogatói közé tartozott Aba-Novák Vilmos is. Szőnyi ifjonti „botlása” ellenére 1937-től 1960-as haláláig a Képző tanáraként is dolgozik, 1945-ben betegségben elveszti fiát és lebombázzák műteremlakását is.

szonyi istvan
Kollányi Ágoston 1957-es portréfilmje DVD-n is megjelent

Ennek ellenére aktívan részt vesz az új Magyarország felépítésében, a háború után azon 10 ember közé tartozik, akik meghívással lesznek parlamenti képviselők. Ezt a tisztséget 1949-ig viseli, majd a dolgok rossz irányba fordulását látva felhagy a politizálással. 1958-tól végleg Zebegénybe költözik, nekifog újra a ház átalakításának, de a munkálatok befejezése után nem sokkal, 1960 augusztusában meghal. Egy igazán kiemelkedő művészi pályafutás szakad meg ezzel, nagy veszteség a magyar festészetnek, de Zebegénynek is, hiszen nincs már a „művész úr”, aki hol itt, hol ott tűnt fel a hegyoldalban festőállványával és ecsetjeivel.

szonyizebegényitemetés
Zebegényi temetés

Veje és Zsuzsa lánya a diktatúra elől még 1949-ben Rómába szöktek, s ott a híres Triznya kocsma működtetésével sok magyar művészen segítettek. A Mexikóvárosban és Detroitban is belsőépítészkedő, szobrászkodó Maróti Géza 1941-ben halt meg, a hegyoldalban 1935-ben megkezdett Trianon emlékműve is befejezetlen maradt. De nem veszett el minden, hiszen a mai napig áll a falu összefogásából épített, Kós Károly által tervezett gyönyörű temploma, Szőnyi háza pedig egy jó döntéssel 1967-től múzeum lett, amelyben 1968-tól működik a neves szabadiskola.

szonyi
Zebegény

A Dunakanyar festőjének, a zebegényi mindennapok eseménytelen világát figyelő és az impresszionista fényfestést a realizmussal bravúrosan ötvöző Szőnyinek a szelleme pedig érezhetően a mai napig ott van, erősítve a zebegényi genius locit, amely turisták és betelepülők újabb és újabb hullámait vonzza folyamatosan.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.01.17. 13:22 • Címke: képzőművészet, évforduló