a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Fókuszban a nők és a filmipar

Cinema Total 7 – Special Encounters

cinematotallead

2014. február 8–12. között rendezi meg a Collegium Hungaricum a Berlinaléval párhuzamosan a Kelet-Európai filmesek találkozóját is, a Cinema Total rendezvénysorozatot.

A Berlinale kísérőrendezvényén a visegrádi együttműködés kérdései, a nők filmiparban betöltött szerepe, valamint a multimédia és a hagyományos mozi kölcsönhatásai lesznek a főbb témák.

A program keddi budapesti sajtótájékoztatóján Can Togay, a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója elmondta: az idén a Special Encounters, a Különleges találkozások címet viseli a rendezvény, amelyen a magyar filmgyártás és filművészet legújabb fejleményeit is bemutatják a nemzetközi szakmai közönségnek, különös tekintettel arra, hogy az új filmtámogatási rendszerben miként működhetnek az alkotók. Ez azért is aktuális számukra, hiszen 2011-ben és 2012-ben eddig a magyar filmtámogatási rendszer újonnan bevezetett szabályiról folytak nyílt viták az eseményen. A főszervező azt is kiemelte, hogy egyik büszkesége a tavalyi Cinema Total égisze alatt létrejött roma filmes alkotók érdekvédelmi bizottságának a létrejötte is.

cinematotalbelulkep
A European Women's Audiovisual Network tagjai a tavalyi Cinema Total rendezvényén. Forrás: CHB Facebook-oldal)

A Cinema Totalra olyan magyar filmrendezőket és producereket hívtak meg, akik már tapasztalatokat szerezhettek az új támogatási rendszer működéséről, így Berlinbe érkezik mások mellett Szász János, Fekete Ibolya, Pusztai Ferenc és Török Ferenc is – tette hozzá.

Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója úgy vélte, hogy a berlini Collegium Hungaricum mára a német főváros kulturális életének önálló és ismert résztvevőjévé nőtte ki magát, ahol nem pusztán a kétoldalú német–magyar kapcsolatokat ápolják, hanem meg tudják szólítani a sokszínű, kozmopolita Berlint is, amely a progresszív, kortárs kulturális élet egyik fellegvárának számít Európában. A főigazgató kiemelte: CHB feladata az is, hogy a közép-európaiság tágabb kontextusát, arculatát képviselje és bemutassa.

A Cinema Totalnak az évek során határozott szerkezete alakult ki, ma már szervesen illeszkedik a Berlinale eseményei közé – fogalmazott Can Togay. A CHB igazgatója szerint a néhány napos rendezvény kezdeti célja az volt, hogy platformot teremtsen a magyar filmszakma számára, függetlenül attól, hogy éppen játszanak-e magyar filmet a fesztiválon. Ma már olyan általános, aktuális kérdésekre is reflektálnak, mint a nők speciális helyzete az európai filmiparban. Hiszen, amíg a filmes főiskolákon a nemek aránya fele-fele arányban megoszlik, addig a filmrendezőknek csak 7-8 százaléka nő.

A rendezvény február 8-i megnyitóján a visegrádi partnerországokból érkezett filmesek mellett részt vesznek a Berlinale hivatalos programjába bekerült magyar filmek alkotói is. A zenét Péterfy Bori és a Love Band szolgáltatja majd, az est háziasszonya Hámori Gabriella színésznő lesz.
Az idei Cinema Total szakmai programjában három magyar projekt mutatkozhat be: Felméri Cecília Spirál, Zomborácz Virág Turista, valamint Szimler Bálint Bad Habit című filmterve. A Pitch Stop elnevezésű program előtt tapasztalt filmes szakemberek tartanak workshopot, hogy az alkotók tökéletesíthessék prezentációikat és ez számukra kíváló alkalom arra is, hogy például az Arte csatorna egy képviselőjével találkozzanak.

A filmes rendezvény legfontosabb hálózatépítő eseménye a Cottbus Lounge lesz, amelynek neve a Németország második legjelentősebb filmfesztiváljaként számon tartott cottbusi filmmustrára utal. A Cinema Total több éve partneri kapcsolatot ápol a kelet-európai filmekre fókuszáló fesztivállal.

cottbuslounge

A nők filmiparban betöltött szerepe és lehetőségei lesz a rendezvény filmpolitikai kerekasztal-beszélgetésének idei témája. Az Európai Női Audiovizuális Hálózat (EWA) által kezdeményezett megbeszélésen részt vesz többek között Anna Serner, a svéd filmalap vezetője, Wendy Parker, a brit filmintézet munkatársa és Enyedi Ildikó filmrendező, az eszmecsere egyik moderátora pedig Ada Solomon, a tavalyi Arany Medve- és Európa-díjas román film, az Anyai szív producer lesz. A beszélgetést egy EWA által szervezett workshop követi majd.

A rendezvénysorozatot több multimédiás esemény is kíséri, ezek közé tartozik az okostelefonnal készített, hétmásodperces felvételekből készült összeállítás, amely óriási mozgóképes installációvá alakítja majd a Cinema Total eseményterét. A magyar Dreampire című multimédiás installáció pedig a világszerte összegyűjtött több mint 2000 álomból ad válogatást.

cantogayatavalyizaroesemnyes
Can Togay a tavalyi Cinema Total záróeseményén. Fotó: Turna Krisztina, forrás: Cinema Total FB-oldal

Can Togay elmondta: a jelentős magyar állami támogatásban részesülő idei Cinema Total tervezett költségvetése mintegy 25-30 millió forintra rúg, amely megközelíti a CHB teljes költségvetését. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rendezvény néhány napja alatt hat-hétszáz ember fordul meg a CHB épületében, de a programok, illetve azok tartalma közvetve sokkal több emberhez jut el – tette hozzá.

MTI/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.01.21. 16:18 • Címke: fesztivál, beszélgetés

Magyar játékfilmek