a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A színésznő, akit megszépítettek az évek: Földi Teri

földiterileadA ma nyolcvan éves ​Földi Terit nem kényeztették el a filmrendezők. Főszerepet első, és legutóbbi filmjében kapott, mégis évtizedek óta jelen van a filmes és színházi életben, és közben számos emlékezetes pillanattal örvendeztette meg a nagyérdeműt.

24 mozifilmben és 23 tévéfilmben szerepelt, emellett több mint harminc fontos szinkronszerepet játszott, a Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma 91.

Földi Teri Hungarofilm

A színház volt az otthona, akárcsak több pályatársának. Miután 1955-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a Győri Kisfaludy Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, majd a fővárosi Vígszínház társulatában tevékenykedett, az utóbbiban 1964 óta!

Karika Sándor Gézával (Földi Teri)
A Karikák című filmben Sándor Gézával

A nézők úgy emlékeznek már a szegedi éveire is, mint aki nagyon népszerű és tehetséges volt, sztárallűrök nélkül. Mások kellemes, megnyugtató hangját emelik ki, amelyet a szinkronstúdiók is felfedeztek. Számos, széles körben ismert sikerfilmben kölcsönözte a hangját egy-egy főszereplőnek, így A három testőr, avagy a királyné gyémántjai és A négy testőr, avagy a Milyady bosszúja című filmekben Faye Dunawaynek. Hallhatta őt a közönség Jane Fonda, Glenn Close, Anne Bancroft és Annie Girardot-ként is.

Karika Makláry Jánossal
A Karikák című filmben Makláry Jánossal

Hangja ismerős lehet azoknak is, akik követték Örkény István Macskajátékának a rádiós közvetítéséit. A műsorban ő volt Paula. Még többeknek csenghet a fülében Földi Teri hangja, akik a Vuk (1981, r: Dargay Attila) című animációs filmet ismerik és szeretik. Ebben a filmben Ínyt, a kedves anyarókát kelti életre.

A nézők ugyancsak ismerhetik őt a Szomszédok (1987-1999) című teleregényből is, annak ellenére, hogy nem volt benne kiemelt szerepe. Szakmai közegben nem javított a színészek karrierjén az e sorozatban való megjelenés, azonban a nézők közül sokan megismerték és megszerették az első magyar szappanopera szomszédait és azok barátait.

video

Kiderülnek az életbevágó nézetkülönbségek a vásári bódés (Makláry János) és a lánya, Dorka (Földi Teri) között (Karikák, 1955, r: Zolnay Pál)

Földi Teri első főszerepét még főiskolai hallgatóként kapta Zolnay Pál 1955-ben készült vizsgafilmjében. A húsz perces rövidfilm nagyon szép, friss munka, tele a főiskolás hallgatók kreativitásával, lelkesedésével. A történet ugyan egy ideológiától nem mentes szovjet elbeszélést dolgoz fel, de a fiatal szerelmesek érzékenyen elmesélt egymásra találása nem ragad le annál a ténynél, hogy csak társadalmi különbségek lennének a konfliktus alapjai. Az idill egy pénzgyűjtő vásári bazáros lánya és egy kevés pénzt kereső traktorista fiatalember között jön létre.

Földi Teri autogrammot osztogat gyermekeknek
Földi Teri autogramot oszt

Első játékfilmjében még viszonylag fontos szerepet kapott. Az Ifjú szívvel (1953, r: Keleti Márton) Szives Katiját remekül, átélhetően formálta meg. Kár, hogy ez a mozi a munkaverseny- és szabotázsfilmek sematizmusára épült.

A kisebb epizódszerepekben is sikerült magára vonnia a figyelmet. A nézők megjegyezhették határozott és egyben kellemes karakterét például a Butaságom története (r: Keleti Márton, 1965) című komédiában vagy Bacsó Péter Riasztólövésében (1977). Révész György lélektani drámájában, a Hogy állunk fiatalember? (1963) címűben mindössze egy percig van a vásznon, mégis egy fontos epizódszerep az övé, amit remekül lát el.

video

Fáraó tanár úr feleségének szerepében (Hogy állunk, fiatalember? 1963, r: Révész György)

Második főszerepét hetven éves kora fölött kapta meg a
Konyec – Az utolsó csekk a pohárban (2007, r: Rohonyi Gábor) című akcióvígjátékban. Az alkotótársak szerint mint munkatárs rendkívül kedves és együttműködő volt, és még azt se vette rossz néven, hogy a szerep elnyeréséhez próbajátékra hívták. Érdekesség, hogy a filmbéli partnere az akkor már 82 éves Keres Emil volt, aki töretlen színházi pályafutása mellett már 1951-től látható mozi- és tévéfilmekben, de neki is a Konyec volt az első főszerepe. Ebben a szatirikus vígjátékban a színészpár olyan nyugdíjasokat alakít, akiknek megélhetési gondjaik miatt bankrablásra kell vetemedniük.

Földi Teri és Keres Emil a Konyec című filmben
Földi Teri és Keres Emil (Konyec, 2007)

Kevés színésznő változik előnyére idősebb korára. Földi Teri viszont ilyen. Hatvan, hetven felett még sugárzóbb lett, mint fiatalon. Rohonyi Gábor, a Konyec rendezője így jellemezte: „kedves lény, sugárzik az arca, annyira átüt a lelke fiatalsága”. (Filmkultúra, 2007, II. 16.)

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.01.24. 15:47