a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

A színésznő, akit megszépítettek az évek: Földi Teri

földiterileadA ma nyolcvan éves ​Földi Terit nem kényeztették el a filmrendezők. Főszerepet első, és legutóbbi filmjében kapott, mégis évtizedek óta jelen van a filmes és színházi életben, és közben számos emlékezetes pillanattal örvendeztette meg a nagyérdeműt.

24 mozifilmben és 23 tévéfilmben szerepelt, emellett több mint harminc fontos szinkronszerepet játszott, a Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma 91.

Földi Teri Hungarofilm

A színház volt az otthona, akárcsak több pályatársának. Miután 1955-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a Győri Kisfaludy Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, majd a fővárosi Vígszínház társulatában tevékenykedett, az utóbbiban 1964 óta!

Karika Sándor Gézával (Földi Teri)
A Karikák című filmben Sándor Gézával

A nézők úgy emlékeznek már a szegedi éveire is, mint aki nagyon népszerű és tehetséges volt, sztárallűrök nélkül. Mások kellemes, megnyugtató hangját emelik ki, amelyet a szinkronstúdiók is felfedeztek. Számos, széles körben ismert sikerfilmben kölcsönözte a hangját egy-egy főszereplőnek, így A három testőr, avagy a királyné gyémántjai és A négy testőr, avagy a Milyady bosszúja című filmekben Faye Dunawaynek. Hallhatta őt a közönség Jane Fonda, Glenn Close, Anne Bancroft és Annie Girardot-ként is.

Karika Makláry Jánossal
A Karikák című filmben Makláry Jánossal

Hangja ismerős lehet azoknak is, akik követték Örkény István Macskajátékának a rádiós közvetítéséit. A műsorban ő volt Paula. Még többeknek csenghet a fülében Földi Teri hangja, akik a Vuk (1981, r: Dargay Attila) című animációs filmet ismerik és szeretik. Ebben a filmben Ínyt, a kedves anyarókát kelti életre.

A nézők ugyancsak ismerhetik őt a Szomszédok (1987-1999) című teleregényből is, annak ellenére, hogy nem volt benne kiemelt szerepe. Szakmai közegben nem javított a színészek karrierjén az e sorozatban való megjelenés, azonban a nézők közül sokan megismerték és megszerették az első magyar szappanopera szomszédait és azok barátait.

video

Kiderülnek az életbevágó nézetkülönbségek a vásári bódés (Makláry János) és a lánya, Dorka (Földi Teri) között (Karikák, 1955, r: Zolnay Pál)

Földi Teri első főszerepét még főiskolai hallgatóként kapta Zolnay Pál 1955-ben készült vizsgafilmjében. A húsz perces rövidfilm nagyon szép, friss munka, tele a főiskolás hallgatók kreativitásával, lelkesedésével. A történet ugyan egy ideológiától nem mentes szovjet elbeszélést dolgoz fel, de a fiatal szerelmesek érzékenyen elmesélt egymásra találása nem ragad le annál a ténynél, hogy csak társadalmi különbségek lennének a konfliktus alapjai. Az idill egy pénzgyűjtő vásári bazáros lánya és egy kevés pénzt kereső traktorista fiatalember között jön létre.

Földi Teri autogrammot osztogat gyermekeknek
Földi Teri autogramot oszt

Első játékfilmjében még viszonylag fontos szerepet kapott. Az Ifjú szívvel (1953, r: Keleti Márton) Szives Katiját remekül, átélhetően formálta meg. Kár, hogy ez a mozi a munkaverseny- és szabotázsfilmek sematizmusára épült.

A kisebb epizódszerepekben is sikerült magára vonnia a figyelmet. A nézők megjegyezhették határozott és egyben kellemes karakterét például a Butaságom története (r: Keleti Márton, 1965) című komédiában vagy Bacsó Péter Riasztólövésében (1977). Révész György lélektani drámájában, a Hogy állunk fiatalember? (1963) címűben mindössze egy percig van a vásznon, mégis egy fontos epizódszerep az övé, amit remekül lát el.

video

Fáraó tanár úr feleségének szerepében (Hogy állunk, fiatalember? 1963, r: Révész György)

Második főszerepét hetven éves kora fölött kapta meg a
Konyec – Az utolsó csekk a pohárban (2007, r: Rohonyi Gábor) című akcióvígjátékban. Az alkotótársak szerint mint munkatárs rendkívül kedves és együttműködő volt, és még azt se vette rossz néven, hogy a szerep elnyeréséhez próbajátékra hívták. Érdekesség, hogy a filmbéli partnere az akkor már 82 éves Keres Emil volt, aki töretlen színházi pályafutása mellett már 1951-től látható mozi- és tévéfilmekben, de neki is a Konyec volt az első főszerepe. Ebben a szatirikus vígjátékban a színészpár olyan nyugdíjasokat alakít, akiknek megélhetési gondjaik miatt bankrablásra kell vetemedniük.

Földi Teri és Keres Emil a Konyec című filmben
Földi Teri és Keres Emil (Konyec, 2007)

Kevés színésznő változik előnyére idősebb korára. Földi Teri viszont ilyen. Hatvan, hetven felett még sugárzóbb lett, mint fiatalon. Rohonyi Gábor, a Konyec rendezője így jellemezte: „kedves lény, sugárzik az arca, annyira átüt a lelke fiatalsága”. (Filmkultúra, 2007, II. 16.)

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.01.24. 15:47

Magyar játékfilmek