a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

A színésznő, akit megszépítettek az évek: Földi Teri

földiterileadA ma nyolcvan éves ​Földi Terit nem kényeztették el a filmrendezők. Főszerepet első, és legutóbbi filmjében kapott, mégis évtizedek óta jelen van a filmes és színházi életben, és közben számos emlékezetes pillanattal örvendeztette meg a nagyérdeműt.

24 mozifilmben és 23 tévéfilmben szerepelt, emellett több mint harminc fontos szinkronszerepet játszott, a Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma 91.

Földi Teri Hungarofilm

A színház volt az otthona, akárcsak több pályatársának. Miután 1955-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a Győri Kisfaludy Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, majd a fővárosi Vígszínház társulatában tevékenykedett, az utóbbiban 1964 óta!

Karika Sándor Gézával (Földi Teri)
A Karikák című filmben Sándor Gézával

A nézők úgy emlékeznek már a szegedi éveire is, mint aki nagyon népszerű és tehetséges volt, sztárallűrök nélkül. Mások kellemes, megnyugtató hangját emelik ki, amelyet a szinkronstúdiók is felfedeztek. Számos, széles körben ismert sikerfilmben kölcsönözte a hangját egy-egy főszereplőnek, így A három testőr, avagy a királyné gyémántjai és A négy testőr, avagy a Milyady bosszúja című filmekben Faye Dunawaynek. Hallhatta őt a közönség Jane Fonda, Glenn Close, Anne Bancroft és Annie Girardot-ként is.

Karika Makláry Jánossal
A Karikák című filmben Makláry Jánossal

Hangja ismerős lehet azoknak is, akik követték Örkény István Macskajátékának a rádiós közvetítéséit. A műsorban ő volt Paula. Még többeknek csenghet a fülében Földi Teri hangja, akik a Vuk (1981, r: Dargay Attila) című animációs filmet ismerik és szeretik. Ebben a filmben Ínyt, a kedves anyarókát kelti életre.

A nézők ugyancsak ismerhetik őt a Szomszédok (1987-1999) című teleregényből is, annak ellenére, hogy nem volt benne kiemelt szerepe. Szakmai közegben nem javított a színészek karrierjén az e sorozatban való megjelenés, azonban a nézők közül sokan megismerték és megszerették az első magyar szappanopera szomszédait és azok barátait.

video

Kiderülnek az életbevágó nézetkülönbségek a vásári bódés (Makláry János) és a lánya, Dorka (Földi Teri) között (Karikák, 1955, r: Zolnay Pál)

Földi Teri első főszerepét még főiskolai hallgatóként kapta Zolnay Pál 1955-ben készült vizsgafilmjében. A húsz perces rövidfilm nagyon szép, friss munka, tele a főiskolás hallgatók kreativitásával, lelkesedésével. A történet ugyan egy ideológiától nem mentes szovjet elbeszélést dolgoz fel, de a fiatal szerelmesek érzékenyen elmesélt egymásra találása nem ragad le annál a ténynél, hogy csak társadalmi különbségek lennének a konfliktus alapjai. Az idill egy pénzgyűjtő vásári bazáros lánya és egy kevés pénzt kereső traktorista fiatalember között jön létre.

Földi Teri autogrammot osztogat gyermekeknek
Földi Teri autogramot oszt

Első játékfilmjében még viszonylag fontos szerepet kapott. Az Ifjú szívvel (1953, r: Keleti Márton) Szives Katiját remekül, átélhetően formálta meg. Kár, hogy ez a mozi a munkaverseny- és szabotázsfilmek sematizmusára épült.

A kisebb epizódszerepekben is sikerült magára vonnia a figyelmet. A nézők megjegyezhették határozott és egyben kellemes karakterét például a Butaságom története (r: Keleti Márton, 1965) című komédiában vagy Bacsó Péter Riasztólövésében (1977). Révész György lélektani drámájában, a Hogy állunk fiatalember? (1963) címűben mindössze egy percig van a vásznon, mégis egy fontos epizódszerep az övé, amit remekül lát el.

video

Fáraó tanár úr feleségének szerepében (Hogy állunk, fiatalember? 1963, r: Révész György)

Második főszerepét hetven éves kora fölött kapta meg a
Konyec – Az utolsó csekk a pohárban (2007, r: Rohonyi Gábor) című akcióvígjátékban. Az alkotótársak szerint mint munkatárs rendkívül kedves és együttműködő volt, és még azt se vette rossz néven, hogy a szerep elnyeréséhez próbajátékra hívták. Érdekesség, hogy a filmbéli partnere az akkor már 82 éves Keres Emil volt, aki töretlen színházi pályafutása mellett már 1951-től látható mozi- és tévéfilmekben, de neki is a Konyec volt az első főszerepe. Ebben a szatirikus vígjátékban a színészpár olyan nyugdíjasokat alakít, akiknek megélhetési gondjaik miatt bankrablásra kell vetemedniük.

Földi Teri és Keres Emil a Konyec című filmben
Földi Teri és Keres Emil (Konyec, 2007)

Kevés színésznő változik előnyére idősebb korára. Földi Teri viszont ilyen. Hatvan, hetven felett még sugárzóbb lett, mint fiatalon. Rohonyi Gábor, a Konyec rendezője így jellemezte: „kedves lény, sugárzik az arca, annyira átüt a lelke fiatalsága”. (Filmkultúra, 2007, II. 16.)

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.01.24. 15:47

Magyar játékfilmek